Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/eSupplements.php on line 6
Е102 – тартазин / Tartarzine / (жълто № 5) / оцветител / | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Е-Добавки" на АПТЕКА-info.comняма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Е та в храните има за цел само да дава информация за намиращите се допълнителни добавки в хранителните продукти, козметика и лекарства. Тази информация не може да замести експертни мнения в областа, както и да се взима в предвид за начин на хранене и живот. Аптека Инфо не носи отговорност за достоверността на поднесената информация, както и за вреди, настъпили при съобразяване с поднесената информация. Информацията е преведена от чуждестранни източници. Възможни са пропуски
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете Е-Добавка: Търсене по име Търсене по описание

Е102 –  тартазин / Tartarzine / (жълто № 5)  оцветител

има доказателства, че провокира астматични пристъпи, алергични реакции и се свързва с развитието на тумори на щитовидната жлеза.
Синтетична жълта боя която може да бъде открита в плодови сокове, енергийни плодови напитки, оцветени газирани напитки, полуготови сладкиши и кейкове, яйчен крем на прах, супи, сосове, сладолед, ледени близалки, бонбони, дъвки, марципани, сладка, желета, мармалад, горчици, кисели млека и много други храни от групата на глицериновите, лимонените и продукти със съдържание на мед.
Може да се намери още в желатиновите капсули на някои лекарства.
Често се използва с Ярко Синьо FCF (E133) за получаване на различни отенъци на зеления цвят, например за оцветяване на консервиран грах.

Тартазинът причинява едни от най-алергичните реакции и непоносимости от всички, най-често проявявани при хора с непоносимост към аспирин и астматиците.
Други реакции могат да включват мигрена, замъглено виждане, сърбежи, ринити и виолетови петна по кожата и именно поради тази причина, в момента бива постепенно заменян от Анато (Е160b).
В комбинация с Бензоена киселина (Е120) е установено, че тартазинът причинява хиперактивност при децата.

Не се препоръчва за употреба от деца.
(което е интересен факт при положение, че например ментовите желирани бонбони от близкото ни минало – покритите със захар тъй сладки желенца, се произвеждат в момента точно с тартазин…)

Групата за подпомагане на хиперактивните деца (Англия) счита, че съществува връзка между тази добавка и хиперактивните поведенчески проблеми при децата.

Макар, че в Норвегия и Австрия тази добавка към храните е вече забранена, в България тя все още е широко използвана.

Продукти на българския пазар, които съдържат Тартазин Е102, жълт цвят No5:

Ментови желирани бонбони и други

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс