Фитнес за здраве. Как да избера правилните дрехи за фитнес: необходимост или почит към модата?

ТЕНИСКА С КЪС РЪКАВ

В просторните помещения на спортен център или уютна зала на малък фитнес клуб се създава настроение за час-два интензивни занимания. И няма значение дали спортът е смисълът на живота, или е просто опит да се съобразите с модата.

По един или друг начин всеки от нас има няколко спортни дрънкулки в гардероба си. Не всички привидно спортни неща обаче са подходящи за фитнес. Как да не се затрудните и да изберете правилните висококачествени и стилни дрехи?

Синтетиката е „кралицата“ при дрехите в света на спорта

Явно всички обичаме естествените материи – памук, лен, вискоза. Те обаче не са съвсем подходящи за спорт – прекалено се намокрят от потта, мачкат се, съхнат дълго време, бързо изгарят и губят формата си. Фитнес облеклото като клин, тениска или потник трябва да съдържа синтетични влакна или да се състои изцяло от тях. И това не е толкова лошо, защото съвременната синтетика няма нищо общо с евтините синтетични костюми, произведени в Китай в началото на 90-те години.  Такова облекло трябва да приляга плътно на фигурата, но не трябва да ограничава движението. Когато избирате облекло за класове във фитнес клуб, трябва да запомните, че то трябва да бъде: удобно и практично, да абсорбира добре влагата и да я изпарява от повърхността си. Комбинацията от всички тези качества на спортното облекло го прави идеално за вашите тренировки

Спортното облекло не е дрескод, а въздушна възглавница

Облеклото за фитнес залата е един от клоновете на спортната мода. И млада дама, и дама на „по-голяма“ възраст, и младеж с изваяни мускули искат да се чувстват комфортно в зрелищна спортна „облицовка“. Основните изисквания към облеклото за фитнес зали са удобство и практичност и едва след това красота. Затова препоръчвам да изберете горна част тениска в ярки положителни и оптимистични цветове, а долната част е черна – къс клин над коляното е перфектното решение. Купувайте дрехи от доказани онлайн магазини.

Фитнес маратонките имат свои собствени характеристики

Ако решите да тренирате във фитнес залата, то ви трябват не само спортни дрехи, но и подходящи маратонки за този вид спорт. Обувките за фитнес трябва да се подбират много по-внимателно, отколкото връхните дрехи, а моделът на маратонките задължително трябва да съответства на вида спорт, с който се занимавате. Основното правило – обувките трябва да са удобни, да отговарят точно на размера, а за мобилните видове оформяне – правилно да поддържат глезена. Между другото, по-добре е да купувате маратонки в края на деня, когато краката ви са уморени и леко подути. Така че никога няма да се изгубите с правилния размер! Подметката трябва да е тънка и гъвкава, да не натоварва обувките. Изберете маратонки с въздушни възглавнички в областта на пръстите и задължително с подметка. Инструкторите съветват и за модела на подметката при закупуване на обувки за фитнес. Трябва да е малка, а на отпред да има заобленост. Това е идеална опция за обувки за фитнес класове, където упражненията с въртене около оста си не са необичайни. И накрая, не забравяйте, че е строго забранено да правите фитнес в маратонки, носени на боси крака!

След като сте решили къде и с какво ще спортувате, остава само да съберете волята си в юмрук и да направите крачка към младостта, здравето и красотата!