АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАМАЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?


Ламал /ламотригин/ принадлежи към група лекарства, наречени антиепилептици и се използва за лечение на епилепсия и биполярни разстройства.


Епилепсия:

Ламал е предназначен за лечение на епилепсия у възрастни и деца. Той може да се използва като монотерапия за лечение на възрастни и деца над 12-годишна възраст. Ламал може да се използва и в комбинация с други антиепилептични лекарства при възрастни и деца над 2-годишна възраст.

Биполярни разстройства:

ламар е предназначен за лечение на биполярни разстройства при възрастни пациенти /над 18-годишна възраст/. Ламал се използва за удължаване на периодите между епизодите на депресия, мания или други необичайни състояния при пациенти с биполярни разстройства.
Лиман не бива да се употребява за лечение на биполярни  разстройства при пациенти под 18-годишна възраст. Някои медикаменти, предназначени  за лечение на депресия се свързват със суицидни мисли и суицидно поведение при деца и подрастващи


ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ ЛАМАЛ

Не приемате Ламал:

- ако сте алергични към ламотригин или към някоя от останалите съставки на Ламал.
Обърнете специално внимание при употребата на Ламал
Малка част от хората, лекувани с антиепилептици като ламотригин, са имали мисли за самонараняване или самоубийство. Ако се появят такива незабавно се обърнете към Вавшия лекар.

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Особено важно е, ако вземате:

- други противоепилептични средства /фенотоин, карбамазепин, окскарбамазепин, фенобарбитал, примидон, валпроат/ - тези медикаменти могат да увеличат или намалят плазмените нива на ламотригин, което да доведе до увеличен риск от поява на нежелани ефекти: може да се наложи Вашият лекар да смени дозата или на тези медикаменти или на ламотригин.
- хормонални контрацептиви или друга хормонална терапия - може да се наложи корекция на дозата ламотригин. Освен това едновременният прием на противозачатъчни таблетки и ламотригин може да компрометира ефекта на противозачатъчното средство.

Бременност и кърмене

Ефектите на ламотригин, приеман по време на бременността, засега са неизвестни. Ако сте бременна или планирате да забременеете, посъветвайте се с вашия лекар. Ламотригин преминава в майчиното мляко и последващия ефект върху кърмачето е неизвестен. Затова ако кърмите, консултирайте с Вашия лекар дали трябва да приемате Ламал.


КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЛАМАЛ?

Вашият лекар може да Ви предпише различни указания от споменатите по-долу. Дозата, която Вашия лекар е предписал, зависи от това дали вземате други лекарства и ако е така, какви са тези лекарства. Това е особено важно, ако вземате други лекарства.

Епилепсия

Ламал се приема или като монотерапия, или като съпътстващ медикамент заедно с други противоепилептични средства. Лечението започва с по-ниски дози, които постепенно се увеличават до постигане на оптимален терапевтичен ефект

Възрастни и деца над 12 години:

Обичайната доза за контрол над епилепсията е между 100 и 400 мг, взети наведнъж или в два приема. Ако започвате да приемате Ламал за пръв път, Вашият лекар ще предпише много по-ниска доза от тази, като в последствие ще я увеличава постепенно в продължение на няколко седмици.

Деца на възраст от 2 до 12 години:

Обичайната доза за контролиране на епилепсия е между 1 и 15 мг за килограм телесна маса, взети наведнъж или разделени в два приема. Ако детето Ви за пръв път ще приема Ламал, Вашият лекар първоначално ще предпише значително по-ниска доза, която постепенно ще увеличава в продължение на няколко седмици.

Ламал не се препоръчва при деца под 2 години.

Ако Вие или вашето дете страдате от чернодробно заболяване, Вашият лекар може да предпише по-ниска от препоръчваната доза в зависимост от състоянието на чернодробните функции.


ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Ако се появи някой от следните симптоми, важно е да го съобщите веднага на Вашия лекар, тъй като ако не  го направите, може да се появят по-сериозни проблеми. Някои от тези реакции се срещат по-често при деца, затова родителите трябва да съобщят, ако забележат:
- неочаквана кожна реакция, напр. обрив и/или болки в гърлото, устата, очите
- подуване на лицевите части
- повишаване на температурата, грипоподобни симптоми, подути жлези или сънливост, влошаване на епилепсията особено през първия месец на лечение с ламотригин
- ако почувствате уморяемост, ако забележите неочаквани наранявания или кървене, ако боледувате по-често от обичайното, ако се появи възпалено гърло

Има редки съобщения за промени в чернодробната функция. Ако забелязвате един или повече от следните симптоми, които могат да  са или да не са придружени с чувство за общо неразположение, веднага съобщете на Вашия лекар
- пожълтяване на кожата
- сърбеж
- болки и/или чувствителност в коремната област
-замъглено зрение, зачерняване на очите, замаяност, главоболие, трудно заспиване, чувство на неразположение, диария, халюцинации
- несигурност или загуба на координация на ходене
- необичайни движения, които не можете да контролирате

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Всяка таблетка съдържа 25 мг ламотригин

Другите съставки са калциев карбинат, алуминиево-магнезиев силикат, натриев нишестен гликолат, слабо-заместена хидроксипропилцелулоза, целулоза, микрокристална, повидон, захарин натрий, силициев диоксид, колоиден безводен, магнезиев стеарат, овкусител касис.

 

Заместители за ЛАМАЛ ТАБЛЕТКИ 50 МГ. # 30

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта