Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/eSupplements.php on line 6
E330 Citric acid / Лимонена киселина / Антиоксидант | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Е-Добавки" на АПТЕКА-info.comняма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Е та в храните има за цел само да дава информация за намиращите се допълнителни добавки в хранителните продукти, козметика и лекарства. Тази информация не може да замести експертни мнения в областа, както и да се взима в предвид за начин на хранене и живот. Аптека Инфо не носи отговорност за достоверността на поднесената информация, както и за вреди, настъпили при съобразяване с поднесената информация. Информацията е преведена от чуждестранни източници. Възможни са пропуски
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете Е-Добавка: Търсене по име Търсене по описание

E330 Citric acid /Лимонена киселина/ Антиоксидант

E330 лимонена киселина е вещество, което принадлежи на органичните киселини.

Като правило, естеството на лимонената киселина е открита в нар, боровинки, ананас, цитрусови плодове, тютюневи растения, както и в боровите иглички.

Има ясно изразен кисел вкус и други характерни свойства, лесно се разпознава и признава като естествен консервант.

Външно  представлявана от бял кристален прах, разтваря се лесно във вода и алкохол. В диетилов етер лимонената киселина не е разтворим.

Веществото започва да се топи при нагряване до 153 градуса, и с повишаване на температурата до 175 ° С E330,  разлага се на два компоненти - въглероден диоксид и вода.

За първи път лимонената киселина се получава още през 1784 от Карл Шееле, учен от Швеция.

След това започва да се произвежда в големи количества, настоящото веществото е придобил статут на крайно необходими добавки в хранително-вкусовата промишленост.

Свойствата на лимонената киселина са важни в много области като консервант, регулатор на киселинността и в същото време овкусител.

Нужна е в нишата на промишленото производство на храни, козметика, почистващи химикали и препарати, както и лекарства.

 Много напитки, сокове, сладки и захарни изделия, печивата - в състава на тези продукти е много често да се намери лимонена киселина.

Немислим без използването на E330 и областта на козметологията, които активно се добавят веществото като регулатор на киселинността, кремове, лакове, гелове, пяна за коса, пяна за вана, шампоани, лосиони и душгелове.

Нефтоработниците, от своя страна използват лимонена киселина в процеса на пробиване на нефтени и газови кладенци.


Ползите от E330 Лимонената киселина за здравето на човека е очевидна, тъй като веществото е с положителен ефект върху тялото.

Освен това, киселината участва в много важни метаболитни процеси и въглехидратния метаболизъм.

 Ето защо използването на E330 е разрешено във всички страни.

Въпреки, че E330 Лимонената киселина не се открива потенциалната вреда, то трябва да се използва в умерени количества.

Например, концентрат лимонена киселина при контакт с кожата и очите може да предизвика тежки химически изгаряния или дори слепота.

И в случай на консумация на твърде големи дози E330 с храна, особено зъбния емайл започва да страда - съществува риск от кариес.

 

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс