“ Знаете ли че … “ -Най-интересните фотографии в света

272

Ще ви покажем най-интересните и може би значими фотографии в света.

При събиране на материали за Съветско-Афганистанската война,фотографът Стив МакКъри от National Geographic снима жена,която както се оказва 17 години по-късно се казва Sharbat Gula .Тогава Гула е около дванадесет годишна.

Снимката на красивото момиче с изплашените големи очи става снимка на корицата на National Geographic през 1985 година,което става и световен символ на конфликтите в Африка и страданието на бежанците.

В момента фотографията дори я наричат „Афганската Мона Лиза“.

През януари 2002,Стив МакКъри с екип на National Geographic се отправя за Афганистан,за да издирят момичето,което заснел преди години.

Най-накрая Гула била открита от екипът на National Geographic в отдалечен район на Афганистан на възраст около 30 години (Тя самата не знаела на колко точно години е).

През 2003 година,тя за първи път видяла портрета си и нямала представа че е станала толкова известна,.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

В денят в който е направена долната фотография,Айнщайн навършвал 72 години.

14. март 1951 година.Тогава дошли много издания да го снимат,което в крайна сметка доста уморило самият Айнщайн .

Последен бил фотографа на UPI Артур Сасе  (Arthur Sasse) и много се стараел да накара Айнщайн да се усмихне,но великият ум на 20 век вместо да се усмихне се изплезил…

На аукцион,през 2009 година,оригиналната фотография бива продадена за 74324 долара.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Атомната гъба над Нагазаки.Авторът е неизвестен 

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Снимано от Алберто Корда репортер (Alberto Korda) по време на митинг през 1960 г

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Снимка,която е уловила поставянето на знамето на Съветският съюз,при победата над Германия.

Берлин 1945 година.Автор е Евгени Халдей

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Войникът Хорас Грисли противостои на Гимлер по време на инспекция на лагера.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Свещеникът Луис Падильо държи ранен войник от снайперист по време на възтанието във Венецуела.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

„Бели и Цветни“

Фотография от Елиът Ервита 1950 година

истории, интересное, факты, фото, известные, история

 

Долната фотография  е направена през далечната 1968 година и след като спечелва престижна награда почерня живота на един мъж.
Историята си я бива,прочетете я..
На 16 юли 1998 година в Бърк-Вирджиния умира генерал Нгуйен Нгок Лоан.Бивш шеф на полицията на република Виетнам.Това е датата на неговата смърт,но всъщност генерала губи живота си много по рано.
Отнема му го фотографа Еди Адамс.
На 1 февруари 1968 година в Сайгон,Еди Адамс прави снимката на живота си.Тя печели „Пулицър” и става най-известната фотография на виетнамската война.На нея един униформен мъж стреля в слепоочието на друг мъж плачещ от ужас.Името на снимката е „Генерал Нгуйен Нгок Лоан убива затворник“.Ето така за всички по света генерала става символ на лошия режим във Виетнам.
Години по-късно Адамс ще съжалява за снимката си,но да се върнем сега на 1 февруари 1968 година в Сайгон.
Както вече споменах Еди е военен фотограф,който е снимал корейската война и отново се е озовал на горещо място във Виетнам.
През 68-година Виетнамската война все още е наникъде.
Президента Джонсън увеличава контингента,но и силите на виетконгците се активизират.По онова време в Сайгон са действали многобройни подривни групи.Една от тях е ръководена от Нгуйен Лем,жертвата от снимката.
Самият Лем е отговорен за убийството на 34 човека,а сред тях фигурират много жени и деца.
Групата на Лем е убивала полицаи,а когато не е откривала полицаи е избивала семействата им.Лем е заловен след убийството на заместник шефа на полицията на Сайгон и шестте му деца.
След залавянето престъпника получава смъртна присъда и е застрелян лично от генерал Лоан.Еди Адамс обаче е там и за зла участ на генерала заснема зловещата сцена.
Иди после обяснявай,че е имало съд,че осъденият е терорист,че генерала е изпълнявал дълг и така нататък.
Абсолютно никой по света не се е интересувал от тези важни подробности.
„Самият аз също бих постъпил така“-казва Адамс след време.“
Съжалявам,че снимах.Моята фотография уби генерала“.
След въпросната фотография, генерал Нгуйен Нгок Лоан става символ на несправедливата кауза.Принуждава се да избяга в Америка,но там всички активисти го познават.Живота му се превръща в ад.
Той сменя град след град,щат след щат,а либералите в щатите искат наказание за престъпника.
Героят вече е терориста Лем,а генерала е лошият.
След постоянното странстване Лоан се установява в Бърк-Вирджиния и завърта бизнес с една обикновена пицария.
И там не се е радвал на голямо спокойствие,защото пицарията често осъмвала с надписа..“Знаем кой си,гад мръсна“.
„Съжалявам,че провалих живота на човека“..казва Еди Адамс.
„Генерала беше добър и справедлив човек,но моята снимка го превърна в чудовище“.
Ето ви я истината за злополучната снимка от 1 февруари 1968 година.Светът обаче пропуска тези подробности и обрича на пагубно отношение един невинен човек.

Нгуйен Нгок Лоан умира на 16 юли 1998,но всъщност Еди Адамс отнема смисълът на живота му тридесет години по-рано.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

На какво е способен човек в името на борбата с репресиите? Мистерията за това, как сърцето на виетнамския будист Thich Quang Duc оцелява след неговото самозапалване и двукратна кремация, и до днес остава неразгадана.

 

На 10 юни 1963 г. виетнамският будистки свещеник Thich Quang Duc се самозапалва на оживена улица във виетнамския град Сайгон, Южен Виетнам. Това той извършва в знак на протест срещу тираничната политика на правителството към будистите. Делото му се смята за повратна точка във Виетнамската будистка криза.

 

Duc използва 5 литра бензин, за да се запали и изгаря за около 10 мин. Невиждана е спокойната поза, в която той стоически издържа нечовешката болка. На самозапалването е присъствал известният фотограф и журналист Малкълм Браун, който заснел събитието. Същата година Браун получава наградата Пулицър за тази фотография.

 

Няколко дни след събитието снимката излиза на първите страници на много вестници. След като случаят се разгласява в САЩ, натискът върху президента Diem се увеличава и той е принуден да започне преговори с будистите. Споразумението обаче се забавя, а ситуацията става все по-тревожна.
На 15 юни същата година, 4 000 души се събират за повторна кремация и погребение на свещеника, но церемонията е отменена. Четрири дни по-късно, на 19 юни, тя се провежда на 16 км от града. Този път присъстват само 400 монаси заради мирното споразумение на будистките лидери с полицията.
След повторната кремация сърцето на будисткия свещеник за втори път останава непокътнато. Феноменът засилва страхопочитанието към жертвоготовния будист. Приключенията обаче не свършват до тук! Месец след погребалната церемония тайните служби опитват да конфискуват урната на Duc, но двама монаси избягват с нея и така я спасяват. По-късно олтарът в Xá Lợi Pagoda, където реликвеното сърце било съхранявано е осквернен, а сърцето откраднато.

 

 

 

Смъртта на монаха предначертава пътя на промените, последвали множеството протести. Същата година президентът на Южен Виетнам Ngo Dinh Diem е свален от власт заради тираничното си отношение към будизма.

 

Периодът между май и ноември 1963 г. е смятан за Виетнамската криза заради напрежението между политиката и религията. Предприетите от виетнамското првителство репресивни мерки се дължат на про-католическата му политика. Тази крайна политика провокира много будисти да се бунтуват. По това време САЩ са основен спонсор на режима в Южен Виетнам.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Терористичният акт на 11. септември 2001 година.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Алфред Айзенщат ( Alfred Eisenstaedt , 1898-1995 ) , фотограф, работещ за списание Life , се разхождал през площада и  фотографирал ликуващитете хора след победата през втората световна война . Той си припомнил по-късно че забелязал морякът , който “ тичаше по  площада и целуваше безразборно всички жени в един ред : млади и стари, пълни и слаби .  Изведнъж той сграбчи нещо в  бяло . Аз едва успях да вдигна камерата и направих снимката,докато целуваше млада медицинска сестра“
Айзенщат нарича снимката  “ безусловна капитулация “ , се превръща  в символ на Втората световна война …

истории, интересное, факты, фото, известные, история

 

Гладно момче и мисионер. Уганда, през 1980 година. Фотограф Mike Wells.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

 

Една от най-известните и може би първите снимки на „Чудовището от Лох Нес“

Снимката е направена през 1994 та година и по-късно е обявена за „фалшификат“

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Навярно,всички сте виждали тази снимка.

Тя е направена на 29 септември, 1932. Сграда Rockefeller Center в New York. Височина: 250 метра. Работниците са в  почивка за обяд. По-късно тази снимка  обикаля около света,както  е увековечена в скулптура на Шесто Авеню в Ню Йорк.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Следващата снимка е направена на 8 август 1969 та година около 11.30 часа  от фотографа Иън Макмилън. Макмилън, качен на стълбата, направил множество снимки на музикантите, докато те пресичали пешеходната пътека. За корицата на Abbey Road била избрана снимката, на която и четиримата са застанали във V-образна форма. Идеята била на Пол Маккартни. Няколко дни преди снимките, той скицирал как си представя корицата. Успяли да пресъздадат представата му съвсем точно.
Лондонската улица Abbey Road се превръща в атракция за почитателите на Бийтълс“ , които започват да се снимат в същите пози и на същото място.

истории, интересное, факты, фото, известные, история

Тази Класическа снимка на Мерелин Монро е направена по време на филма „The Seven Year Itch“ на 9 септември 1954 година в полунощ на кръстовището на „Лексинтън Авеню“ и 52 ра улица в Ню Йорк.

Заобиколена от около 1500 зяпачи ,Мерелин Монро позира с охота,където се намира и професионалният фотограф Zimmerman от Асошиейтед прес.

На снимките присъства и съпругаДжо Ди Маджо на Мерелин Монро,който изпаднал в „бяс“ и ревност заради тълпата ,която аплодирала и насърчавала русата изкусителка.

По-късно,между съпруга и Мерелин избухва скандал заради тези сцени и дори се стига до побой между двамата.Три седмици по-късно,Мерелин Монро подава молба за развод.

Чуствителна и съблазнителна,тя се превръща в най-обожаваните  „Секс символи“ на света,за което е допринесла и снимката на Цимерман.

истории, интересное, факты, фото, известные, история