Алкохолна зависимост

Алкохолизъм

Алкохолната зависимост (алкохолизъм) е болест, при която човек изпитва необходимост да пие и е неспособен да спре сам. При липса на алкохол за по-дълго време, зависимият започва да изпитва физически симптоми.

Алкохолната зависимост наистина е заболяване и жаждата за алкохол може да е също толкова силна, както за храна или вода. Алкохоликът продължава да пие, въпреки финансовите, семейните, здравните или законовите проблеми, които това може да му доведе.

Също като много други заболявания, и алкохолната зависимост е хронична и може да се върне във всеки един момент от живота. Обикновено е предвидима, показва ясни симптоми и се влияе както от гените, така и от начина на живот.

Проучванията показват, че рискът от алкохолизъм наистина може да се предава по наследствен път, но това не е определящо и съвсем не означава, че някой ще стане алкохолик, понеже баща му е бил такъв.

Симптоми на алкохолната зависимост

Има много признаци и симптоми, които говорят за проблеми с алкохола. Алкохолната зависимост е прогресивно заболяване, което означава, че с времето се задълбочава и симптомите стават все по-сериозни и ясно изразени. Също така зависимият изгражда толеранс към алкохола и непрекъснато увеличава количествата.

Най-ранните симптоми за алкохолна зависимост са честото пиянство, редовна консумация на големи количества алкохол, дори в рискови ситуации (например при шофиране). На зависимия може да му се губят моменти от време, да не помни действията си и да се държи много агресивно.

Разбира се, много хора ще си кажат, че на всеки се е случвало да си пийва в почивните дни и понякога да прекалява. За алкохолна зависимост обаче говорим когато човек продължи да пие, дори след появата на симптомите и ясните, видими признаци, че нещо не е наред. Алкохолно зависимият започва да не ходи на работа, да шофира пиян, става ненадежден и може да има проблеми със закона. Въпреки всичките проблеми, които това му води, той продължава да консумира алкохол.

Милиони хора злоупотребяват с алкохола и стават зависими от него. Най-често това са мъже на възраст между 18 и 29 години, но всички виждаме, че все повече деца започват да пият още от 13-14 годишна възраст.

Можете да познаете, че вие или ваш близък има проблеми с алкохола само като си зададете няколко въпроса:

Мислили ли сте си, че трябва да намалите пиенето?

Изнервяте ли се като ви критикуват, че пиете прекалено много?

Чувствали ли сте се зле или виновни, че пиете?

Сутрин пиете ли, за да успокоите нервите си или да облекчите махмурлука си?

Ако отговорът на тези въпроси е „да”, тогава е много вероятно да става въпрос за злоупотреба или зависимост към алкохола.

Лечение на алкохолната зависимост

Може ли алкохолик просто да спре да пие?

Не.

Малко са тези, които са се опитали да намалят пиенето и са успели. Хората, които имат проблеми с алкохола, но не са развили зависимост, имат по-голям шанс да успеят да ограничат и намалят пиенето.

Не съществува лекарство против алкохолната зависимост. Най-ефективният начин за справяне със заболяването е спирането на алкохола. Има много анонимни групи, които помагат на хората с алкохолна зависимост да преодолеят изгарящото желание и да придобият кураж и увереност, че са достатъчно силни физически и психически, за да се откажат. Независимо как човек е бил диагностициран или как е осъзнал проблема си, първата стъпка винаги е желанието за помощ.

Алкохолиците, които биват принуждавани да потърсят помощ, рядко успяват да постигнат напредък. Дори тези, които го правят по желание, често се обръщат към алкохола поне още веднъж, преди да се откажат.

Почти всички алкохолици, които се опитват да спрат алкохола, изпитват леки и не толкова тежки физически симптоми, които се третират с лекарства. Понякога обаче симптомите са по-сериозни и пациентът трябва да бъде хоспитализиран.

Процесът на детоксикация от алкохола трае между 3 и 7 дни, след което зависимостта на алкохолика е най-вече психологична, а не физическа или химическа.  Целта след спирането на алкохола е абсолютна абсистенция. Има някои рехабилитационни програми и заведения, които могат да помогнат с това, но най-важна е подкрепата от близки и приятели. Алкохоликът остава такъв за цял живот и трябва да се научи как да остава трезвен и да устоява на изкушението да пие.