Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/eSupplements.php on line 6
E331 Sodium citrate/ Натриев цитрат / Антиоксидант | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Е-Добавки" на АПТЕКА-info.comняма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Е та в храните има за цел само да дава информация за намиращите се допълнителни добавки в хранителните продукти, козметика и лекарства. Тази информация не може да замести експертни мнения в областа, както и да се взима в предвид за начин на хранене и живот. Аптека Инфо не носи отговорност за достоверността на поднесената информация, както и за вреди, настъпили при съобразяване с поднесената информация. Информацията е преведена от чуждестранни източници. Възможни са пропуски
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете Е-Добавка: Търсене по име Търсене по описание

E331 Sodium citrate/Натриев цитрат/ Антиоксидант


Е331 се отнася към групата на антиоксидантите, натриев цитрат както го наричат също в хранително-вкусовата промишленост, обикновено играе ролята на емулгатор или стабилизатор.

По външен вид натриев цитрат представлява бял прах, състоящ се от малки кристали, които имат кисел-солен вкус.

Този материал е отличен за дългосрочно съхранение, добре  се разтваря във вода, но трудно в алкохол-съдържащи течности, устойчив на огън, така че не е в състояние да представлява заплаха като експлозиви.
За първи път са открити свойствата на антиоксиданта E331 за  през 1914.

След това, че Луис Егот (физик учен от Аржентина) заедно с белгийския лекар Алберт Хастинъм използват натриев цитрат като антикоагулант, използвано по време на процедурата на кръвопреливане. Оттогава E331 активно се използва не само в медицината, но и в други области.

По този начин, обхватът на приложения на натриев цитрат може да се счита за достатъчно широк.

Например, в храните антиоксидантът на хранително-вкусовата промишленост при производството на напитки (особено тези, които трябва да се даде вкус на цитрусови плодове), суфле, желета, пасти, конфитюри, кисело мляко, топено сирене и мляко на прах и детски храни се добавя E331 натриев цитрат.

 Също така  често се използва като подправка.


E331 помага за лечение на заболявания като цистит и някои други инфекциозни заболявания на пикочо-половата система. Натриев цитрат се използва и като лаксатив.

Широкото използване на добавката намира в кръводаряването - благодарение на нея кръвта не се съсирва за дълго време.

А ползите от хранителният антиоксидант E331 Натриев цитрат се изразява в способността да се намали киселинността и по този начин се премахват киселините при махмурлук.

Съществуват токсични и други вредни свойства, които са били идентифицирани и добавката е разрешена за употреба в целия свят, включително и в ЕС, Русия и Украйна.
Сейф за живота дневната норма консумация на натриев цитрат човека все още не е известна. Междувременно, хранителна добавка E331 счита за безопасен за човешкия живот и здраве, тъй като няма доказателства в подкрепа на своите вредни ефекти върху тялото.

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс