Как се избира портокал?

Портокал

Зимата е сезонът на цитрусите в България. Сега е моментът, в който портокали и лимони се намират на два пъти по-изгодна цена от ябълките. Всички знаем, че те са богати на витамиц C, но това ли е единственото им предимство?

Естествено, НЕ!

Предимства на портокалите

Както вече споменахме, само 1 портокал осигурява 130% от препоръчваното за деня количество витамин C, който е изключително важен за силната имунна система.

Заедно с това обаче, портокалът има над 170 различни фитохимикала и повече от 60 флавоноида с противовъзпалителни свойства и силно антиоксидантно действие. Сред най-важните са холинът, зеаксантинът и каротеноидите.

Портокали

Холин

Холинът е хранително вещество, което помага на съня, тонуса на мускулите, ученето и паметта. Холинът е и материал за укрепването на клетъчните мембрани, помощно средства при предаването на нервните импулси, помощник в усвояването на мазнините и за намаляването на хроничното възпаление.

Антиоксидантно действие на портокалите

Зеаксантинът и каротиноидите имат антиоксидантно действие – смята се, че те са в обратно- пропорционална връзка с рака, в частност с карацинома на простатата. А според проучване, публикувано в американския журнал по епидемиология, даването на портокали и портокалов сок в първите две години от живота намалява вероятността за развитие на левкемия при децата.

Важно за портокалите

За да получим най-добрите резултати при консумирането на портокал, трябва да сме наясно с една негова малко известна особеност – за разлика от други плодове портокалът спира да зрее след като е откъснат, което обяснява практиката цветът да се подсилва изкуствено.

Запомнете – няма как качеството на портокала да се подобри след откъсването.

Затова, когато купуваме плод в магазина, задължително трябва да изберем наистина най-зрелите портокали. А след това да ги съхраняваме на стайна температура и далече от пряка слънчева светлина.

Друг важен критерий при избора е да обърнем внимание на теглото – по-тежките портокали са брани по-скоро. Знак за влошено качество са и омекналата или спаружена кора на портокала.

За най-полезни се смятат видовете с червена сърцевина. В зависимост от вида полезните съставки варират, но никога няма да загубим, ако хапваме портокали.

Освен че вдигат имунитета и пазят от рак, портокалите имат още няколко основни предимства за здравето. Според Американската асоциация за сърдечни заболявания редовното ядене на портокали може да намали с 19% риска от исхемичен инсулт за жените.

Всички вече са чували, че многото натрий в солта и храните, които консумираме ежедневно е вреден. Не всички обаче знаят, че също толкова важно за здравето на сърцето е да се приема повече калий. А един среден портокал (около 150 г) съдържа приблизително 250 мг калий. Количеството е достатъчно, за да подпомага организма в поддържането на нормално кръвно налягане. Увеличаването на приема на калий паралелно с намаляването на натрия е най-важната хранителна промяна, която човек може да направи, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания. С приема на повече калий учените свързват и намаляването на риска от инсулт, профилактиката на загуба на мускулна маса, запазването на костната минерална плътност и защитата от образуването на камъни в бъбреците.

Портокалът има и други предимства. Малкото калории – към 80 в среден плод, и приличната доза фибри на фона на 0 грама мазнини го прави много подходящ в борбата със затлъстяването и диабета от втори тип, които набират епидемичен размах.

Портокалът е балсам за кожата, особено когато се пие под формата на фреш.

Цитрусът е препоръчван на здравите хора и заради съдържанието си на тиамин, рибофлавин, ниацин (витамин В3), витамин В6, фолиева киселина (витамин В9), пантотенова киселина (витамин В5), фосфор, магнезий, манган, селен, мед.

С повече внимание към портокалите трябва да се отнасят страдащите от гастроезофагеалната рефлуксна болест и някои хронично болни като например диагностицираните с тежки бъбречни заболявания.