5 факта интересни факта за масажа

масажи

1. Хипократ – основоположник на прилагането на масажа като лечебен метод

Масажната терапия е един от най-старите методи за лечение, познати на човечеството. Писмените сведения за нея датират от 3 000 г. пр. н. е., когато Бащата на медицината – Хипократ, говори за него в един от своите трудове.

Той твърди, че „лекарят трябва да е запознат с много неща, задължително и с техниките за разтриване”.

Казва още, че разтриването на човешкото тяло може да предизвика както релаксация, така и стрес – “Сухото и силно триене повишава напрежението на тъканите. Триенето трябва да бъде нежно и меко, за да има релаксиращ ефект.

2. Техниките на масажиране са използвани от всички древни цивилизации

В Древността масажът е бил известен в целия свят като най-популярния начин за лекуване на човешкото тяло. В Древен Китай масажната техника се е използвала още през третото хилядолетие преди Христа за лечение на мускулни спазми, ревматизъм, изкълчвания и др. Китайците умеели умело да разтриват с ръце цялото тяло, като тяхната тайна била в лекото притискане мускулите.

Индийците също широко са използвали масажа при много заболявания, като характерното за тях било, че нежно са разтривали и размачквали цялото тяло. Именно индийската цивилизация е тази, която е дала на света метода за масаж в съчетание с парната баня.

От Древен Египет пък тръгва прилагането на масаж, в който цялото тяло се намазва с масла, за които се вярвало, че имат лечебни сили и зареждат организма с нова енергия. За получаването им се смесвали различни съставки, които египтяните събирали от природата.

За усъвършенстването на масажа обаче такъв, какъвто го познаваме днес, най-голяма роля изиграват лекарите в Древен Рим. Те го допълнили като включили различни вибрационни техники и намазващи средства, които съчетали с множество пасивни и активни движения. Римляните провеждали масажните си процедури най-често в специално предназначени за това стаи, които днес познаваме като римски бани.

3. Масажът дълго време е бил забранен в Европа

Разпространяването на християнството в Европа се характеризира най-вече с това, че прогласява превъзходството на духовното над плътското. За това не е чудно, че по това време масажът като оздравително и лечебно средство изчезнал от живота на европейците.

Едва когато народите, изповядващи други религии, започнали да се преселват на Стария континент, масажните техники отново се разпространили, благодарение на това, че те продължили да ги практикуват в медицината и в бита си.

4. Масажните техники са били популярни и по нашите земи

Масажът и балнеолечението са били развити и по нашите земи още отпреди 2 000 г. – това показват открити исторически паметници край София, Хисаря и Момин проход. В градовете Плиска, Преслав и Мадара пък са намерени множество басейни и бани, снабдени с отоплителна инсталация за въздуха и със сложна канализационна и водопроводна мрежа. В тях редовно са се извършвали масажиращи процедури.

Лечебните техники на източните народи се разпространяват в България по време на турското робство. Тогава много българи са “крадяли занаята” на мюсюлманите и индийците, които са предлагали по пазарите масажи с цел лечение.

5. Масажът е полезен както за тялото, така и за духа

Всеки човек, който поне веднъж в живота си е ходил на масаж, може да потвърди, че той е полезен както за физическото, така и за психическото здраве.

Характерното за него е, че отпуска цялото тяло, раздвижва стегнатите мускули, облекчава умората и болките в мускулите, увеличава подвижността и обхвата на движение на ставите и костите, намалява интензитета на хроничните болки, успокоява нервната система, намалява кръвното налягане, нормализира сърдечния ритъм, подобрява тонуса на кожата, помага за възстановяване от травми и заболявания, подсилва имунната система, намалява напрежението в организма, спомага за овладяване на болките при главоболие, намалява нивото на психологическия стрес, значително подобрява концентрацията, осигурява пълноценен сън, помага за постигане на психическо разтоварване и т.н.