Какво е важно за да имате успешен онлайн магазин

Онлайн магазин

През последните повече от 2 години в резултат от Ковид пандемията светът преосмисли и промени голяма част от стереотипите, свързани с развитието на бизнеса – особено по отношение на воденето на срещи и пазаруването в хипермаркети и молове. За да продължи да бъде успешен един търговски бизнес и след това здравно предизвикателство, се оказа, че трябва да наблегне изключително на присъствието си онлайн. Ето защо в този материал ще разгледаме предпоставките, които всеки проспериращ Интернет магазин трябва да има предвид.

  1. Бърз и удобен мобилен сайт

Ако само преди няколко години се чудехме как да направим адаптивен сайт, през 2022 г. от основно значение е сайта ни да бъде специално пригоден и удобен за мобилни устройства, с всяка резолюция. Това е така, защото повече от половината от онлайн поръчките през последните години са направени от мобилни телефони.

  1. Лесен за навигация

Онлайн купувачите имат няколко минути, за да закупят продукт. Следователно онлайн магазинът трябва да съдържа продуктови категории, филтри, ревюта и често задавани въпроси, направени по лесен за ориентиране и четене начин. Всичко това ще помогне на потребителя да вземе по-бързо решение и да финализира покупката, преди да е загубил интерес или да се е разсеял с нещо друго от световната мрежа.

  1. Качествени изображения

Купувачите искат да видят възможно най-много снимки на продукта от различни ъгли. Това е така, защото тук е в сила всеизвестната истина, че „продават изображенията, а не текстът“. Трябва да предоставим на потребителите качествени изображения, които могат да бъдат разгледани бързо и удобно, и които едновременно представят продукта в най-добра светлина, без да въвеждат в заблуждение.

  1. Реални отзиви

Според различни проучвания, над 90% от онлайн купувачите четат отзиви, когато преглеждат даден продукт. Отрицателните отзиви също не са непременно лоши – те внасят доза реализъм и подсказват, че мненията на клиенти са истински и нецензурирани в полза на бизнеса.

  1. Специални оферти

Давайте на клиентите промоции, за да ги накарате да купуват повече и да прекарват повече време в сайта. Страница със специална оферта може да подобри не само продажбите ви, но и резултатите ви от SEO (напр. имате магазин за бански със специална страница с оферти и някой търси „бански на промоция“)

  1. Свързани продукти

Както казва небезизвестния Стив Джобс: „Хората често не знаят какво искат, докато не им покажеш продукта“. Един прост текст като „Може да се интересувате и от …“ предизвиква любопитство и желание за действие в съзнанието на купувача.

  1. Сигурност на сайта

SSL сертификатът установява отношения на доверие между собственика на онлайн магазина и купувача. Потребителите вече са се научили да проверяват дали сайтът има https и зелен (заключен) катинар преди името на домейна и пазаруват само от сайтове, на които може да се има доверие.

  1. Политика за връщане

Политиката за връщане е съществена характеристика на всеки онлайн магазин. Според проучване от 2021 г. 30% от продуктите, поръчани онлайн, биват връщани, 92% от клиентите ще купят и ако процесът на връщане е лесен, 67% от купувачите проверяват страницата за връщане, преди да направят поръчка.