Да бъдеш добър родител

542
Как да бъдем добри родители

Има много начини да отгледате щастливи, добре подготвени за живота деца, но има няколко научно доказани насоки, които всеки добър родител би трябвало да има предвид. За да бъде родителството удоволствие до момента, в който децата напуснат семейното гнездо, по-долу сме подготвили няколко съвета, основани на дългогодишни изследвания сред родители и детегледачки, следването на които увеличават шансовете ни да бъдем добри родители.

Подкрепяйте срамежливите деца

Малко срамежливост не е непременно проблем, но децата с поведенческо потискане – черта, която се отнася до срамежливост и изключителна предпазливост пред новите ситуации – може да са изложени на по-висок риск от развитие на тревожни разстройства, според изследователите. А родителите, които „подпомагат“ децата, демонстриращи срамежливо поведение (в действителност, насърчавайки тази срамежливост), могат реално да влошат положението.

Как да окуражим срамежливите деца?

Ключът е да ги измъкнем от зоната им на комфорт, без да се опитваме да променяме съществото им, каза Sandee McClowry, психолог от университета в Ню Йорк.

Защо просто не ги отучим от тяхното срамежливо поведение? Изследванията показват, че срамежливостта е част от характера на някои деца и е много трудна черта за промяна. С други думи, по-добре е да се работи със срамежливостта, отколкото срещу нея.

Кажете им как се чувстват

Докато по-големите деца са широко възприемани като крале и кралици на себеизразяването, малките деца често нямат речника за правилно определяне и споделяне на собствените си емоции, смятат изследователи, които изучават детското развитие.Баща и дъщеря

Децата на възраст от 2 до 5 години започват да разбират емоции като страх, безсилие или разочарование. Можете да помогнете на детето си да изрази себе си, като назовавате подобни емоции, когато ги забележите.

Например, един родител може да каже: „Разочароващо е, че навън вали дъжд и не можете да излезете да играете“.

Живейте за момента

Възрастните са склонни постоянно да мислят за бъдещето, докато децата – особено децата в предучилищна възраст (на възраст от 2 до 5 години) – живеят тук и сега, казват учените. За да бъдат на нивото на детето, родителите също трябва да се научат как да живеят за момента, споделя Това Клайн, директор на Центъра за развитие на дечица в Ню Йорк.Играйте с децата си

Това е особено вярно, когато става дума за вербално общуване с малко дете, каза Клайн, който е и автор на „How Toddlers Thrive“ (Touchstone, 2014).

Вместо да казват на тригодишното дете, че е време да се подготвя за нещо предстоящо, като например да тръгва на градина, родителите трябва да дадат на детето си набор от инструкции, казва Клайн на Live Science. Заменете двусмислените изказвания като „Почти е време за градина“ с ясни, прости обяснения и указания, като например:“ Трябва да тръгваме за градината. Време е да си вземеш палтото. “

Нека височината им не ви заблуждава

Колкото и да са високи, и колко пораснали изглеждат, децата ви са все още само… деца. А родителите на по-големите деца особено трябва да помнят този факт, според Сара Джонсън, асистент в училището по обществено здраве на Блумбърг Джонс Хопкинс.

Периодът на развитие, известен като юношество, продължава около 10 години – от 11 до 19 години – и се разглежда като критичен момент за развитието на мозъка. Затова е важно да се има предвид, че дори когато децата прерастват в млади хора, „те все още са в период на развитие, който ще се отрази на останалата част от живота им“, споделя Джонсън на Live Science през март 2016 г.