Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/eSupplements.php on line 6
E339 Sodium phosphate / натриев ортофосфат / Антиоксидант | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Е-Добавки" на АПТЕКА-info.comняма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Е та в храните има за цел само да дава информация за намиращите се допълнителни добавки в хранителните продукти, козметика и лекарства. Тази информация не може да замести експертни мнения в областа, както и да се взима в предвид за начин на хранене и живот. Аптека Инфо не носи отговорност за достоверността на поднесената информация, както и за вреди, настъпили при съобразяване с поднесената информация. Информацията е преведена от чуждестранни източници. Възможни са пропуски
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете Е-Добавка: Търсене по име Търсене по описание

E339 Sodium phosphate /натриев ортофосфат/ Антиоксидант


Антиоксидант E339 натриев ортофосфат, който по същество е натриева сол на фосфорната киселина, известна също като натриев фосфат.

Тази добавка се използва широко в много области на живота, включително и в хранително-вкусовата промишленост.

Там играе антиоксидант роля на регулатор на киселинността, стабилизатор и оцветител.

Това се дължи на многото свойства на E339 натриев ортофосфат, особено на способността за предотвратяване на гранясването на храни, поддържа цвета си, когато се подлага на топлина, а също и да им предоставя с мека и нежна текстура.

Освен това се вижда, че натриев ортофосфат може да се използва като овлажнител и има антиоксидантни свойства.

Физични свойства - бял кристален прах или на гранули, при топене не се разлага, тъй като има устойчивост на високи температури.

Разтворим във вода, като същевременно се създава в него силно алкална среда. Като разтвор може да реагира с цинк и алуминий.

В химическата промишленост - където по принцип е прието да се използва в състава на перилни и почистващи препарати и избелители.

През последните години в европейските страни използването на препарати се спира, в които се съдържа натриев фосфат.

Фактът, че тези вещества, които попадат във вода, води до тяхната еутрофикация, която е опасност за екосистемата.
В малки дози натриев ортофосфат може да се използва в хранително-вкусовата промишленост. Най-често продуктите, съдържащи тази добавка са брашно, много сладки и сладкиши, също и безалкохолни напитки.
Използва се в процеса на производство на кисело мляко и млечни продукти, сметана и сухо мляко.

Съществува и  в разтворими сухи супи, кубчета бульон, картофено пюре, гранулирани и разтворими чайове, в състава на кетчуп, пасти, сосове, дресинги ,обработени и отлежали сирена, консервирани храни, колбаси, пушени меса, и други продукти  произведени от месо и риба.


Известно е, веществото е вписано в регистъра на хранителните добавки, разрешени в някои страни.

Но според изявлението на някои учени често консумирането на храни, които съдържат E339, може да доведе до промени в метаболизма на минерални соли в организма.

Вредата от E339 натриев ортофосфат изразена в извличането на калция от зъб и костната тъкан, което също оказва негативно влияние върху здравословното състояние като цяло.

 Понижаващо влияние върху храносмилателната система и чести нарушения и заболявания на стомашна дефекация.

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс