Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/oldRecipes.php on line 6
Какви са възможните причини за безсъние? (http://narodnirecepti.blogspot.com) | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Бабини рецепти" на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Ние не носим отговорност за последствията след употреба на публикуваните рецепти !
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете рецепта: Покажи

Що е безсъние?

Това е нарушение на съня, при което трудно заспиваме. Страдащите от безсъние имат следните симптоми:
 • трудно заспиват
 • често се събуждат и трудно заспиват отново
 • събуждат се твърде рано сутринта, тревожни и раздразнителни
 • чувстват се уморени, кисели, с нежелание за работа след събуждане
 • дезорганизирани и с неуслужлива памет

Най-често срещаните видове безсъние са първично и вторично .
В зависимост от това колко дълго продължава и колко често се случва, различаваме краткосрочно (остро безсъние) и дългосрочно (хронично безсъние).

При първичното безсъние човекът, който страда от него няма други основни здравословни проблеми. Когато става въпрос за вторично безсъние, то се свързва с някакъв здравословен проблем (астма, депресия, артрит, рак), някакъв вид болка, лекарство което го причинява, депресия или алкохол.

Острото безсъние може да продължи от една нощ до няколко седмици. Хроничното безсъние се свързва с най-малко 3 безсънни нощи в седмицата, в продължение на един месец и повече.

Причини за безсъние

Те могат да са от най-различен характер и включват:

 • някакво заболяване
 • ниска кръвна захар
 • емоционално състояние
 • лекарства (алергия, високо кръвно)
 • смяна на часова разлика или работа на смени
 • стрес (работа, преместване в нов дом, нова връзка)
 • различни фактори- шум, светлина, топлина, студ

Внимание!Недоспиването може да повлияе на качеството на живота ви и да доведе до сериозни проблеми (тревожност, депресия). Недостъгът на сън при хора над двадесет и пет годишна възраст (в продължение на 5 годни)може да доведе до повишено кръвно налягане, аритмия, затлъстяване,  диабет и по-бързо състаряване.

Сън с по-малка продължителност,  (например 4-5 часа) нарушава работата на хормоналната система, оставя сенки под очите и създава напрежение в организма и емоционалната система, намалява нашите двигателни умения при шофиране.
Според медицински източници нормалната продължителност на съня е между 7-9 часа на денонощие. А най- доброто време за сън според тях е между 22 и 5 часа.

Как да подобрим съня си?

Следните стъпки значително могат да подобрят съня ви:
 • ограничете кофеина, алкохола и тютюна 
 • ако вземате лекарства, променете приема им (избягвайте ги вечер), но предварително се консултирайте с вашия лекар
 • физическите упражнения значително подобряват качеството на съня, но ги избягвайте 3-4 часа преди лягане
 • не използвайте шумни стаи за сън, изберете подходящ матрак и възглавница
 • не консумирайте храна 2-3 часа преди лягане (добре е само някакъв плод)
 • вземете си топъл душ преди лягане (подобрява кръвообръщението и се особождава мелатонин, според японците на това се дължи дълголетието им)
 • чаша топло прясно мляко (или какао) с лъжица мед
 • създайте си график (лягайте по едно и също време)

Най-важният съвет! - тренирайте съзнанието си и не „превъртайте” преди сън, какво ви се е случило през деня, или какво ще ви се случи утре….. На мен ми отне 10 години работа със съзнанието и вече нямам проблеми със съня.

Билки за безсъние

Валериана (дилянка)
Валерияната е прекрасно средство за успокояване на нервната система. Можете да я вземате под формата на билкови хапчета, чай или тинктура. За да не привикнете с билката, сменете я с друга подходяща билка след 3 седмици, след това отново можете да се върнете към нея, и така редувайте.

Калифорнийски мак (ешолция)
Чудесна билка при безпокойство и тревожност, много подходяща и за деца. Не само, че ви помага да заспите и подобрява качеството на съня ви, тази билка може да бъде използвана и паралелно с валериана, ако търсите по-силен ефект. Най-подходящ начин на употреба е под формата на тинктура. Вземайте 30-40 капки два пъти дневно.

Пасифлора (часовниче, страстниче)
Това е чудесно средство за тези, които са свикнали да се будят през нощта. Безопасна е за деца и за пациенти с нарушено здраве. Може да се взема в големи дози за дълъг период от време. Употребявайте я под формата на тинктура: 30-60 капки преди лягане. Можете да вземате тази доза до 4 пъти дневно.

Хмел
Той е бързодействащо седативно средство, подходящо за безсъние, тревожност и стрес. Билката е безопасна за повечето хора, но е хубаво бременните и деца под 2 години да я избягват. Можете да я използвате под формата на тинктура или чай.

Лайка
Тази билка много успешно се бори с тревожността и възбудата. Запарете една супена лъжица лайка за 15-20 минути в чаша вода, подсладете с една супена лъжица мед.

Забележка*
Ако редовно приемате хапчета за сън  е възможно да не получите мигновено успокоение. Билките няма да подействат с магическа пръчка, защото вашето тяло е получило вече зависимост към химическите съставки. Имайте търпение, постепенно намалете приспивателните, до пълно отказване от тях. За билките се изисква време, бавно и сигурно те ще ви доведат до така желания сън.

И не забравяйте-качественият сън е най-доброто лекарство за всички болести!
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин