Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/drugsInfo.php on line 7
Almagel -АЛМАГЕЛ® 436 MG/150 MG/10 ML ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА

 

 

1.                  ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ

 

Almagel® 436 mg/150 mg/10 ml oral suspension

Алмагел® 436 mg/150 mg/10 ml перорална суспензия

 

 

2.         КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ

 

В 10 ml суспензия се съдържат следните активни вещества:

Алуминиев оксид /aluminium oxide/     436 mg

Магнезиев оксид /magnesium oxide/    150 mg

 

Помощни вещества с известно действие: сорбитол; метил парахидроксибензоат (E 218), пропил парахидроксибензоат (E216), бутил парахидроксибензоат.

За пълния списък на помощните вещества вижте точка 6.1.

 

 

3.         ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА

 

Перорална суспензия.

Бяла или почти бяла суспензия с мирис на лимон, която при съхранение може да отдели бистър слой на повърхността и при енергично разклащане възстановява хомогенността си.

 

 

4.         КЛИНИЧНИ ДАННИ

 

4.1.      Терапевтични показания

 

·                     симптоматично антиацидно лечение на състояния, свързани с хиперацидитет при заболявания на хранопровода, стомаха и дуоденума: езофагити, хиатусова херния, ГЕРБ, остър и хроничен гастрит и гастродуоденит, язвена болест на стомаха и дуоденума, следрезекционен гастрит и гастроанастомозит;

·                     Профилактика на стомашни и дуоденални нарушения /намаляване на дразнещото и улцерозно действие, свързано с прием на лекарства/.

 

4.2.      Дозировка и начин на приложение

 

Дозировка

Симптоматично антиацидно лечение

Възрастни и деца над 14-годишна възраст

По 5-10 ml 3-4 пъти дневно. При необходимост еднократната доза може да се повиши до 15 ml.

След постигане на терапевтичен ефект дневната доза трябва да бъде понижена до 5 ml 3-4 пъти дневно в продължение на 2-3 месеца.

 

Пациенти с нарушена бъбречна функция

При болни с нарушена бъбречна функция дневната доза трябва да бъде понижена или интервалът между приемите удължен, в зависимост от тежестта на бъбречните нарушения.

 

Деца между 10 и 14 годишна възраст

Прилага се доза, равна на ½ от дозата за възрастни.

 

Профилактично

По 5-15 ml 15 минути преди всеки прием на лекарства с дразнещо действие. Препоръчвана продължителност на лечението – 12 дни.

 

Начин на приложение

Преди всеки прием е необходимо суспензията да бъде хомогенизирана чрез разклащане на опаковката.

Продуктът се прилага 45-60 минути след хранене, както и в часовете преди сън.

Препоръчва се ограничаване приема на течности в първите 15 минути след приема на лекарството.

 

4.3.      Противопоказания

 

·                     Свръхчувствителност към активните вещества или към някое от помощните вещества, изброени в точка 6.1;

·                     Тежка бъбречна недостатъчност (риск от хипермагнезиемия и алуминиева интоксикация).

 

4.4       Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

 

Не се препоръчва приложението на продукта при тежък хабитуален запек; симптоми на остър апендицит; метаболитна алкалоза; чернодробна цироза, тежка застойна сърдечна недостатъчност; токсикоза на бременността; улцеративен колит; дивертикулоза, колостомия или илеостомия (повишен риск от водно-електролитен дисбаланс); хронична диария; обострени хемороиди; бъбречни нарушения (Clcr<30 ml/min.; опасност от хипермагнезиемия и алуминиева интоксикация).

Макар ролята на алуминия в прогреса на болестта на Алцхаймер все още да не е установена със сигурност (алуминият се натрупва в нервната тъкан), приложението на алуминий-съдържащи антиациди трябва да бъде изключително ограничено при тези болни.

При пациенти в старческа възраст е възможно влошаване на костно-ставни заболявания, както и прогресиране на болестта на Алцхаймер.

При по-продължителна употреба (над 14 дни) при пациенти с бъбречни нарушения е необходим редовен лекарски контрол и проследяване серумните концентрации на магнезий.

Продуктът съдържа сорбитол. Пациенти с редки наследствени проблеми на непоносимост към фруктоза не трябва да приемат това лекарство.

Суспензията съдържа парахидроксибензоати, които могат да причинят алергични реакции (възможно е да са от забавен тип) и много рядко – бронхоспазъм.

Aлмагел съдържа 2,5 об.% етанол (98,1 mg етанол в доза от 5 ml, еквивалентни на 2,5 ml бира и 1 ml вино или 196,2 mg етанол в доза от 10 ml, еквивалентни на 5 ml бира и 2 ml вино, или 294,3 mg етанол в доза от 15 ml, еквивалентни на 7,5 ml бира и 3 ml вино). Вреден е за хора, страдащи от алкохолизъм. Да се има предвид при бременни или кърмачки, деца и рискови групи, като пациенти с чернодробно заболяване или епилепсия.

 

4.5       Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие

 

При едновременно лечение с други лекарства, те трябва да бъдат прилагани 1-2 часа преди или след приема на Aлмагел.

Aлмагел променя киселинността на стомашното съдържимо, което оказва влияние върху резорбцията, максималните плазмени концентрации и бионаличността, както и върху екскрецията на голям брой лекарствени вещества, прилагани едновременно с него.

Aлмагел намалява резорбцията на H2-блокери, дигиталисови гликозиди, железни соли, литиеви продукти, хинидин, мексилетин, фенотиазинови продукти, тетрациклинови антибиотици, ципрофлоксацин, изониазид и кетоконазол. Намалената резорбция на тези продукти се свързва с образуването на неразтворими комплекси и/или алкализацията на стомашното съдържимо.

При едновременен прием с ентеросолвентни таблетки, повишената алкалност на стомашния сок може да доведе до по-бързото разграждане на покритието им и да предизвика дразнене на стомаха и дуоденума.

Aлмагел може да промени някои лабораторни и функционални изследвания и тестове: намалява нивото на стомашна секреция по време на тест за определяне на стомашната киселинност; нарушава теста за визуализация на дивертикули с технеций (Tc99) и костна сцинтиграфия с технеций (Tc99); умерено и кратковременно повишава серумните концентрации на гастрин; повишава серумните концентрации на фосфор и стойностите на серумното и уринно pH.

 

4.6       Фертилитет, бременност и кърмене

 

Изследвания при животни не показват данни за тератогенен потенциал или други нежелани ефекти върху ембриона и/или плода. Няма клинични данни за приложението на Aлмагел при бременни жени. Не се препоръчва приложение по време на бременност или ако това се налага, продължителността на приложение не следва да надвишава 5-6 дни и следва да се извършва под лекарско наблюдение. Не се препоръчва употреба при токсикоза на бременността.

Няма данни за екскрецията на активните вещества с майчиното мляко. Приложението по време на кърмене трябва да става след преценка на съотношението полза за майката/риск за новороденото.

По време на кърмене да се прилага за не повече от 5-6 дни, под лекарско наблюдение.

 

4.7.      Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

 

Aлмагел не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

Съдържащият се в продукта етанол е в количество, което при използване на препоръчваните дневни дози не е в състояние да окаже влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

 

4.8.      Нежелани лекарствени реакции

 

Aлмагел може да предизвика запек, който се отстранява чрeз понижаване на дозата. В редки случаи може да предизвика гадене, повръщане, стомашни спазми, промяна във вкуса, алергични реакции и хипермагнезиемия.

При пациенти с бъбречна недостатъчност и такива на хемодиализа при продължително приложение продуктът може да доведе до промени в настроението или умствената активност.

Продължителното приложение във високи дози, съпроводено с фосфатен дефицит в храната може да предизвика остеомалация.

 

4.9.      Предозиране

 

При еднократна злоупотреба не се наблюдават признаци на предозиране освен запек, метеоризъм, метален вкус в устата.

При продължителна употреба на по-високи дози могат да се наблюдават бъбречна калкулоза, тежък запек, лека сънливост, хипермагнезиемия. Възможно е и развитието на метаболитна алкалоза: промени в настроението или умствената активност, изтръпване или болка в мускулите, нервност и лесна уморяемост, забавено дишане, неприятен вкус в устата.

В тези случаи е необходимо да се предприемат мерки за бързото елиминиране от организма посредством стомашна промивка (предизвикване на повръщане и прием на активен въглен).

 

 

5.         ФАРМАКОЛОГИЧНИ ДАННИ

 

5.1.      Фармакодинамични свойства

 

Фармакотерапевтична група: Антиациди, АТС код - А02АB10

 

Aлмагел е лекарствен продукт, представляващ балансиран гел на алуминиев и магнезиев хидроксид и сорбитол. Оказва умерено антиацидно действие, когато се приема в препоръчаната еднократна и дневна дози 40-60 минути след хранене.

Алуминиевият хидроксид неутрализира повишената секреция на солна киселина и намалява активността на пепсин в стомаха, като се образува алуминиев хлорид. Под влияние на алкалното съдържимо на червата, последният се превръща в основни алуминиеви соли, които трудно се резорбират и практически променят слабо концентрацията на алуминиеви соли в кръвта при продължителна употреба на Aлмагел. От друга страна алуминиевият хидроксид понижава серумната концентрация на фосфатите чрез свързване на фосфатните йони в червата и ограничава по този начин чревната им резорбция.

Магнезиевият хидроксид също неутрализира солната киселина в стомаха, като се превръща в магнезиев хлорид, който оказва слабо лаксативно действие.

Алуминий-съдържащите антиацидни продукти, в това число и Aлмагел, имат и известен цитопротективен ефект върху стомашната лигавица, което се обуславя от стимулирането на простагландиновата синтеза. Това повишава нейната резистентност и я предпазва от некротично-възпалителни и ерозивно-хеморагични промени при употреба на дразнещи и улцерогенни агенти като аспирин, НСПВС, етанол.

Сорбитолът притежава слабо газогонно и умерено жлъчегонно действие, както и умерен лаксативен ефект, с което при повечето пациенти се компенсира запичащо действие на алуминиевия хидроксид. Не води до алкалоза и образуване на CO2 в стомаха.

 

5.2.      Фармакокинетични свойства

 

Степента на резорбция не е свързана с механизма на действие на продукта. Продължителността на действие зависи от времето на изпразване на стомаха. При прием на гладно продължителността варира от 20 до 60 минути. При прием един час след нахранване антиацидният ефект може да продължи до 3 часа.

 

Aлуминиев хидроксид

Резорбциясистемно се резорбират малки количества

Разпределение - няма

Метаболизъм – няма

Екскреция екскретира се с фекалиите

Maгнезиев хидроксид

Резорбция магнезиевите йони се резорбират в около 10% от приетата дози и не променят концентрацията на магнезиеви йони в кръвта.

Разпределение – обикновено локално

Метаболизъм - няма

Екскреция - екскретира се с фекалиите

 

5.3.      Предклинични данни за безопастност

 

5.3.1. Токсичност

Изследвана е подостра 90 (деветдесет) дневна токсичност: Aлмагел е прилаган перорално при плъхове порода Wistar в дози от 3 и 6 mg/kg. Не се установяват статистически значими промени в телесното тегло, поведението, леталитетът, изследваните хематологични и биохимични показатели. Aлмагел не предизвиква токсични явления в третираните животни за проследения период от време.

 

5.3.2.       Ембриотоксичност и тератогенност

Третирани са бременни плъхове порода Wistar с Aлмагел в дози 10 mg/kg. Резултатите показват, че не се наблюдават статистически значими отклонения в проследените показатели за ембриотоксичност между контролна и опитна групи лабораторни животни. Aлмагел не притежава ембриотоксично и тератогенно действие.

 

 

6.                  ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

 

6.1.      Списък на помощните вещества

 

Водороден пероксид, 30 процентен разтвор

Сорбитол

Захарин натрий

Хидроксиетилцелулоза

Метил парахидроксибензоат (E 218)

Пропил парахидроксибензоат (E216)

Бутил парахидроксибензоат

Пропиленгликол

Макрогол 4000

Лимоново масло

Етанол (96 %)

Пречистена вода

 

6.2       Несъвместимости

 

Неприложимо.

 

6.3.            Срок на годност

 

2 години.

Срок на годност след първото отваряне на бутилката 3 месеца, при същите условия на съхранение.

 

6.4.            Специални условия на съхранение

 

При температура под 25оС.

Да не се замразява!

 

6.5.            Вид

Заместители за Almagel -АЛМАГЕЛ® 436 MG/150 MG/10 ML ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс