Храни, които топят мазнините и подсилват имунната система

407

Много често свързваме храненето единствено с качване на излишни килограми, които след това се опитваме да свалим с гладуване или часове усилени тренировки във фитнес залата. Истината е, че не всички храни влияят по един и същ начин на организма. Вредните и калорични храни влошават здравето ни и ни карат да трупаме мазнини, докато здравословните такива правят точно обратното – подсилват имунитета ни и ни помагат да топим мазнините. Може би вече се досещате, че голяма част от тези продукти са плодове и зеленчуци, но ще бъдете и изненадани от останалите в списъка. Ето ги и основните храни, които засилват имунната система:

 

Цитрусови плодове

Сред тях лимонът е с най-високо съдържание на витамин С и както можете да предположите по вкуса му, с най-малко захар. Консумирайте го при всяка удобна възможност. Пийте вода с лимон през лятото и тя не само ще подсили имунитета Ви, но и ще утоли жаждата. Друг цитрусов плод, който помага в топенето на мазнините, е грейпфрутът. Може и да е малко горчив на вкус, но той също има високо съдържание на Витамин С. Пийте всяка сутрин на гладно една чаша прясно изцеден сок от грейпфрут и без да спазвате никакви диети след месец ще усетите разлика в килограмите си.

 

Чесън

От древни времена са известни многобройните ползи на чесъна. И децата знаят, че за да се излекуват по-бързо когато са болни, трябва да похапват чесън. Тези магически свойства се дължат на антиоксидантите в състава му, които се борят с различните вируси и бактерии като Хеликобактер Пилори, причиняваща язви и рак на стомаха. Магическите свойства на чесъна обаче не се ограничават до тук. Той помага и в топенето на излишните килограми като стяга мазнините. Сега вече си помислете сериозно дали не искате да включите чесъна в дневното си меню.

 

Диня

Свеж летен плод, който утолява жаждата. Динята е основен продукт в редица летни диети поради няколко причини: засилва имунитета, има ниско съдържание на калории, помага в топенето на мазнините и е евтина. През лятото може да ядете диня на корем. Тъй като има високо съдържание на вода, ще Ви помогне да не се обезводните. В състава ѝ има силен антиоксидант, глутатион, който се намира в червената част на плода, близо до кората и помага в борбата с инфекциите.

 

Зелен чай

Може би сте чували за ползите от зеления чай. Той, както и черният чай, е зареден с голямо количество антиоксиданти, които се борят със заболяванията като търсят свободните радикали, вредящи на организма, и ги разрушават. Друга полза от този вид чай е, че съдържа кофеин, който спомага за топенето на мазнините и има съставка, която предпазва клетките и от окисляване.

 

Броколи

Ако не сте включили още този екзотичен зеленчук в дневното си меню, по-добре бързо поправете тази грешка. Броколите засилват имунната система. Съдържат много витамини ( А и С) и глутатион, който е съставна част и на динята. Можете да ги приготвите само с малко зехтин и сол (зехтинът също помага за топенето на мазнините, тъй като е здравословна мазнина и контролира глада). В добавка към всичко това, броколите имат и много антиканцерогени, които спомагат и да топенето на излишните мазнини.

 

Зелени листни зеленчуци

В това число влизат зеленчуци като спанак и зеле. Колкото повече от тях консумирате, толкова повече ще засилите имунитета си. Спанакът, например, съдържа много антиоксиданти, фибри и фолати, които спомагат за производството на нови клетки в тялото. Зелето е също богато на антиоксиданти. Освен всичко това, те спомагат и за притъпяване на гените, които са отговорни за натрупването на мазнини в тялото. Това е един чудесен пример за съчетаване на полезното, здравословното и приятното.

СПОДЕЛИ