Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/eSupplements.php on line 6
E252 Potassium nitrate /Калиев нитрат / Консервант | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Е-Добавки" на АПТЕКА-info.comняма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Е та в храните има за цел само да дава информация за намиращите се допълнителни добавки в хранителните продукти, козметика и лекарства. Тази информация не може да замести експертни мнения в областа, както и да се взима в предвид за начин на хранене и живот. Аптека Инфо не носи отговорност за достоверността на поднесената информация, както и за вреди, настъпили при съобразяване с поднесената информация. Информацията е преведена от чуждестранни източници. Възможни са пропуски
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете Е-Добавка: Търсене по име Търсене по описание

E252 Potassium nitrate /Калиев нитрат / Консервант

E252 Калиев нитрат се използва предимно в хранително-вкусовата промишленост за безопасността на продуктите, като пречи на възпроизводството и растежа на бактерии и гъбички.
В Русия използването на E252 е забранено от закона, но производителите на храни в много други държави имат право официално да го добавят към хранителните продукти, но в ограничени количества.

Кристален прах, без мирис и безцветен - така може да се опише външния вид на E252 Калиев нитрат.
Това вещество е в състояние да се разлага при температура от 400 градуса, докато се освобождава кислород. Може да реагира с горими материали.
Първоначално този материал се е екстрахирал от дървесна пепел или варовик, докато сега се произвежда главно чрез изолиране от растения.

Използва се в производството на сирене и месни продукти (колбаси и месни консерви).
Високото съдържание на E252 помага за промяната на  цветовете на продуктите, затова се използва активно в обработката на аншоа.
Калиев нитрат има слаб антимикробен ефект.

Наред с производството на храни, храни консервант E252 Калиев нитрат често се използва и в други области на човешката дейност.
Това се отнася предимно за стъкларската промишленост, производството на ракетно гориво, торове, както и производството на профилактични пасти за зъби.

Калиев нитрат е вреден за здравето на човека, научно доказано е че нитрат се превръща в нитрити, които имат опустошителен ефект.
При продължително и прекомерно приемане с храните  се увреждането се състои в появата на анемия и бъбречни заболявания.
Основните симптоми на излишък от калиев нитрит често са остра коремна болка, повръщане, мускулна слабост и липса на координация.
Често е налице процент нарушение и аритмия.


Влияе на баланса на кислород в кръвта, което може да предизвика астматични пристъпи при астматици, както и обостряне на бъбречно заболяване.

Принадлежащ към класа на канцерогените, Е252 се счита и е рисков фактор за появата на различни видове тумори, абсолютно противопоказано е  използването на от който е за децата.

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс