Депресията – интересни факти и как да я избегнем

264

istorii1

Депресията – интересни факти и как да я избегнем

Някой изследователи твърдят, че депресията е полезна за здравето.

Декларацията че всеки, които страда от депресия, независимо лека или тежка, може да е полезна за здравето, може да изглежда абсурдно или невярно, но това може да не е така.

Клиничната депресия е изключително опасно заболяване, което може да доведе до фатален край, но някой специалисти смятат че на доста хора, подобна депресия може да се „обърне” и да станат доста силни психически и физически.

„Мисля, че хората които са преодолели депресия стават по-силни. Тя може да бъде катализатор за оцеляване защото „погледнах в бездната и го видях” „ казва Марджъри Уолъс, основател и ръководител на организацията СЕЙН, в миналото тя е страдала от депресия.

Издадена преди две години, една книга от Jerome Wakefield от университета в Ню Йорк, „Загубата на тъга: как психиатрията трансформира нормална тъга в патологичната депресия“, също говори в полза на новата теория.
Книгата е произвела фурор, автора твърди, че депресията може да ни доведе до положителни промени в живота си, за да помогне да извлекат поуки от грешките си и да разберете желанията си. Холандски изследователи твърдят че хората пострадали от депресия се справят по-добре от житейските изпитания , те имат по-добро здраве и психика, както са и по функционални.

В допълнение на това, изследователи от университета „Дюк са установили че жени които са имали депресия живеят по-дълго. Това довежда учените до извод, че хората, страдащи от лека депресия са по-приспособени към живота и избягват опасни ситуации.
Други експерти се позовават на тази теория с повишено внимание: „Депресията може да доведе до самоубийство, така че това не трябва да се приема сериозно резултатите от тези проучвания,“ – казва Бриджит O’Connell от Mind.
Според д-р Павел Kidwell, експерт в областта на психическите разстройства от Университета в Кардиф, депресията може да ни бъде от полза до толкова, докъдето може да си извадим изводи от състоянието в което е изпаднал човек, тя ни помага да бъдем реалисти .

Също така доктор Kidwell предупреждава че антидепресантите са безсилни да се борят с болестта ако самото лице не се насърчи да се бори с депресията.

Всъщност почти всички изследователи на депресията се обединяват около това, че депресията е лечима, може да се преодолее или да мине много по-леко.

Освен заобикалящата ни среда, нужно е и да се поемат определен вид храни, като такива богати на антиоксиданти и източници на бета катотин като: броколи, моркови, зеле, праскови, тиква, спанак, сладки картофи.
Източници на витамин C: боровинки, броколи, грейпфрут, киви, портокали, чушки, картофи, домати.
Източници на витамин Е: маргарин, ядки и семена, растителни масла, пшеничен зародиш.
broccoli

Специалистите препоръчват ограничаване на сладките храни и наблягане на консумацията на  пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения, които съдържат здравословни въглехидрати и полезни фибри.
рани с високо съдържание на протеини, като риба тон или пилешко месо, са богати на аминокиселината тирозин, която помага за увеличаване на нивата на хормоните в мозъка допамин и норепинефрин.
Това води до увеличаване на концентрацията и повишаване на енергията.

Добри източници на здравословни протеини са боб, грах, крехко говеждо месо, нискомаслено сирене, риба, мляко, месо от домашни птици, соеви продукти, кисело мляко.

И най-важното- Разходки!

Много е важно, при депресия да се възползваме от това което ни предлага природата, независимо по кое време на годината се намираме.
indian_roads_nature_10