Креатин – добавката за всеки атлет

303

За последните няколко десетилетия, хранителните добавки се превърнаха в индустрия за милиарди левове. Има хиляди различни видове хранителни добавки, като могат да бъдат намерени такива за понижаване на телесните мазнини, за покачване на мускулна маса, хранителни добавки влияещи на растежни хормони, такива които стимулират ума и мозъчната дейност и още стотици различни.

Коя хранителна добавка обаче може да бъде избрана за „царят” на хранителни добавки и се най-често се използва и препоръчва за атлети? Това несъмнено е Креатинът.

Какво представлява креатинът?

Креатинът се съдържа в човешкото тяло. Той е изграден от аминокиселините глицин, метионин и аргинин и основната му роля е да подпомага енергодобива в клетките.

Как действа и защо това е най-добрата добавка за всеки един атлет?

Креатинът се свърза на първо място със значително повишаване на силата на употребяващият го атлет. Още след първите няколко приема, ще забележите че силата ви значително се е увеличила. Повишаването на силата от своя страна обуславя по-добри, по-тежки и по-продуктивни тренировки. Освен това, трябва да се има в предвид и факта, че креатинът засилва допълнително протеиновият синтез, което от своя страна допринася за по-бързо натрупване на мускулна маса. На фона на казаното, трябва да се отбележи, че креатина стимулира складирането на вода в мускулите, (а е всеизвестен факт, че мускулите са 70% вода). Задържането на допълнителна вода в мускула допринася за по-голямата му сила и издръжливост. Мускул, който е добре хидратиран се намира в много по-добра анаболна среда. Неуспорим факт е също така, и че креатинът подпомага възстановяването, тъй като намалява възпалението на мускулните клетки след интензивни тренировки. След всичко казано до тук, лесно се разбира защо той е наричан „царят” на хранителните добавки.

Креатинът при диетите за отслабване

Освен в процес на покачване на мускулна маса, креатинът може да бъде използван и по време на изчистване. Той доказано редуцира катаболните ефекти и запазва максимално много мускулна маса, въпреки калорийно ограничените диети, на които се очаква да се подложите по време на сваляне. Този анти-катаболен ефект се свърза с пряката връзка между креатина и хормона на растежа, тъй като е факт, че хормона на растежа е пряко обвързан със анаболните ефекти, а изследвания на креатина доказват, че той засилва нивата на хормона на растежа.

Поръчка на креатин може да направите от нашите приятели от БГ Фитнес, като се възползвате от промо код 5555 който ще Ви даде 5% намаление от стойността на поръчаните продукти.

 

………………………………………………………………………………..

Тази статия е добавена от външен източник.
Аптека Инфо не носи отговорност при използване на хранителни добавки или каквито и да медикаменти.
Винаги се консултирайте със специалисти в дадената област.