Геймърски компютри, видео игри и нови открития

395
Игри на компютър и здраве

Геймърски компютри и видео игри – научете за нови открития, свързани с тях във връзка със здравето.

Всеки фен на видео игрите ползва геймърски компютър, за да може да има плавна игра, без насичания.

Но в последно време учените доказват с едно иновативно приложение за видео игрите ползите им в сферата на здравеопазването, по-точно става дума за тяхното използване при управление на болката.

Ето подробностите!

Степента на внимание, която е необходима, за да се играе игра на геймърски компютър може да отвлече вниманието на играча от усещането за болка, тази стратегия е докладвана и оценена сред педиатричните пациенти. Едно изследване съобщава как по-този начин 8-годишно момче е спряло да се пипа по лицето. Детето имало невродермит и белези, дължащи се на непрекъснато чесане на горната устна. Предишните лечения се оказват неуспешни, така че на момчето е дадена видео игра, която да държи ръцете му заети. След две седмици засегнатата област е оздравяла.

Един добър геймърски компютър (може да видите такива геймърски компютри с топ цени в Plasico.bg), който не сече и има перфектен образ с добре подбрана видео игра се ползва за когнитивно разсейване на децата по време на химиотерапия при лечение на рак, както и за лечение на сърповидно-клетъчна анемия.

Това звучи много позитивно и наистина дава резултати.

Видео игрите все по-често се използват като форма на физиотерапия или трудова терапия при много различни групи хора.

Хората сядат зад геймърски компютри и се потапят в друг свят и така отдалечават вниманието си от потенциалния дискомфорт, който изпитват и, за разлика от по-традиционните терапевтични дейности, това има положителен ефект при лечението.

В същото време използването на периферията на геймърските компютри служи като форма на физиотерапия при наранявания на ръцете и за раздвижване при парализа. Включително се експериментира и за хора с инвалидни колички с увреждания на гръбначния мозък и пациенти с мускулна дистрофия.

Доста учени смятат, че използването на геймърски компютри с различни игри носи само рискове за здравето, те подчертават по-негативните аспекти особено за децата и юношите.

Става дума за истинската зависимост и повишената агресивност.

Има многобройни съобщения за случаи на други неблагоприятни медицински и психосоциални ефекти от прекаленото използване на геймърски компютри, но те все по-често се включват в комплексни програми за подпомагане на развитието на социални и пространствени умения при деца и юноши с различни ментални и физически  проблеми, свързани с развитието, включително аутизъм, дефицит на вниманието нарушения и други.

Все още не е ясно напълно дали пациентите в крайна сметка не се уморява от такива игри, но бъдещето ще покаже по-убедително как се развиват нещата в тази насока!