Как да се предпазим от микроби

как да се предпазя от микроби

Има много начини да се предпазите от микроби, включително да избягвате да докосвате лицето си, когато кашляте или кихате. Използвайте кърпичка, когато е възможно, или носете маска за лице. След това веднага измийте ръцете си. Избягвайте допир до повърхности, които ви се струват мръсни. Ако не можете да използвате кърпичка, кихайте или кашляйте в лакътя си. Внимвайте да се снабдите с подходящи антибактериални кърпички, спрей за микроби и други видове санитарни принадлежности. Ако се чудите къде може да ги откриете, то може да разгледате някой санитарен магазин за подходящи артикули.

бактерии

Възпирайте децата да докосват лицата си, когато кашлят или кихат

Много е важно да възпрепятствате децата да докосват лицата си, когато кашлят или кихат. Това може да доведе до разпространение на микроби. Винаги, когато е възможно, насърчавайте малчуганите да кашлят и кихат в кърпичка или в свивката на лакътя. Това ще помогне да се предотврати разпространението на микроби и бактерии. Също така е препоръчително да не допускате децата да споделят с други деца своите прибори за хранене, съдове за пиене, кърпи или четки за зъби.

Много микроби се предават от човек на човек чрез въздуха, ръцете и повърхностите на заразени хора. Тези микроби могат да причинят респираторни инфекции или кожни инфекции. За да се предотврати подобен взрив, от решаващо значение е да се мият правилно ръцете преди и след използване на тоалетна или душ. Добре е да използвате обикновен сапун и да разпените за 20 секунди.

Измиване на ръцете

Редовното миене на ръцете със сапун и вода помага да се предпазите от много често срещани заболявания. По-специално, предпазва от опасни вируси, които може да доведат до респираторни и дори стомашни инфекции. Заболяването може да бъде фатално за някои хора, особено за тези с отслабена имунна система. Въпреки че дезинфектантите за ръце на алкохолна основа, не малко помагат, най-добре е да се миете със сапун и вода.

Микробите се разпространяват по въздуха, по повърхностите и върху храната, така че трябва да миете ръцете си често, за да избегнете заразяване с болести. Освен това винаги използвайте кърпичка, ако кашляте или кихате. В случай че не можете да използвате кърпичка, кихайте в лакътя си, който е по-малко вероятно да докосне други повърхности и може да помогне за спиране на разпространението на микроби.

Носете маска

Носенето на маска е чудесен начин да предпазите себе си и другите от заболяване. Неотдавнашно проучване показва, че хората, които носят маски, имат по-малък риск от предаване на вируси. Изследователите са установили, че при хората, които са носили маски, броят на заболелите от грип е намалял три пъти.

Използването на маска е чудесен начин за предпазване от възпалено гърло. Те са ефективни срещу бактериите и вирусите, които могат да причинят възпалено гърло. Трябва обаче да внимавате да не докосвате външната страна на маската. Докосвайте само връзките на маската около ушите. Също така трябва да измивате маската си след използването ѝ, в идеалния случай поне веднъж седмично.

Използвайте дезинфектант

За да запазите дома си чист от микроби, е добре да използвате дезинфектант. Дезинфектантите са химически разтвори, които унищожават бактериите и вирусите. Те трябва да се използват съгласно инструкциите на бутилката. Препоръчително е да използвате дезинфектант, който съдържа поне четвърт чаша хлорна белина. Също така трябва да спазвате указанията на етикета и да се уверите, че разтворът се съхранява на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Дезинфектантите могат да се използват както за твърди, така и за меки повърхности. Някои спрейове са ефективни за меки повърхности и могат да помогнат за намаляване на количеството микроби.

 Избягвайте да докосвате повърхности

Изключително важно е да поддържате ръцете си чисти, когато боравите с общи повърхности. Някои микроби могат да оцелеят в продължение на дни върху тези повърхности, поради което е важно да миете ръцете си често. Това се отнася за дръжките на вратите, бутоните на асансьорите и обществените чешми. Също така трябва да държите ръцете си далеч от количките за пазаруване, бензиновите помпи и клавиатурите на касите. Също така трябва да избягвате да докосвате лицето си, което е често срещан преносител на много видове вируси.

Ако докоснете ръцете на човек, който има настинка, кашлица или друга респираторна инфекция, е важно незабавно да измиете ръцете си. По същия начин трябва да избягвате да споделяте нещо, което може да е заразено с респираторни микроби, като например съдове за напитки или прибори. Така предотвъртявате разпространението на заболяването.