Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/drugsInfo.php on line 7
ЗОЛЕДРОНОВА КИСЕЛИНА САНДОЗ 5МГ/100МЛ ИНФУЗИОНЕН РАЗТВОР # 1 | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор


ЗОЛЕДРОНОВА КИСЕЛИНА САНДОЗ 5МГ/100МЛ ИНФУЗИОНЕН РАЗТВОР

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.


* Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
* Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
* Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт, или медицинска сестра.
Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка


1. Какво представлява Золедронова киселина  и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да Ви бъде приложена Золедронова киселина 3. Как се прилага Золедронова киселина 

4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Золедронова киселина

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Золедронова киселина и за какво се използва

Золедроновата киселина  съдържа активното вещество золедронова киселина.

Золедроновата киселина принадлежи към група лекарства, наречени бифосфонати и се използва за лечение на жени след менопауза и мъже с остеопороза или на остеопороза, причинена от лечение с кортикостероиди, както и за лечение на болест на Paget.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което включва изтъняване и намаляване здравината на костите и се среща често при жени след менопаузата, но може да се развие и при мъже. По време на менопаузата яйчниците престават да произвеждат женския хормон естроген, който помага на костите да бъдат здрави. След менопаузата настъпва загуба на костно вещество, костите губят от здравината си и се чупят по-лесно. Остеопороза може да възникне също така при мъже и жени вследствие на продължителната употреба на кортикостероиди, които могат да засегнат здравината на костите. Много от пациентите с остеопороза нямат симптоми, но въпреки това, те все пак са изложени на риск от счупване на костите, тъй като остеопорозата е отслабила тяхната здравина. Намалението на нивата на циркулиращите полови хормони, предимно естрогени, получени вследствие преобразуване на андрогени, има значение за по-постепенната загуба на костна плътност, която се наблюдава при мъжете. Както при мъжете, така и при жените Золедронова киселина  усилва здравината на костите и по-този начин намалява вероятността от счупване.

Болест на Paget

Нормален процес е старата кост да се отстранява и да се замества от ново костно вещество.

Този процес се нарича ремоделиране. При болестта на Paget, костното ремоделиране е твърде бързо и новото костно вещество е неправилно подредено и по-слабо от нормалното. Ако болестта не се лекува, костите могат да станат деформирани и болезнени, и могат да се счупват.

Золедронова киселина  функционира чрез възвръщане на нормалния процес на костно ремоделиране, като осигурява формиране на нормално костно вещество и по този начин възстановява здравината на костта.

2. Какво трябва да знаете, преди да Ви бъде приложена Золедронова киселина

Спазвайте внимателно всички указания на лекаря преди да Ви бъде приложена Золедронова киселина .

Не трябва да Ви бъде прилагана Золедронова киселина :

* ако сте алергични към золедронова киселина, други бифосфонати или към някоя от към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)

* ако имате хипокалциемия (това означава, че нивата на калций във Вашата кръв са прекалено ниски)

* ако имате тежки бъбречни проблеми

* ако сте бременна

* ако кърмите.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар преди да Ви бъде приложена Золедронова киселина :

* ако сте провеждали лечение със Золедронова киселина 4 mg/5 ml концентрат за инфузионен разтвор, която съдържа същото активно вещество като Золедронова киселина ;

* ако имате проблеми с бъбреците или сте имали такива;

* ако не можете да приемате ежедневните калциеви добавки;

* ако по хирургичен път са отстранени някои или всички паращитовидни жлези от шията Ви;

* ако са премахнати части от червата Ви.

Преди да Ви бъде приложена Золедронова киселина, информирайте Вашия лекар ако имате ( или сте имали) болка, подуване или изтръпване на венците, челюстта или и двете, ако чувствате челюстта си натежала или сте изгубили зъб. Преди да проведете стоматологично лечение или стоматологична операция, информирайте Вашия зъболекар, че провеждате лечение с Золедронова киселина.

Употреба при деца и юноши

Золедронова киселина  не се препоръчва при пациенти на възраст под 18 години. Приложението на Золедронова киселина  при деца и юноши не е проучвано.

Други лекарства и Золедронова киселина

Моля информирайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства.

Особено важно за Вашия лекар е да бъде уведомен за всички лекарства, които приемате, особено ако приемате лекарства, за които е известно, че могат да увредят на бъбреците Ви ( напр. аминогликозиди) или диуретици ("обезводняващи таблетки"), които могат да причинят дехидратация.

Употреба на Золедронова киселина  с храни и напитки

Уверете се, че сте приели достатъчно течности ( поне една или две чаши) преди и след лечението със Золедронова киселина , както е наредено от Вашия лекар. Това ще помогне да се предотврати обезводняване. Можете да се храните по обичайния начин в деня на лечение със Золедронова киселина . Това е от особена важност при пациенти, които приемат диуретици ("обезводняващи таблетки") и при пациенти в старческа възраст.

Бременност и кърмене

Липсва достатъчно информация относно употребата на золедронова киселина при бременни жени. Проучванията при животни показват репродуктивни токсикологични ефекти. Освен това липсва информация относно употребата на Золедронова киселина  при кърмачки. Не трябва да Ви бъде прилагана Золедронова киселина, ако сте бременна или планирате бременност.

Не трябва да Ви бъде прилагана Золедронова киселина, ако кърмите.

Посъветвайте се с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини

Ако се почувствате замаяни, докато Ви се прилага Золедронова киселина  не шофирайте и не работете с машини, докато не се почувствате по-добре.

Золедронова киселина съдържа по-малко от 1 mmol натрий ( 23 mg) във флакон ( 5 ml), т.е. практически не съдържа натрий.

3. Как се прилага Золедронова киселина

Спазвайте внимателно указанията на Вашия лекар или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или медицинска сестра.

Преди всяко прилагане на Золедронова киселина, Вашият лекар трябва да Ви направи кръвни изследвания, за да провери функцията на бъбреците Ви (нивото на серумния креатинини). Важно е да изпиете поне една или две чаши течност (напр. вода) в рамките на няколко часа преди прилагането на Золедронова киселина , съгласно инструкциите на Вашия лекар или медицинска сестра.

Остеопороза

Обичайната доза е 5 mg, приложени от Вашия лекар или медицинска сестра като инфузия във вената веднъж годишно. Инфузията ще отнеме поне 15 минути.

Важно е да приемате добавки с калций и витамин Д (например таблетки), както е назначено от Вашия лекар.

При лечение на остеопороза золедронова киселина действа в продължение на една година. Вашият лекар ще Ви уведоми, кога да дойдете отново, за да Ви се направи следващата доза.

Болест на Paget

Обичайната доза е 5 mg, приложена от Вашия лекар или медицинска сестра като еднократна инфузия във вената. Инфузията продължава поне 15 минути. Золедронова киселина  може да действа за период по-дълъг от една година и Вашия лекар ще Ви уведоми, ако имате нужда от провеждане на ново лечение.

Вашият лекар може да Ви посъветва да приемате добавки с калций и Витамин Д (например таблетки) за срок от поне десет дни, след като Ви е била приложена Золедронова киселина. Важно е внимателно да спазвате този съвет така, че нивата на калций в кръвта Ви да не станат прекалено ниски в периода след инфузията. Вашият лекар ще Ви информира по отношение на симптомите свързани с хипокалциемия.

Ако е пропусната една доза Золедронова киселина

Свържете се с Вашия лекар или болница колкото е възможно по-скоро и си запишете нов час за посещение.

Преди да се преустанови лечението със Золедронова киселина

Ако обмисляте да преустановите лечението със Золедронова киселина , моля спазете следващия записан час и обсъдете решението си с вашия лекар. Вашия лекар ще Ви посъветва и ще реши колко дълго трябва да бъдете лекувани със Золедронова киселина .

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Заместители за ЗОЛЕДРОНОВА КИСЕЛИНА САНДОЗ 5МГ/100МЛ ИНФУЗИОНЕН РАЗТВОР # 1

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс