Л-карнитин – най-добрата хранителна добавка за отслабване

л каритин

В тази статия ще Ви запознаем с една от най – широко разпространените и често използвани хранителни /фитнес добавки .

Предположения много, но ще си поговорим за Л-карнитин.

След направени статистики и провеждане на множество анкети Л-карнитинът става известен като хранителна добавка за отслабване.

Същност: натурална непротеинова аминокиселина, която се произвежда в човешкия организъм и по-специално в черния дроб. Л-карнитина дава енергия, намалява нивото на млечна киселина в мускулите, спомага за изгарянето на излишните мазнини. Няма странични действия, не пречи на съня и не натоварва нервната система. Причината не е, че е най-популярният продукт използван за борба с телесните мазнини, а тази че без него транспорта на мастните киселини  през клетъчите мембрани до митохондриите на практика е невъзможен. Това все едно е да искате да отидете на плаж, но да нямате нужния транспорт с който да отидете до морето. Ако не намерите нужния транспорт, плажа ще остане само в мечтите ви, както и топенето на подкожните мазнини без L-карнитина.

Наименованието на карнитина идва от carnis (месо, лат.), тъй като се съдържа основно в месата (предимно червените) и някои диетични продукти.

Хранителните добавки за намаляване на телесното тегло са толкова популярни през пролетния сезон, че изместват по популярност дори диетите за отслабване. Предвид факта , че употребата на Л-карнитин няма странични ефекти, можете самостоятелно да прецените под каква форма ще се приема – течен, на ампули, таблетки, прах, гел и др.

Изключително рентабилно е за жени, които нямат желание и време за посещение в залата. Звучи прекрасно нали?

Ако сте веган или вегетарианец? Факт е че при прием на плодове и зеленчуците е невъзможно да си набавим Л-карнитин. Затова изберете сами какво може да закупите.

Извод: полезно допълнение към балансирано хранене и физическа активност. Освен за изгаряне на мазнините L-карнитина е широко разпространен и заради множество други благоприятни действия върху организма, като:

 • участва в метаболизма на аминокиселините с разклонена верига (ВСАА)
 • забавя процесите на стареене на костите и подобрява структурните им качества
 • подобрява сърдечната дейност и риска от заболявания на сърдечния мускул
 • намалява натрупването на млечна киселина в мускулите
 • подобрява снабдяването на мускулатурата с кислород
 • има антиоксидантно действие
 • подобрява мозъчната дейност
 • подобрява качеството на сперматозоидите при мъжете

Дозировка и прием на Л-Карнитин

Стандартна препоръчителна дозировка е от порядъка на 2-4 грама l-carnitine на ден, разпределени на 2-3 приема през деня (общо 3-8 грама). Обикновено се приема сутрин и преди тренировка.

Начинът на прием и дозата важи за всички популярни разновидности на карнитина. Няма значение дали продуктът се приема под формата на течност, капсула, таблетка, драже или прах. Приемът на л-карнитин за жени и препоръчителните дози не се различават с тези при мъжете, ефектът от въздействието му е същият.Отслабване с л каритин

Л-Карнитинът е една от малкото хранителни добавки, които не само са безвредни по време на бременност, но дори силно препоръчителни.

 • по време на бременност и кърмене:  се препоръчва прием на 1 гр. л-креатин дневно за неспортуващи и 2-3 гр. за спортуващи бъдещй майки.
 • при хора в напреднала възраст: Умереният прием на аминокиселината (500 мг. до 1 г. дневно за неспортуващи) ще намали умората и ще увеличи работоспособността на по-възрастните хора.
 • при мъжко безплодие (ферилитет): приемът на 3 гр. Л-Карнитин дневно подобрява броя и качеството на сперматозоидите при мъже с астеноспермия и олигоастенозооспермия. За още по-добри резултати се препоръчва комбинация между л-карнитин и ацетил-л-карнитин
 • при бъбречни проблеми: Препоръчвания прием е между 2 и 3 гр. дневно разделен на 2-3 приема.
 • при симптоми на свръхактивна щитовидна жлеза: Според някои изследвания, след двуседмична терапия с включен л-карнитин, щитовидната жлеза започва да намалява обема си. Препоръчителен пример е между 2-4 гр. дневно, разделен на 2 приема.
 • при метаболитен синдром и диабет: Метаболитният синдром и диабетът се свързват с повишени нива на триглицериди в кръвта и натрупване на висцерална мастна тъкан. Според изследване, приемът на Л-Карнитин намалява натрупването на висцерални мазнини като за препоръчителна доза се смята прием от 2-3 гр., разделен на 2-3 приема.
 • Полуживотът на Л-карнитина е 16-17 часа и за да се поддържат адекватни нива, е препоръчително да се приема и в нетренировъчни дни.

ВАЖНО! Не се наблюдават странични ефекти от приема на Л-Карнитин в дози под 7 гр. на ден. Карнитинът се понася от хората и няма противопоказания, но при дълготрайна употреба на големи дози са възможни гадене, повръщане, стомашни крампи и диария.

Ако си задавате следните въпроси:

  1. Каква хранителна добавка да си взема за да изгоря мазнините?
  1. Кое ще ми помогне за да влезна във форма?
  1. Мога ли да си купя добавка за отслабване без да има странични ефекти?
  1. Коя е най-евтината добавка, която ще ми помогне да премахна натрупаните мазнини?

То отговорът на всички въпроси е – Л-Карнитин. Кратко, точно и ясно.

В заключение : Л-Карнитинът ще си остане една от най-използваните хранителни добавки, защото до ден днешен няма констатиран (а и предполагаме, че няма и да има) страничен ефект, който да нарушава здравето и физическите способности на човека. А широкоспектърното му приложение ще го правят все по-популярен и използван суплемент, както в спортните среди, така и сред кардиолози и техните пациенти, също така и от студенти и ученици търсещи варианти да си помогнат в моментите на множество уроци и напрегнати сесии.