Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/eSupplements.php on line 6
E495 Sorbitan monopalmitate / Сорбитан монопалмитат /Стабилизатор | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Е-Добавки" на АПТЕКА-info.comняма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Е та в храните има за цел само да дава информация за намиращите се допълнителни добавки в хранителните продукти, козметика и лекарства. Тази информация не може да замести експертни мнения в областа, както и да се взима в предвид за начин на хранене и живот. Аптека Инфо не носи отговорност за достоверността на поднесената информация, както и за вреди, настъпили при съобразяване с поднесената информация. Информацията е преведена от чуждестранни източници. Възможни са пропуски
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете Е-Добавка: Търсене по име Търсене по описание

E495 Sorbitan monopalmitate / Сорбитан монопалмитат /Стабилизатор

Стабилизатор E495 Сорбитан монопалмитат е известен с допълнителни имена като SPAN 40.

Свойствата му са да се подобри вискозитета, както и поддържането на желаната консистенция и формата на готовите продукти, предназначени за консумация от човека.

Освен това, добавката може да се използва като добър сгъстител и свързващо вещество, текстуратор.

Появата и физичните свойства на E495 е по синтетичен път.

E495 е маслена или восъчна маса, прахообразната смес със слаб мирис, и цвят, който варира от бежово до жълто-кафяв.

 В присъствието на топли течни въглеводороди и алкохоли, сорбитан монопалмитат се разтваря и същевременно в топла вода може да образува дисперсен разтвор.

Въпреки това, в студена вода, веществото е практически невъзможно да се разтвори.

Получаването се прави чрез химическа естерификация на сорбитол с палмитинова киселина, в който процес анхидриди сорбит са образувани едновременно.

 В чисто вещество (сорбитан монопалмитат) оставя доста малък брой примеси - свободни сорбитани, свободни мастни киселини и техните соли.

Като стабилизатор, текстуратор, сгъстител и свързващо вещество, E495 се използвапри производството на безалкохолни напитки (плодови чайове и запарки) в конкретно количество- не повече от 500 гр / кг.

Като част от заместители на млякото, дъвки, полуготови сладкарски изделия, сосове, глазури и пълнежи масовата част може да достигне до 5 гр / кг, докато в мастни емулсии, брашно и хлебни изделия, количеството се удвоява.

Може да се добави към хранителната добавка и хлебна мая.

В областта на нехранителната индустрия E495 обикновено се добавя като модификатор на вискозитета и диспергиращ агент в производството на козметика (лосиони и кремове).

Освен това, сорбитан монопалмитат, използвани в производството на бои за възстановени текстилни суровини и някои видове лекарства.
Максималната дневна ставка на сорбитан монопалмитат се счита количеството, което не надвишава 25 милиграма на килограм телесно тегло.

Известно е, че при поглъщане на тази добавка, започва да се отделя палмитинова киселина и сорбитол - вещества, които се абсорбират напълно от човешкото тяло.
При превишаване на допустимата доза, може да се прояви в нарушения на храносмилателната система и нарушения на обмяната на веществата (нарушена абсорбция на калций).

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс