Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/eSupplements.php on line 6
E211 - Sodium benzoate / Натриев бензоат/ консервант | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Е-Добавки" на АПТЕКА-info.comняма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Е та в храните има за цел само да дава информация за намиращите се допълнителни добавки в хранителните продукти, козметика и лекарства. Тази информация не може да замести експертни мнения в областа, както и да се взима в предвид за начин на хранене и живот. Аптека Инфо не носи отговорност за достоверността на поднесената информация, както и за вреди, настъпили при съобразяване с поднесената информация. Информацията е преведена от чуждестранни източници. Възможни са пропуски
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете Е-Добавка: Търсене по име Търсене по описание

E211 - Sodium benzoate / Натриев бензоат/ консервант
Натриева сол на бензоена киселина ( E210 ).
Използва се като консервант, както анти бактериални и противогъбични, но ефективен само леко кисела среда.
Също така се използва като антисептик, като консервант за храни и за прикриване на вкуса на лошо качество на храните.
Наблюдава се потискащ ефект върху клетките на дрождите и плесена, намалява се дейността на ензимите, които извършват окислителната реакция, възстановяват и разделят.
Може да се намери в барбекю сос, хайвер, чийзкейк микс, плодови пайове, маргарин, кисели краставици, сок от ананас, скариди, консерви, салати, соев сос, сладкиши и трапезни маслини.
Също така в млечните и месни продукти, мезета и подправки и безалкохолни напитки (оранжеви безалкохолни напитки може да съдържат високи количества, до 25mg на 250ml).
Може да се намери в много лекарства, благодарение на антисептичните си свойства, веществото намира приложение във фармацевтиката като отхрачващо средство в сиропи за кашлица и други лекарства,приемани през устата.
В естествен вид се среща в боровинките, стафидите и в подправки (карамфил, канела).
Натриевият бензоат не трябва да се употребява съвместно с витамин С, защото тогава, в резултат на окислението, особено при висока температура и силна светлина, се образува бензол, който е силно канцерогенно вещество.
Бензолът уврежда ДНК структурата, а това е причина за сериозни заболявания.
Ако имате алергии/непоносимост към аспирин,Е211 засилва тези ефекти и може да доведе до по-тежки последици.
Тъй като често се намира в натуралните сокове,за да го избегнете,употребявайте прясно изцедени такива.
Хората, които страдат от астма, или са чувствителни към аспирин  или имат  уртикария по кожата заболяване могат да имат алергични реакции и / или да получат такива  симптоми, стават по-зле след консумацията на бензоена киселина, особено в комбинация с тартразин ( E102 ).
Не се препоръчва за консумация от деца.

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс