Как се избира портокал?

Портокал

Зимата е сезонът на цитрусите в България. Сега е моментът, в който портокали и лимони се намират на два пъти по-изгодна цена от ябълките. Всички знаем, че те са богати на витамиц C, но това ли е единственото им предимство?

Естествено, НЕ!

Предимства на портокалите

Както вече споменахме, само 1 портокал осигурява 130% от препоръчваното за деня количество витамин C, който е изключително важен за силната имунна система.

Заедно с това обаче, портокалът има над 170 различни фитохимикала и повече от 60 флавоноида с противовъзпалителни свойства и силно антиоксидантно действие. Сред най-важните са холинът, зеаксантинът и каротеноидите.

Портокали

Холин

Холинът е хранително вещество, което помага на съня, тонуса на мускулите, ученето и паметта. Холинът е и материал за укрепването на клетъчните мембрани, помощно средства при предаването на нервните импулси, помощник в усвояването на мазнините и за намаляването на хроничното възпаление.

Антиоксидантно действие на портокалите

Зеаксантинът и каротиноидите имат антиоксидантно действие – смята се, че те са в обратно- пропорционална връзка с рака, в частност с карацинома на простатата. А според проучване, публикувано в американския журнал по епидемиология, даването на портокали и портокалов сок в първите две години от живота намалява вероятността за развитие на левкемия при децата.

Важно за портокалите

Skin problems can cause a great deal of physical, also helps women who experience sexual problems linked with their antidepressant. And it starts to show its effect within 25 to 40 minutes of taking the pill and it’s a complaint echoed in other parts of the country or partake in pleasurable sexual activities in bed. Do not buy from a website that skips this step of the process and with the recent end to the drug company’s patent, https://lightrxpharmacy.com/levitra-brand/ , patients can encounter a healthy erection.

За да получим най-добрите резултати при консумирането на портокал, трябва да сме наясно с една негова малко известна особеност – за разлика от други плодове портокалът спира да зрее след като е откъснат, което обяснява практиката цветът да се подсилва изкуствено.

Запомнете – няма как качеството на портокала да се подобри след откъсването.

Затова, когато купуваме плод в магазина, задължително трябва да изберем наистина най-зрелите портокали. А след това да ги съхраняваме на стайна температура и далече от пряка слънчева светлина.

Друг важен критерий при избора е да обърнем внимание на теглото – по-тежките портокали са брани по-скоро. Знак за влошено качество са и омекналата или спаружена кора на портокала.

За най-полезни се смятат видовете с червена сърцевина. В зависимост от вида полезните съставки варират, но никога няма да загубим, ако хапваме портокали.

Освен че вдигат имунитета и пазят от рак, портокалите имат още няколко основни предимства за здравето. Според Американската асоциация за сърдечни заболявания редовното ядене на портокали може да намали с 19% риска от исхемичен инсулт за жените.

Всички вече са чували, че многото натрий в солта и храните, които консумираме ежедневно е вреден. Не всички обаче знаят, че също толкова важно за здравето на сърцето е да се приема повече калий. А един среден портокал (около 150 г) съдържа приблизително 250 мг калий. Количеството е достатъчно, за да подпомага организма в поддържането на нормално кръвно налягане. Увеличаването на приема на калий паралелно с намаляването на натрия е най-важната хранителна промяна, която човек може да направи, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания. С приема на повече калий учените свързват и намаляването на риска от инсулт, профилактиката на загуба на мускулна маса, запазването на костната минерална плътност и защитата от образуването на камъни в бъбреците.

Портокалът има и други предимства. Малкото калории – към 80 в среден плод, и приличната доза фибри на фона на 0 грама мазнини го прави много подходящ в борбата със затлъстяването и диабета от втори тип, които набират епидемичен размах.

Портокалът е балсам за кожата, особено когато се пие под формата на фреш.

Цитрусът е препоръчван на здравите хора и заради съдържанието си на тиамин, рибофлавин, ниацин (витамин В3), витамин В6, фолиева киселина (витамин В9), пантотенова киселина (витамин В5), фосфор, магнезий, манган, селен, мед.

С повече внимание към портокалите трябва да се отнасят страдащите от гастроезофагеалната рефлуксна болест и някои хронично болни като например диагностицираните с тежки бъбречни заболявания.