АПТЕКА-info.com
Карта на сайта
Начало
Контакти
Последвай ни в Фейсбук
Природни средства, които може победят болката от артрита


Всички сме запознати най-основно какво представляват ставите – това са връзките между костите. Някои от нас, за съжаление, вече са наясно също, че болката в ставите може да бъде много дискомфортна. Когато болката се дължи на определен вид увреждане, обикновено тя може да премине след съответния вид лечение. За разлика от конкретните увреждания обаче, артритът може да бъде хронично състояние. Но както и при другите болезненени състояния, артритните болки също може да бъдат лекувани и сведени до минимум и сега ще предложим няколко природни начина за това.

Ето 5 бързи начина да се справим с артритната болка, предложени от американската авторка на здравна литература Кели Еверсън. Те могат да бъдат изпробвани при домашно лечение, защото нямат странични ефекти.

1.     Синапено масло. Ако болката от артрита се усеща по всяко време, ставите може да се масажират със синапено масло.То е вид природен мехлем, който стимулира притока на кръв. Масажът трябва да се прави през деня, като маслото може да се затопли преди манипулацията, за да се засили ефективността му.

2.     Английска сол. Магнезиевият сулфат е много добро средство за релаксиране на тялото. Може да се използва по два начина – смесват се топла вода и лимонов сок и към тях се добавя английска сол, колкото може да понесе да изпие човек.  Вторият начин е да се вземе топла вана с английска сол, разтворена във водата. Тази сол е добър източник на магнезий и помага за регулиране на нивата на Ph на тялото.

3.     Ябълков оцет. Ябълковият оцет подпомага облекчаването на болките, причинени от натрупване на токсини в ставите и ставните връзки. Той е богат източник на калций и форсфор. Добре е поне веднъж дневно да се приема по една чаша топла вода, смесена с чаена лъжичка ябълков оцет. За по-добър вкус може да се добави и малко мед.

4.     Люцерна. Люцерната вече е достъпна и под форма на капсули. Тази природна билка може да се използва за чай - нужно е само да се кипне чаша вода и да се добавят няколко семена от люцерна. Пие се на два пъти и се счита, че помага за спиране на ставната болка.

5.     Пореч (лечебна краставица). Поречът е добре известен като противовъзпалително средство. Маслото от пореч може да се използва за масажи при ставни болки - то няма странични ефекти и е безопасно за кожата. Масажът с това масло е добре да се прави пъти дневно.

Други лечебни средства, за които има сведения, че влияят добре и може да се изпробват, са череши, рибено масло, канела, куркума и джинджифил. Нищо не пречи човек да опита и да провери как ще въздействат тези природни лекове в неговия случай.

Трябва да е ясно, обаче, че наред с билкте и добавките е нужно да се спазва и здравословна диета, която включва храни, полезни за ставите. От голямо значение е също да се правят подходящи ежедневни физически упражнения - най-добре е да се проведе консултация с физиотерапевт за това кои упражнения са подходящи, за да не се навреди на състоянието на ставите. Трябва да е ясно, че артритната болка може да бъде победена, но е нужен комплексен подход с комбинация от методи.

Бъдете здрави!

По материали на Кели Еверсън, 

Изготвила Теодора Димитрова


Джипита искат да поемат прегледите на неосигурени


21.2.2014 г., zdrave.net

Спорът кой да поеме консумативите за инсулиновите помпи и глюкозните сензори очаквано днес е отразен в пресата.

„С аргумента "недостиг на средства" от Центъра за лечение на деца към МЗ са направили предложение до края на 2014 г. касата да поеме консумативите за инсулиновите помпи и глюкозни сензори. С тях на болните от диабет малчугани се спестява стресът от ежедневното убождане при инжекциите. В момента консумативите, които излизат 250 лв. на месец, се плащат от фонда, а родителите сами си осигуряват помпите. Цената им варира от 3000 лв. до около 8000 лв.“, пише „Сега“.

И още: „Предложението на фонда е първо да се поеме лечението на децата до 6 г., а в бъдеще да се плаща за всички деца, както и за възрастни с вече поставена инсулинова помпа, обясниха вчера от НЗОК. Оттам обаче припомнят, че касата има задължение да осигури равнопоставеност при достъпа до лечение на всички осигурени и финансиране на такова само на деца е дискриминация по признак възраст. "Включване в бъдеще на пълното заплащане на инсулинови помпи, глюкозни сензори и консумативи за диабетно болните ще предизвика не само финансови затруднения, но и нова вълна от недоволство на множеството групи от пациенти, страдащи от други заболявания", смятат от касата.“

Ежедневникът отбелязва също, че самите родители на болни деца са раздвоени в становището си дали държавата трябва да покрива лечението с инсулинова помпа.

Публикация в „Дума“ ни информира, че семейни лекари искат да преглеждат здравно неосигурени. „Държавата да осигурява средства не само за първични прегледи, но и за лекарства на здравно неосигурени, социално слаби пациенти, предлага д-р Румен Алексов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Би трябвало държавата по някакъв начин да намери средства и да се заплаща за тези хора така, както се плаща за всеки един от нас на личните лекари като капитация, смята д-р Алексов. Според него така те ще имат право да посещават личния си лекар, да им бъде извършен преглед, диагноза и евентуално някакво елементарно лабораторно изследване“, четем във вестника. Материалът допълва: „Лекарят смята, че не е необходимо пациентите да отговарят на същите критерии като за постановление 17 и може да бъдат обхванати по- голям процент от хора. Те ще знаят, че имат личен лекар, когато им се наложи да отидат до него, коментира д-р Алексов идеята на сдружение "Ларго", което инициира обществен дебат върху възможността държавата или общините да финансират доболничната помощ на крайно нуждаещите се здравно неосигурени хора.“

С корупционни практики в Румъния пък ни запознава материал на „Сега“. „Лекарско място в Румъния струва до 30 хил. евро, писа "Нойе Вестфалише цайтунг". Според изданието за място на практикуващ лекар в сериозна болница в Румъния кандидатът трябва да плати между 15 хил. и 30 хил. евро на директора на болницата. Най-големи подкупи са принудени да дават младите лекари, които току-що са завършили и търсят първо назначение“, пише вестникът.

Румъния има най-малко лекари на глава от населението в цяла Европа. За последните 7 години, откакто е член на ЕС, повече от 13 хиляди доктори са напуснали страната, допълва изданието.
Девет чудесни билки за изчистване на белия дроб и поддържане на дихателните пътища


 

Според доктор Едуард Груп

Дихателната система работи постоянно. Всеки ден, 24 часа в денонощието, тя въвежда кислород в тялото. И тъй като не живеем в изолиран балон, дихателните пътища могат да бъдат входна точка за замърсители, дразнители, прах, мухъл, гъбички, патогенни организми и други токсини.

За щастие природата предлага редица билки и растения, които изчистват и поддържат дихателната система.

Как растенията могат да съдействат при проблеми с дихателните пътища?
Растенията, които са от полза за белия дроб, имат няколко действия:

§         Отхрачващо действие – съдействат за прекъсване и изхвърляне на гръдния секрет

§         Успокояват раздразнената носоглътка и дихателните пътища

§         Релаксират мускулите в горната част на дихателната система и така потушават кашлицата

§         Успокояват освобождаването на хистамини и поради това имат отбъбващ лигавицата ефект

§         Борят се с вредни организми, които могат да предизвикат проблеми в горните дихателни пътища

§        Могат да бъдат източници на антиоксиданти и да намаляват зачервяването и действието на вредните окислителни процеси

Сега ще разгледаме 9-те най-добри билки за дихателната система според д-р Едуард Груп

1.      

Корени от оша.  Оша е билка от района на Скалистите планини,  използвана от американските индианци за облекчаване на дихателни проблеми и подпомагане на дишането. Корените на растението съдържат камфор и други съединения и са едни от най-ефикасните билки, открити в Америка, подпомагащи дейността на белия дроб. Една от основните ползи е, че корените от оша помагат да се увеличи циркулацията в белите дробове, което улеснява дълбокото дишане. И още нещо - корените от оша не са истински антихистаминов препарат, но имат подобен ефект и действат успокояващо на дихателните пътища при хората с чувствителни синуси, чието състояние се обостря сезонно.

2.      

Евкалипт. Евкалиптът е австралийско растение, любимо и полезно не само за коалите. Аборигени, немци и американци са използвали аромата на евкалипта при дихателни проблеми и за успокояване на възпалено гърло. Евкалиптът е обичайна съставка на таблетките за смучене и сиропите за кашлица и неговата ефективност се дължи на съставката, наречена цинеол. Цинеолът има множество полезни действия – той действа отхрачващо, може да облекчи кашлицата, бори се с набъбването на лигавицата и успокоява раздразненията в синусите. Като допълнителен бонус заради съдържанието си на антиоксиданти евкалиптът стимулира имунната система по време на простуда или друго заболяване.

3.      

Белодробен лишей. Белодробният лишей (Lobaria pulmonaria) се равива върху дървесна кора и на външен вид прилича на белодробна тъкан. Има сведения още от XVII век за използването на белодробния лишей за стимулиращи дейността на белия дроб и дихателната система и за намаляване на набъбването на лигавицата. Белодробният лишей съдържа също и съставки, които са изключително ефикасни срещу патогенните организми, кото атакуват дихателните пътища.

4.      

Риган. Риганът съдържа много витамини и хранителни вещества, необходими на имунната система, но неговите най-големи предимства се дължат на съставките карвакрол и розмаринова киселина. И двата компонента са естествени деконгестанти (агенти с отбъбващо действие) и намаляват хистамините, което има пряко положително влияние върху дихателния тракт и проходимостта на носоглътката. Риганът има много полезни действия, така че бутилка масло от риган е добре да има във всяка една домашна аптечка.

5.      

Листа от живовляк. Живовлякът е използван от стотици години за облекчаване на кашлицата и успокояване на възпалените мукозни мембрани. Клиничните изпитания са установили, че живовлякът  е ефикасен срещу кашлица, простуда и белодробни възпаления. Листата на растението имат допълнителна екстра – могат да помогнат за облекчаване на сухата кашлица като  увеличават белодробната секреция.

6.      

Бял оман. Гърците, римляните, китайците и дори индийската аюрведическа медицина цитират белия оман при подпомагане на дихателната система, а таблетки за смучене и капки против кашлица от корени на бял оман се произвеждат още от 19-ти век. Каква е причината? Белият оман има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята. В корените на белия оман има две полезни активни съставки – инулин, който успокоява бронхиалния пасаж и алантолактон – отхрачващо средство с противокашлично действие.

7.      

Лобелия. Известно е, че конете, на които е давана лобелия, могат да дишат по-дълбоко. И това се отнася не само за тях. Лобелията е смятана за една от най-ценните билки. Тя съдържа алкалоида лобелин, който разрежда секретите и прекъсва набъбването на лигавицата. В добавка лобелията стимулира надбъбречните жлези да отделят адреналин и така релаксира дихателните пътища и облекчава дишането. Тъй като лобелията спомага за релаксиране на гладката мускулатура, тя е включена в много медикаменти против кашлица и простуда.

8.      

Чапарал (креозотов храст).Чапаралът е растение от американския югозапад, използвано от индианците за белодробна детоксикация и при дихателни проблеми. Чапаралът съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват от възпаление и намаляват хистаминовия отговор. Билката е известна и с това, че подтиска вредните организми, а напоследък се изследва противораковото й действие. Чапаралът се приема най-добре под формата на тинктура, но също може да се пие и като чай при респираторни проблеми, стимулирайки отхрачването и изчистването на дихателните пътища от секрети. * Продължителният прием на чапарал може да бъде токсичен за черния дроб.

9.      

Мента. Ментата или ментовото масло съдържа ментол – една успокояваща съставка, известна с релаксиращото си действие върху гладката мускулатура на дихателните пътища. В съчетание с ентихистаминовия ефект на ментата, ментолът е прекрасен деконгестант (отбъбващ лигавицата агент). Много хора използват лечебен гръден балсам и други инхаланти, които съдържат ментол, за спиране на набъбването на лигавицата. Освен всичко, ментата е антиоксидант и се е доказала в борбата с патогенните микроорганизми.

Всички изброени билки са достъпни в България в различни форми - като хранителни добавки или под формата на чай.

Пожелаваме ви да бъдете здрави и да не се налага да използвате нищо повече от средствата, които ни е дала природата!

 

 Изготвил Теодора Димитрова

Публикувано в http://zdraveto.com/

 
Зима без грип в седем стъпки, без да разчитаме на противогрипните ваксини


Съветите са подсказани от д-р Франк Липман, www.mindbodygreen.com

През последното десетилетие стана доста популярно да се разчита на ваксините за предпазване от грип, но с това са свързани няколко проблема, които рядко се дискутират. Първият е фактът, че ефективността на противогрипните ваксини предстои да бъде доказана. В действителност много проучвания показват, че ваксинирането не оказва влияние върху вероятността от заразяване с грип на бебета или възрастни хора.

След това е въпросът за токсичните съставки, използвани при приготвянето на противогрипните ваксини: те не винаги се съобщават на ползвателите на ваксините. А всеки човек би трябвало да бъде информиран и да претегли ползите и рисковете, за да реши дали да инжектира в тялото си вещества като живак и формалдехид.

Нека да видим защо тази популярна и препоръчвана практика може би не е толкова ефективна, колкото се рекламира. Отговорът се крие в биологията на противогрипния вирус. Ваксините се изработват от деактивирани щамове на грипни вируси от предходни сезони, които „подлъгват“ организма да произвежда антитела, за да се бори с тях. В идеалния случай тялото би трябвало да е по-способно да се защитава от вирусите, ако (и когато) се сблъска със същия щам. Но в действителност грипните вируси мутират много бързо, така че щамът, с който се сблъска организмът в средата на сезона, може да не бъде разпознат като щама, срещу който е ваксиниран. Или по-лошо – вирусът може да се е адаптирал и да е станал по-устойчив, отколкото е неговата „ваксинска“ версия.

Така или иначе, резултатът от ваксината се оказва безполезен и е доста вероятно организмът да се поддаде на вирусите.

За щастие има много начини за предпазване от грип, без да се разчита на противогрипните ваксини.

Ето нашите 7 добри и прости препоръки:

1.     Запасяване с витамин D. Витамин D е основна хранителна добавка, която поддържа тялото в добра форма и най-вече подкрепя имунната система. Вече писахме за този ценен слънчев супервитамин. Някои проучвания показват, че витамин D може да се бори срещу грипните вируси. Интересното е, че „разцветът“ на грипа е през зимата – сезонът, през който организмът имам най-малка възможност да получава адекватни нива на витамин D от първоизточника - слънчевата светлина. Нивото на витамин D може да се проверява - в идеалния случай то трябва да бъде между 50 и 80 нг/мл. Най-добре е витамин D3 да се приема ежедневно като хранителна добавка.

2.     Приемане на пробиотик всеки ден. Силната имунна система разчита на здравия, добре работещ чревен тракт (около 80% от имунната система се намира червата, както вече писахме) и пробиотиците помагат да този „двигател“ да функционира безотказно. Дневният прием на пробиотици трябва да съдържа поне 10-20 милиарда от полезните бактерии (обърнете внимание на етикетите на пробиотиците – те указват броя и вида на лиофилизираните пробиотични бактерии).

3.     Избягване на захар, на съдържащи глутен и преработени храни. Добре е на тяхно място да се приемат пълнозърнести храни, богати на хранителни вещества. Например, чудесно начало на деня е шейкът със здравословни мазнини (бадемово или кокосово мляко, авокадо, бадемово масло), замразени горски плодове, семена от чиа и протеин на прах. Хранителните супи, цветните салати и тъмнозелените зеленчуци са пълни с фитонутриенти, които ще подкрепят организма в борбата му с вирусите.

4.     Приемане на естествени противовирусни средства. Има билки, които отдавна се използват за стимулиране на имунитета и по този начин помагат на тялото да се защити, без да създават резистентни вирусни щамове.

Ще се спрем на 4 доказани антивирусни средства:

§        Андрографис – популярен като „индийска ехинацея“

§        екстракт от маслинови листа

§        екстракт от семена на грейпфрут

§        екстракт от бъз

Освен тях, разбира се, трябва да напомним за всеизвестния чесън, който може да бъде консумиран колкото и когато човек може да си го позволи; продават се и екстракти от чесън, при които ароматните „странични“ ефекти са значително смекчени.

5. Сън в достатъчни количества

Наспиването е ключов момент – сънят е най-добро време за възстановяване и оздравяване на организма.

6. Намаляване на стреса
Намаляването на стреса е особено важно по време на грипния сезон. Упражненията помагат да се поддържа имунната система здрава, но не бива да се прекалява - тренировките не трябва да бъдат стрес за тялото! Леки тренировки,  дихателни упражнения, йога или дори само прекарване на малко време ежедневно в приятни занимания – това ще доведе до облекчаване на напрежението и подобряване на физическата и психическа устойчивост.

7. Да забравим антибактериалните сапуни и дезинфектантите за ръце Антибактериалната мания създаде препарати, наситени с токсини, които увеличават риска от създаване на резистентни бактерии. Те изсушават допълнително кожата, което прави предаването на вирусите още по-лесно. Вместо с препарат, ръцете може да се измият със старомодната топла вода и със сапун без химически детергенти (може да се закупи от специализираните магазини или да се направи по рецепта). При необходимост от бързо почистване - няколко капки етерично масло от лавандула са отличен естествен дезинфектант за ръцете.

Това бяха нашите 7 препоръки за безгрипна зима. Надяваме се, че с тези съвети грипът няма да се появи във вашия дом! Желаем ви здраве и светли предколедни дни!

 Изготвил :

Теодора Димитрова

Публикувано в www.zdraveto.com

 

 

 
Сокът от лайм – ефикасно средство за отказване от тютюнопушенето


Убедителните основания за спиране на тютюнопушенето далеч надхвърлят ефективните начини това да бъде направено. Дори последните разкрития, че тютюнът е замърсен с висококанцерогенния радиоизотоп полоний-210 не спира милиони пушачи по света, които вече знаят, че това причинява преждевременна смърт и рак. Както изглежда, вредният навик е далеч по-силен от желанието за самосъхранение.

Ето защо ефикасните природни средства за окончателно спиране на пушенето са така необходими днес. Едно ново проучване дава решение, което може да бъде открито не в аптеката, а на рафтовете на местната бакалия – това е сокът от зелен лимон, известен като лайм.

Изследване, публикувано в журнала на медицинската асоциация на Тайланд, описва сока от зелен лимон като ново средство за спиране на тютюнопушенето, правейки сравнение с ефективността на широко използваната никотинова дъвка.

В изследването са участвали стандартно 100 редовни пушачи на възраст над 18г, които са изявили готовност да спрат пушенето. Те се включили в 6 месечен контролиран експеримент, приемайки или пресен сок от лайм (47от тях) или никотинова дъвка (53). Намаляване на тютюнопушенето е потвърдено чрез метода измерване на издишания въглероден оксид (CO), с отчитане при 9-12 седмица на основните резултати. Силата (тежестта) на желанието за пушене е измервано с помощта на визуална сравнителна скала

Резултатите от опита показали, че няма много съществена разлика в оценките между групите през 9-12 седмица,  въпреки че броят на въздържателите през т. нар. повратна точка - 7-дневният период на въздържание през 4-та седмица при употребяващите лайм е статистически по-малък, отколкото при групата с никотиновата дъвка (38,3% срещу 58,5%). Установено е също, че пушачите в групата с лимоновия сок  са склонни да докладват за по-интензивно желание за пушене, отколкото в групата с никотиновата дъвка, но без статистически значими разлики.

Докладът на изследването заключава, че сокът от лайм може да се използва ефективно като помощ при отказване от тютюнопушенето, въпреки че лаймът не е толкова ефикасен, колкото никотинова дъвка по отношение на намаляване на желанието за пушене.

Като цяло можем да кажем, че зеленият лимон – лаймът е достъпна и нетоксична алтернатива на никотиновата дъвка. Сокът от лайм, освен всичко, има много полезни действия – като започнем с факта, че алкализира тъканите, които при пушачите обикновено са по-кисели, отколкото е здравословната норма. Сокът от лайм е доказан анти-инфекциозен агент: той е активен срещу много от щамовете на устойчивата бактерия Ешерихия коли и доказано подтиска развитието на холерната бактерия. Всички тези прекрасни „странични ефекти“ са особено добри за пушачите, които често страдат от намален имунитет.


По информация на Сейър Джи, www.greenmedinfo.com

Изготвил :

Теодора Димитрова

Публикувано в www.zdraveto.com

 
10 знака за проблеми с щитовидната жлеза
Изследвания показват, че една четвърт от европейците имат проблеми с щитовидната жлеза, като половината от тях дори нямат представа за това. Хипотиреоидизъм, или понижена активност на щитовидната жлеза е проблем, срещан в 90% от случаите на заболяване. Житовидната жлеза, малка жлеза с формата на пеперуда, разположена в центъра на врата, е главната в процеса на метаболзъма. Колко добре функционира тя е тясно свързано с всяка друга система в тялото Ви. Ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно, най-вероятно Вие също.


Изследвания показват, че една четвърт от европейците имат проблеми с щитовидната жлеза, като половината от тях дори нямат представа за това. Хипотиреоидизъм, или понижена активност на щитовидната жлеза е проблем, срещан в 90% от случаите на заболяване. Житовидната жлеза, малка жлеза с формата на пеперуда, разположена в центъра на врата, е главната в процеса на метаболзъма. Колко добре функционира тя е тясно свързано с всяка друга система в тялото Ви. Ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно, най-вероятно Вие също.Тук ще изброим 10 оплаквания, които могат да се свържат с понижено действие на щитовидната жлеза: 1. Умора и отпадналост дори след пълноценен сън от 8-10 часа вечер или нуждата от кратка дрямка през деня; 2. Натрупване на излишни килограми или невъзможността да се оттървете от появили се такива; 3. Вариация в настроенията – депресии, агресивни състояния; 4. Хормонални дисбаланси, като предменструален синдром, нередовна менструация, безплодие или понижено либидо; 5. Мускулни болки, ставни болки, тендинит; 6. Студени крайници – ръце и крака, чувство за студ, което липсва в околните; 7. Суха и напукана кожа, крехки нокти, обилен косопад; 8. Запек; 9. Умствени затруднения, като затормозена и мътна мисъл, трудна концентрация, разсеяност, слаба памет; 10. Отоци по врата, хъркане или дрезгав глас. При наличието на някой или повечето симптоми, обърнете се към лекуващия си лекар за консултация. Диагностицирането на проблем с щитовидната жлеза става при преглед от специалист, ендокринолог, невролог, както и чрез кръвни изследвания на количеството хормони в кръвта, отделяни от жлезата. автор: Надя КолеваПрочети повече на: www.apteka-optima.comЗатлъстяване в детска възраст

Затлъстяването представлява патологично състояние, което се дължи на увеличаване на мастната тъкан в тялото. Това състояние обикновено е в резултат на хипертрофия и хиперплазията на мастната тъкан. Увеличаването на мастната тъкан в първите години от живота е за сметка на увеличения брой мастни клетки. Именно поради тази причина лечението на затлъстяване е много трудно, а освен това съществува тенденция затлъстяването в детска възраст да се запази за цял живот. За България честотата на затлъстяване при децата е от 10 до 16%, като се увеличава след настъпване на пубертета. За появата и развитието на затлъстяването при децата са отговорни много комплексно действащи фактори. Такива са психосоциалните фактори, стресът, намалената физическа активност, генетичното предразположение, уврежданията на централната нервна система и други. Те водят до нарушаване на енергийния баланс, като намаляват разхода на енергия и повишават на вноса на енергия.
Класифицирани са 4 степени на затлъстяване:
- І степен - + 15 – 30 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето
- ІІ степен - + 30 - 50 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето
- ІІІ степен - + 50 -100 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето
- IV степен – над 100 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето.

Процесът на затлъстяване в детска възраст започва постепенно и преминава през дълга фаза, през която теглото се доближава до наднормената телесна маса. За този период са характерни симптомите на лесна уморяемост, слаба двигателна активност, увеличен апетит и жажда, изпотяване и невротични прояви. Затлъстяването в детска възраст се лекува трудно, като много често постигнатите резултати са нетрайни и незадоволителни.
 Но въпреки това колкото по-рано се започне, толкова по-големи са шансовете за връщане на нормалното тегло.
Според статистическите данни, само при 1/4 от децата се постигат трайни резултати.
Независимо от степента на затлъстяване, здравните специалисти винаги препоръчват да се започне лечение възможно най-скоро.
Лечението включва комбинация от постепенно увеличаващ се двигателен режим и спазването на диета.
Диетата трябва да е максимално разнообразна, за да може организмът да си набавя различните хранителни вещества, които са му необходими.
автор:
Надя Колева


Прочети повече на: www.apteka-optima.comКаква е причината за хълцането
Хълцането е причинено от неконтролируеми мускулни спазми в диафрагмата. Диафрагменият нерв контролира диафграмата, която е пряко отговорна за образуването на тези спазми, които принуждават организма бързо да поеме въздух. Хълцането по принцип не е опасно, но може да бъде част от симптоматиката на някои заболявания, особено ако продължава по-дълго от обикновено.Какво се случва Диафрагмата е мускул, който се намира в коремната кухина, под белите дробове. Когато човек диша, диафрагмата се повдига нагоре и се засмуква въздух в посока на белите дробове. Когато диафрагменият нерв се раздразни, диафрагмата може да започне да се свива и отпуска рязко. Когато въздухът навлезе внезапно в белите дробове, той преминава през гласните струни и се чува добре познатият характерен звук. Този процес се повтаря, докато диафрагменият нерв не се отпусне. В повечето случаи това състояние продължава няколко минутки, но в редки случаи може да продължи дни. Често срещани причини Храната може да бъде една от основните причини за спазми на диафрагмата. Някои хора започват да хълцат след като поемат много храна, която оказва натиск върху храносмилателните мускули. Подправките, горещите и студени храни могат да причинят раздразнение на диафрагмения нерв. Бързата консумация на храни и течности може да доведе до спазми, защото по този начин се поглъща повече въздух, който оказва внезапно налягане в коремната кухина. Храните, които са пълни с въздушни джобове също могат да предизвикат хълцане. Консумацията на алкохолни и газирани напитки може допълнително да стимулира появата на хълцане. Диафрагменият нерв може да бъде раздразнен от сезонни алергии, цигарен дим или болно гърло. Макар че хълцането само по себе си не е опасно, хълцащият може да има проблеми с дишането, и ако не отмине за няколко минути, той трябва да потърси лекарска помощ. Лекарствата, които са предназначени за проблеми с храносмилането, включително такива за киселини и гадене, могат да предизвикат спазми на диафрагмата.

Рядко срещани причини В някои случаи хълцането може да е резултат от тежко здравословно състояние. Нервните заболявания като множествена склероза или менингит могат да повлияят върху функцията на диафрагмения нерв. Алкохолизмът, диабетът и използването на стероидни добавки са свързани с тежки епизоди на мускулни спазми на диафрагмата. Медицински усложнения Продължителното хълцане може да доведе до поява на здравословни проблеми. Хората, които имат постоянни спазми, които изтощават мускулатурата, могат да имат мускулни болки и обща слабост. Също така непрекъснатите спазми оказват влияние върху храненето, пиенето и съня. Лечение Пиенето на вода на малки глътки е най-често срещаният начин за спиране на хълцането. При някои хора хълцането спира, след като наведат главата си назад и отпиват водата на бавни глътки. Други получават облекчение, ако вземат една лъжичка мед, фъстъчено масло, конфитюр, лют сос или захар. Друг популярен метод е разтягане на диафрагмата, при него ръцете се повдигат нагоре и се задържа дъха. Плашенето и стряскането на хълцащия също може да доведе до спиране на симптомите на хълцане, но не се препоръчва като алтернатива. Ако пациентът хълца дълго и не може да бъде излекуван с посочените методи, трябва да се направи консултация с лекар. На хълцащия могат да бъдат изписани лекарства, които имат седативно и анти-конвулсивно действие.
автор: Надя КолеваПрочети повече на: www.apteka-optima.com6 факта, които трябва да знаете за акнето в зряла възраст
Макар отдавна да не сте подрастваща девойка, често намирате по кожата си пъпки и дефекти, които ви тормозеха в годините преди зрелостта. Акнето сякаш е същото, но не можете да се оправдаете с бушуващи хормони и свръхактивни мастни жлези.Акнето при възрастните хора е по-различно от акнето по време на пубертета Акнето се получава като резултат от резките промени на стойностите на хормоните естроген и прогестерон. Ако при вас има такива хормонални проблеми, по-добре измивайте лицето си с препарат, който съдържа салицилова киселина, вместо да третирате локални проблеми. Салицилова киселина и бензоил пероксид се препоръчват поотделно от дерматолозите от много време. Но ако се употребяват в комбинация те са много по-ефективни в борбата срещу пъпките. Мийте кожата си всеки ден, независимо дали употребявате грим или не Кожата ви отделя мазнини, които могат да запушат порите, особено ако се комбинират с мръсотия и пот. Замърсяването на околната среда също има значение за образуването на пъпки. Добре е да почиствате кожата си редовно през деня с антибактериални кърпи за премахване на мръсотията, а вечер да я измивате с мек гел и да я почиствате с тоник, който свива порите.


Скрити причини за появата на пъпки @ Мобилните телефони могат да са виновни за появяването на пъпки. Според проучване 95 % от телефоните на здравните работници съдържат микроби, които могат да причинят инфекции. Когато говорите по телефона, повърхността му се търка о кожата, което може да доведе до нейното раздразване. Затова почиствайте няколко пъти седмично повърхностите на телефона с антибактериални продукти, кърпички за ръце или напоена в спирт салфетка. Ако ви се налага да говорите повече можете да използвате хендсфрий..


@ Косата ви може да бъде причини появяването на пъпки. Когато третирате косата си с различни продукти, от допира й с кожата на лицето химичните съставки на козметиката може да раздразнят кожата и да запушат порите. Изплаквайте редовно лицето си и нанасяйте върху кожата тънък слой овлажняващ крем, който в някаква степен предпазва от замърсяване. @ Напълняването може да е причина за акне. Свалянето и качването на килограми може да доведе до промяна на стойностите на хормони като кортизол и андроген, които са виновни за появяването на пъпките. Промяната в стойностите на даден хормон оказва влияние върху секрецията на мазнините. @ Потта не причинява акне. В действителност тренировката оказва благоприятно влияние върху здравето на кожата. Упражненията подобряват кръвообращението, което успокоява възпаленията. Преди тренировка почистете грима от лицето си, за да не се запушват порите от полепналата по кожата нечистотия. Тази влажна среда е особено добра за развитие на бактерии. автор: Надя Колева

Прочети повече на: www.apteka-optima.comАкнето не е проблем само на тийнейджърите


Ако сте чакали с нетърпение да отминат бурните юношески години, за да се отървете от неприятното акне, но това не се е случило, значи вие сте от многото възрастни, които имат акне в зряла възраст. То обикновено е проблем на мазната кожа, като по-често засяга жени, а фактори са гените, храненето, хормоналните нива, стресът. За да не се борите с пъпките чак до периода, в който трябва да започнете да се борите с бръчките, вижте малко информация. * Експерти смятат, че един от най-евтините начини да се отървете от пъпките е да релаксирате. Стресът е основен причинител на акне, тъй като е причина за засилена секреция на стресовия хормон кортизол, който стимулира мастните жлези да произвеждат повече мазнина. Важно е да тренирате редовно, да се храните правилно, да поемате достатъчно протеини, да спите достатъчно и да се грижите за кожата си отвън и отвътре.

* Едно от основните правила да запазите кожата чиста е да държите ръцете си далеч от нея. Не пипайте и не търкайте лицето си с ръце, дръжте косата си встрани и не се подпирайте на длани. Почиствайте редовно всякакви предмети, които са в контакт с кожата на лицето – телефон, възглавница, шал, тъй като те могат да пренесат бактерии. Почиствайте кожата поне два пъти дневно, но не използвайте спирт, тъй като той ще я пресуши и раздразни. * Мазната кожа не означава, че не трябва да използвате овлажняващи съставки. Макар мазнината на кожата да задържа влагата по-дълго, използвайте хидратиращ крем и маска, за да възстановите водния баланс и пийте много вода, за да хидратирате кожата отвътре. Салициловата киселина размеква и отстранява черните точки, а продуктите с глицерин омекотяват кожата в дълбочина. * Една от най-активните съставки срещу пъпки на всякаква възраст е сярата. Можете да използвате козметика със сяра или серни сапуни.


* Редовно използвайте пилинг маски и ексфолианти, в зависимост от нивото на замърсяване на кожата ви. Те отстраняват мъртвите кожни клетки и отпушват порите. Подходящи за целта са утайката от кафе, содата за печене, солта, маските със салицилова киселина и глина, а малко сок от цитрус излющва кожата химически чрез плодовите киселини. * Алфа и бета хидрокси киселините отпушват порите, но те трябва да се използват внимателно и само от експерти. Можете да се възползвате от техните качества чрез козметика за ексфолиране по химически способ. Полезни за пъпчивата кожа са и водораслите, цинкът, алоето, които се грижат за кожата и раздразненията, а редуцират възпаленията върху нея. * Акнето на хора в зряла възраст не трябва да се лекува така, както това в юношеска възраст. Ако трябва да се борите не само срещу пъпките и черните точки, но и срещу бръчките и повехналата кожа, трябва да изберете способ, който почиства кожата, но не я дехидратира и изтощава. Домашните козметични процедури могат да са много ефективни – те могат да употребяват отвари от лайка, кисело мляко, плодови маски, глина, розова вода за тоник, домашен пилинг. автор: Надя Колева

Прочети повече на: www.apteka-optima.com

5 упражнения за оформяне на задните части


Прочети повече на: www.apteka-optima.comВход
 
Back
Next