Болките в гърба и матрака – какво ги свързва?

519

Болките в кръста често се дължат на грешния матрак

Със сигурност на доста от Вас се случва да се събуждат с болки по целия гръб, кръста или врата. Често пъти обаче подминаваме тихомълком покрай тази болка, без да потърсим повече информация на какво всъщност се дължи тя. Тези проблеми обаче могат да окажат сериозни последици върху здравето Ви – физическото и психическото, защото намаляват енергия и работоспособността. Ако имате някои от следните симптоми – събуждане без енергия, болки в ставите, гръбначния стълб, кръста, врата или страдате от безсъние, е важно да се замислите на какъв матрак и възглавница спите, защото в повечето случаи именно те се оказват виновниците за страданията Ви. Понякога решението е много по-просто от това да прибягвате непрестанно до лекарства. Смяната на матрака или възглавницата веднага повлиява върху Вашето здраве, облекчавайки болките. Преди да пристъпите към покупката им обаче е важно да знаете какви видове матраци се предлагат на пазара и как да познаете подходящия за Вас.

Как да изберете здравословен матрак?

Преди да пристъпите към покупка на матрак трябва да знаете, че на пазара се срещат основно два вида – анатомични и ортопедични. Анатомичните матраци приемат формата на тялото и се адаптират спрямо него. Обикновено тези модели са с мемори пяна и са по-меки. Обратно на тях, ортопедичните матраци се стремят да поддържат гръбначния стълб в правилна позиция, без да напрягат отделните части на тялото. Този вид матраци е много подходящ за хора с проблеми в гърба, кръста или страдащи от дископатия. При такъв тип проблеми е добре да се насочите към модели със средна степен на твърдост, както и по-твърди. При позата за сън, е препоръчително да спите по гръб, за да елиминирате натоварването в тази зона. За облекчаване на напрежението, спомага и възглавница, поставена под краката. Ако имате някакъв здравословен проблем, разбира се след консултация при ортопед, е добре да се насочите към специализирани медицински матраци. Такъв например е матрак Favourite Nova Orthopedic на матраци ТЕД, който официално е регистриран като медицинско изделие. Други здравословни матраци са матрак Green Life и Memo Green на българската марка матраци MATTRO. Тези и още много здравословни продукти за сън, може да откриете в онлайн магазин за матраци Intershop.bg.

Най-честата причина да се събуждате с болки във врата и схващания е, че спите на неподходяща възглавница, която е или прекалено мека, твърда или пък висока. Хъркането понякога също е свързано с неправилно подбраната възглавница. Трябва да знаете, че подходящата и удобна възглавница е тясно свързана с позата Ви за сън.  За да не натоварвате излишно раменете и врата е добре да знаете, че ако предимно спите по гръб, за Вас са по-подходящи пухкавите меки възглавници. За спящите настрани е препоръчително да заложат на по-твърди възглавници, например от мемори пяна и по-точно анатомични модели.  Ако спите по корем, подходящи за Вас са по-тънки възглавници, които да държат врата в правилна позиция.

При болки в гърба или кръста, нашата препоръка е – не бързайте да посягате към скъпите лекарства. Погрижете се сериозно за здравето Ви и първо се запитайте на какво спите. Може да се окаже, че решението да избягате от тези проблеми е много по-лесно, отколкото сте си мислили. Покупката на нов, удобен матрак, освен че ще в избави от досадните болки, ще подобри тонуса ви, ще повиши енергията и работоспособността си. Не забравяйте, че „Денят си личи от сутринта“, нека тя да бъде свежа и енергична, без болки.