Хроничен запек

Запек - проблеми и лечение

Как да се справим с хроничния запек

Запекът (наричан от лекарите констипация) е най-честото оплакване от страна на храносмилателната система. То може рязко да влоши живота на пациентите в резултат на подуването на корема, лесна раздразнителност, високи финансови разходи за медикаментозно лечение.

Какво е хроничен запек?

Различните хора си представят различни неща, когато става дума за запек. За едни това означава рядко ходене до тоалетната, а за други – трудно изхождане на твърди изпражнения с усилие и напъни.

Истината е, че под запек трябва да се разбира по-малко от две изхождания на седмица. Ако това е налице повече от няколко месеца се говори за хроничен запек.

Много чести причини за хроничен запек са консумация на храна бедна на фибри, недостатъчен прием на вода през деня, синдром на раздразненото дебело черво, прием на определени медикаменти – калциеви антагонисти, холинолитици, опиати.

Митове и факти за запека

Мит номер 1 – Има проблем, ако не се изхождате всеки ден

Факт номер 1 – Около 50% от хората се изхождат по-рядко от един път дневно


Мит номер 2 – В червата се натрупват токсини, ако имате запек

Факт номер 2 – Няма никакви доказателства за горното твърдение. Основна функция на дебелото черво е да служи като резервоар на формираните изпражнения, което е напълно безопасно. Също така запекът сам по себе си не води до възникване на рак


Мит номер 3 – Хроничният запек е рядко срещано състояние

Факт номер 3 – Това състояние се среща при около 15% от хората


Мит номер 4 – При спазване на подходяща диета и физически режим не трябва да имате хроничен запек

Факт номер 4 – Понякога психологически причини могат да доведат до развитието и затвърждаването на хронична констипация.