Патологично влечение към хазарт – симптоми и лечение

463

Съществуват спорове в коя група от психични разтройства трябва да бъде включена хазартната зависимост – дали прилича повече на зависимостта към психоактивни вещества (като наркотиците и алкохола) или на компулсивните разстройства. Според класификатора, който се използва в Европа, този тип болест е причислена към разстройствата на влеченията и навиците и е приета под названието „патологично влечение към хазарт“.

Патологичното влечение към хазарта може да се опише с пристрастеност към хазартни игри – лото и тото, известни като „мек хазарт“, блек-джек, бинго, ротативка, покер, конни надбягвания и други спортни залагания, онлайн залагания и др. Като Международната класификация на болестите, десета ревизия (DSM-V) уточнява още и че за да се констатира зависимост, някоя от тези дейности трябва толкова много да доминира в живота на човека, че да бъде в ущърб на останалите му професионални, материални, семейни и социални ангажименти и ценности.

Симптоми на хазартната зависимост

В споменатия DSM-V има посочени точни критерии за поставяне на диагнозата хазартна зависимост, като за да се случи това, трябва поне четири от тях да се появят в период от поне една година:

– достигане на желаното вълнение чрез нужда от залагане на все по-големи суми пари;
– поява на раздразнителност при опит залагането да бъде намалено или спряно;
– наличие на няколко опити за намаляване или спиране на хазарта, които са неуспешни;
– човек почти през цялото време мисли за хазарта – изживява отново минали печалби или загуби, планира следващата си игра и постоянно се стреми да търси пари за това;
– залага най-вече, когато е в дистресово състояние – изпитва чувство на вина, безпомощност, тревога и т.н.
– когато загуби, на следващия ден се завръща, за да си върне загубеното;
– използва лъжи, за да прикрие степента си на пристрастеност към залаганията;
– застрашил е живота си или е загубил работата си, връзката си или друга важна допреди това за него възможност заради залагане;
– разчита на други хора да осигуряват пари, когато попадне в отчайваща финансова ситуация, която се е появила в следствие на залагания.

Тежестта на заболяването се уточнява според броя на тези покрити критерии – ако присъстват само 4-5, то това се определя като лека форма, 6-7 са за умерената, а при тежката се наблюдават осем или всичките девет. Констатира се, че хората, които прибягват до професионално лечение, най-често са от умерената или тежка форма.

Лечение на хазартната зависимост

Първата стъпка, която трябва да се предприеме при съмнения за поява на хазартна зависимост, е консултация с подходящ специалист – психолог, който има опит в тази сфера. Ако става въпрос за ваш близък, за когото се тревожите, но той не желае да посети професионалист, можете да го направите и без него. С психолога заедно ще обсъдите ситуацията и наличните симптоми и така ще получите повече подкрепа и информация и ще разберете за вариантите, които имате.

Когато дойде етапът, в който зависимият изрази сам желание за помощ, първо трябва да се направи оценка на неговото състояние и на базата на това да се избере най-подходящото лечение – програми за психосоциална рехабилитация, индивидуално лечение или някоя друга опция. Това ще се установи от специалисти по лечение на хазарта.

Обикновено приятелите, близките и семейството на зависимия оказват огромна роля в процеса по възстановяване. тяхната морална, духовна и физическа подкрепа е много важен фактор за провеждане на по-бързо и качествено лечение.

Източник: centrejiva.com

СПОДЕЛИ