Ешерихия коли талант

80

Поради особеностите на зрението си хората усвояват заобикалящия ги свят само в определен диапазон. Милиардите микроскопични живи същества не могат да се видят с просто око, но знаем, че те съществуват и оказват влияние на многократно превъзхождащи ги по обем и тегло структури. Някои от микроорганизмите оценяваме като полезни, защото разглеждаме дейността им от ъгъла на нейната благотворност за човечеството. Други причиняват болести и тях естествено оценяваме като вредни. И докато с полезните нещата са ясни, враждуващите с нас трябва да се познават и да се предпазваме от тях, познавайки любимите им за живеене места и пакостите, които предизвикват.

Топлото място обичат и хората, и микроорганизмите. Повод да се срещнат. И дали топлото е резултат от климатичните особености на сезона или е изкуствено предизвикано поради човешките нужди, рискът от заразяване с инфекциозни болести – стомашни, простудни – се увеличава, защото те се провокират от топлолюбивите болестотворни микроби. И няма съмнение, че те са навсякъде – у дома, на работа и на обществените места.

Анкетите показват, че смятани за най-мръсни места у дома са коридорите и тоалетната. И затова там пада най-голямо чистене. Но специалистите имат различно мнение.

Съвременните хладилници с автоматичното саморазмразяване поотдалечиха чистенето от този апарат за съхранение на храни и напитки. Но има лесни правила, които, наред с редовното почистване, ще ни защитят от грешки, вредящи на здравето ни. Стомашните инфекции се предизвикват и от изтекли срокове за съхранение на продуктите, от поставянето едни до други на сурови и обработени храни, от оставяне на храна в отворени консервни кутии и от икономия на ток, предизвикана от поставяне на хладилника в режим на минимално охлаждане.

Кухненските прибори като дъски за рязане на продукти, както и всякакви ножове за месо и риба, са рай за микробите, ако не се мият педантично. Лошо измитите сурови храни, които се режат с кухненските прибори, прехвърлят микробните си квартиранти на новото място и спасението е да имаме инструменти за всеки отделен продукт, което, разбира се, не изключва грижливото миене.

Пералните са неподозирано скривалище на болестотворните микроорганизми. Бързите режими и пране на ниска температура с прехвалени препарати не трябва да става навик. Пълна програма и висока температура на водата е рецептата за перфектно убийство на микробите. А навикът да избягваме гладенето с гореща ютия на бельото, чаршафите и кърпите за лице и тяло е като покана за благополучен живот на микробите, от които бягаме.

Повечето офиси в българските фирми копират модерния индустриален дизайн. И няма как, материалите диктуват визията. И тук обаче най-мръсни се оказват не тоалетните чинии, а други неща – клавиатурите на компютъра, телефонните слушалки и писоарите.

Замърсеността им е правопропорционална на броя на ползващите ги. На един квадратен инч в офиса имало 20 хиляди микроби, а на клавиатурите и на слушалките – двайсет и шест хиляди. А на седалките в обществените тоалетни имало 400 пъти по-малко микроби, отколкото върху клавиатурите. Независимо от това тоалетните чинии са като развъдник за вредните бактерии, които предизвикват ангина, конюнктивит, кожни и стомашни инфекции. Степенуването на риска показало, че най-голям риск от инфектиране има при банковите чиновници, лекарите, касиерите в магазини и при учителите.

Няма как да се затворим в домовете си, за да не влизаме в контакт с болестотворните микроорганизми. Обществените места са подредени в класация според количеството на микробите в тях. На първо място са обществените тоалетни, и то не само тоалетните чинии, а и дръжките на вратите им. Крановете на чешмите също бъкат от живот на микрониво, вреден за човека. И на трето място е копчето за пускане на водата за промиване на тоалетната.

Следват пак компютърните клавиатури и мишки, които се ползват от много хора, както и слушалките на обществените телефони. Замърсени са и дръжките на входните врати и бутоните на асансьорите.

Замърсителите, които са в състояние да ни накарат да използваме здравно-осигурителните си вноски, си имат имена, но отдавна не се издирват за престъпленията, които извършват. Като оставим настрана поетичността, те звучат така:

  • Златист стафилокок – носители на тази бактерия е двайсетк процента от населението. Подаръците от нея са : кожни инфекции, менингит, сепсис, пневмония, остеомиелит.
  • Салмонела – предизвиква салмонелоза.
  • Ешерихия коли – някои нейни щамове могат да предизвикат тежки отравяния, стомашни разстройства и кожни заболявания.
  • Стрептококи – крият се в дихателните пътища и в стомашно-чревния тракт. Предизвикват фарингит, ангина, скарлатина, бронхит, пневмония, ревматизъм.
  • клебсиела пневмониа – малък грам-отрицателен бацил, който носи пневмония, пикочо-полови и урогенитални инфекции, гнойни абсцеси на черния дроб и на далака.
СПОДЕЛИ