Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/oldRecipes.php on line 6
Лекуване на дебелочревна фистула (ПЕТЪР ДИМКОВ) | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

"Бабини рецепти" на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава информация за рецепти от народната медицина.
Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Ние не носим отговорност за последствията след употреба на публикуваните рецепти !
Забележка * Съветваме ви да се консултирате с лекар преди употреба!
Изберете рецепта: Покажи
I. Сутрин, обед и вечер през студените месеци 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) рибено масло или по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 500 г чист маслинен зехтин с прибавка на по 3 супени лъжици корени от червен и  жълт кантарион – във водна баня на тих огън ври 1 час и веднага се прецежда.

II. Двадесет минути след рибеното масло или настойката да се изпива по 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, листа от горска ягода, невен (листа и цвят), пача трева, слезен и цариче по 100 г от всяка и смрадлика (листа) 50 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън врат 10 минути, като изстине, се прецежда.

Диета.
Или лека вегетарианска храна – млечно-растителна, предимно пюрета и каши, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риба.
Люто, алкохол и тютюн – не!

Преди обед и вечеря да се изяждат по 1–2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или салата от кромид лук, магданоз и черна ряпа по равни части с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. На обяд заедно с другата храна може да се изяжда и по 100 г младо месо – от агне, теле, птица, или прясна риба – речна или океанска.
На вечеря – безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана целина (в случая е много полезно), зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб.

След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 100 г чист пчелен мед, 29 г рафинирана сяра (от аптеката) и 10 зърна бяла дъвка, счукани на ситно.
Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие чай от цвета на слез (2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода и кисне захлупено 1 час) или отварка от листата на магданоз (2 супени лъжици в 500 г вода врат 5 минути).

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 100 г цикория (листа и клонки), широколистен живовляк (листа), жълт равнец, репей (корени), решетка (корени) и троскот (цялата билка с корените) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врат 20 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане. Всяка вечер задължително топла клизма с 500 г отварка от жълт кантарион (листа и цвят), лайка (цвят) и смрадлика (листа): по една супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врат 5 минути; като изстине до 38°С, се прецежда (за деца 250 г), последвана от топла баня на седалището (38°С за 10–20 минути) в седяща вана или дълбок леген, или с отварка от полски бъзак – цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат. Вземат се 3–5 коренища с прибавка на 100 г листа от смрадлика и в 5–7 л вода врат 30 минути и веднага се прецеждат; или със сапунена вода (за една баня е достатъчно едно калъпче бебешки сапун).

В банята болният седи така:
а) ако фистулата е извън ануса – наведен назад, за да бъде анусът отворен за водата;
б) ако фистулата е вътре в ануса, тогава е за предпочитане анусът да е напълно отворен с помощта на специален гумен пръстен.
След банята се прави сухо изтриване на ануса и седалището, последвано от налагане на фистулата.

При външна фистула мястото се налага с марличка от 4 парчета, намазана с чист пчелен мед, или с торбичка от марля, напълнена с топла лапа от праз лук (бялата му част, ситно нарязана) с прибавка на 1 чаена лъжичка ленено брашно и 100 г прясно мляко – ври на тих огън, докато се получи гъста лапа, или пък с топла лапа от бели тиквички, настъргани на ренде и сварени с 1 чаена лъжичка ленено брашно и малко прясно мляко (да стане гъста лапа), или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилена с 5–7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, и леко поръсена с малко царевично брашно за отнемане излишната влага на лапата, или с топла лапа от ориз (50 г), сварен с 5–7 сини сливи, смачкани без кокичките, 1 чаена лъжичка ленено семе и 150 г вода (ври, докато стане като тесто), или (и то е най-добре) да се налага с марличка, намазана с домашен мехлем за дълбоки гнойни рани, приготвен от 50 г стопена зайча мас (може и от домашен заек), 5 г чист пчелен восък и 5 зърна истинска дъвка, счукани на ситно. Тази смес се бърка в чист алуминиев съд на тих огън, докато се разтопи, но без да завира, защото си губи силата, след което се маха от огъня, маха се пяната и е готова. Едновременно да се прави и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полски бъзак (4 супени лъжици в 1 л вода врат 10 минути), отгоре хартия и вълнен пояс и при тежко главоболие на главата да се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски квасец (вж. „Лапи“, т. І), засилен със 7–9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани на каша, отгоре вълнена шапка и така да се спи.

Добавка.
За премахване на запека непосредствено преди заспиване да се взема или по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки) или ревен, всички стрити на прах, или да се изпива по 1 чашка от 100 г отварка от 1 пълна чаена лъжичка кори от зърнастец (франгула) в 150 г вода с 1 пълна чаена лъжичка мед – ври 15 минути; като изстине, се прецежда.

V. Сутрин. Фрикция на корема и половите органи с хладка вода, изтриване до сухо и след отиване по голяма нужда фистулата се измива: ако е на ануса – с чиста хладка вода, а ако е вътре в ануса – с памуче, натопено в отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 400 г вряща вода и врат 5 минути). Накрая и в двата случая се превързва с мехлема от зайчата мас, болният се облича и прави 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни през устата (вж. „Домашна гимнастика“ – дихателно упражнение № 1, т. І).

VI. Лятно време преди обед от 10 до 12 часа да се направи слънчева баня на корема и ануса със зелени листа, като бедрата се разтварят така, че слънчевите лъчи да могат по-лесно да достигнат до ануса. При липса на листа да се направи слънчева баня на корема (или цялото тяло) с продължителност около 1/2 час, последвана от обличане на „мокра риза“, натопена в хладка слънчева вода – лежи се в нея 1–2 часа. След нея, както сутринта.

Важна добавка.
От седящите бани с полския бъзак и смрадликата може да се получи силно изриване на седалищната област, което се лекува с млечни компреси или с лавандулов спирт.
 
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин