Невероятните охлюви и как се отразяват на здравето ни

738
С какво са полезни охлювите?

Охлювчетата, са едни малки, безобидни и почти безпомощни гадинки, който много често биват използвани за герой в приказки и басни.

Неговата къщичка може лесно да бъде забелязана по поляни, след дъжд или до някои голям храст, докато се опитва да достигне бавно и уверено своята крайна цел.

Храни се с листа, които откъсва със своята рогова челюст.
Има около 150 реда зъби, а на всеки има по 100.
Те се движат напред-назад, като така смилат храната.
Може да ви звучи странно, но отглеждането на охлюви у нас, започва все повече и повече да се разпространява.
В Европа, това е един отрасъл, които се практикува вече с години.
В своето слузесто телце, охлюва има вода, белтъчини, липиди, витамини и минерали. Един малък резервоар на полезни вещества.
Може да не ви се вярва, но заради своите желязо, магнезий, калций, натрий и белтъци в месото му, този слузест приятел е много търсен деликатес.
Освен това, неговите качества и съставки, вече се прилагат и в медицината.
Охлювът има един екстракт, който помага за възстановяването на черупката и дори древния грък Хипократ е използвал охлюви, за да прави кремове и мазила против бръчки.

Но неговите плюсове изобщо не свършват до тук. Освен за вкусен деликатес, защото има толкова полезни съставки, неговото месо има ниско съдържание на мазнини, като може да се използва при затлъстяване и повишен холестерол.

Антимикробната дейност, противно на схващането ви за слузта му, също присъства в малката гадинка.

Макар да не го споменават по рекламите, секретът от охлюви има висока проникваща способност и мощен регенетивен потенциал, като е често срещана съставка за различни козметични продукти.

Може най-често да ги срещнете в някоя италианска линия за козметика, при балсами, тонери и кремове.

Оказва се, че са подходящи за заличаване на белези, отстраняване на нежелана пигментация, зарастване на рани и дори целулит.  Могат да подействат успокояващо и на раздразнена кожа.

Какво се оказва?

Че малките, слузести охлювчета, освен че съдържат толкова много полезни вещества в себе си, но и биват използвани както за различни деликатеси, така и за много видове кремове с регенериращ ефект.