АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

SOPRAL / СОПРАЛ КАПС 20МГ # 14 AV077

Данни за продукта по НЗОК
НЗОК КОД:AV077
АТЦ код:A00XX00
Начин на предписване:Без протокол
Тип рецепта:Нормална и Хронична
Максимална цена за НЗОК:5.34 лв.
Заплащане от пациента:0 лв.
Заплащане от НЗОК (Реимбурсация):5.34 лв.
Безплатно:НЕ
Наркотично:НЕ
Рецепта:Ветерани
МКБ, към което се отпуска: Z00
Последно приложена актуализация на НЗОК: 01.05.2019 година

SOPRAL / СОПРАЛ капс

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СОПРАЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Сопрал стомашно-устойчиви капсули съдържа активното вещество омепразол. Принадлежи към група лекарства, наречени „инхибитори на протонната помпа", които намаляват секрецията на стомашни киселини. Сопрал се използва за лечение на следните състояния:

При възрастни:
*    Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) - състояние на обратно връщане в хранопровода на стомашна киселина, съпроводено с болка, възпаление и парене зад гръдната кост;
*    Язви в горната част на тънкото черво (язви на дванадесетопръстника) или стомаха;
*    Язви, които се дължат на инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori. При това заболяване Вашият лекар може да Ви предпише и антибиотици, които да излекуват инфекцията и язвата да зарасне;
*    Язви, които се развиват при прием на лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Ако приемате лекарства от тази група, Сопрал може да се прилага и за предотвратяване на развитието на язви;
*    Отделяне на твърде голямо количество киселина в стомаха, дължащо се на образувание в задстомашната жлеза (панкреаса) - синдром на Zollinger-Ellison.

При деца:

Деца на възраст над 1 година и с тегло >10 кг
*    Гастроезофагеална рефлуксна болест (обратно връщане в хранопровода на стомашна киселина). При децата симптомите на това състояние могат да включват връщане на стомашно съдържимо в устата, гадене и забавено наддаване на тегло.

Подрастващи и деца над 4 години
*    Язви, които се дължат на инфекция с бактерията Helicobacter pylori. Вашият лекар може да предпише на детето Ви и антибиотици, които да излекуват инфекцията и язвата да зарасне.

 ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ СОПРАЛ

Не приемайте Сопрал

*    ако сте алергични (свръхчувствителни) към омепразол или към някоя от останалите съставки на Сопрал;
*    ако сте алергични към други лекарства от групата „инхибитори на протонната помпа" (напр. пантопразол, ланзопразол, рабепразол, езомепразол);
*    ако приемате лекарство, съдържащо нелфинавир (за лечение на НIV инфекция).

Ако не сте сигурни, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да приемате Сопрал. Обърнете специално внимание при употребата на Сопрал Сопрал може да маскира симптомите на други стомашни заболявания. Следователно, ако някои от долуизброените състояния се появят при Вас преди да започнете да приемате Сопрал или докато го приемате, консултирайте се с Вашия лекар веднага:
*    Ако губите много от теглото си без видима причина или имате проблеми при преглъщане;
*    Ако имате болки в стомаха или нарушено храносмилане;
*    Ако започнете да повръщате храна или кръв;
*    Ако имате черни изпражнения (кръв в изпражненията);
*    Ако развиете тежка или продължителна диария, тъй като омепразол се свързва с леко повишен риск от инфекциозна
диария;
*    Ако в миналото сте имали стомашно заболяване или стомашно-чревна операция;
*    Ако имате тежко заболяване на черния дроб.

При продължително приемане на Сопрал (над 1 година) Вашият лекар редовно ще проследява състоянието Ви. При всеки преглед съобщавайте на лекуващия лекар за всеки нов и необикновен симптом или обстоятелство.

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, тъй като Сопрал може да промени действието на някои лекарства или обратно, те могат да променят неговите ефекти.
Не приемайте Сопрал, ако приемате лекарство, съдържащо нелфинавир (използва се за лечение на НIV инфекция). Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате някое от следните лекарства:
*    Кетоконазол, итраконазол или вориконазол (за лечение на инфекции, причинени от гъбички);
*    Дигоксин (за лечение на сърдечна недостатъчност);
*    Диазепам (за лечение на тревожност, за отпускане на мускулатурата или при епилепсия);
*    Фенитоин (използва се при епилепсия). Ако приемате фенитоин, Вашият лекар ще трябва да Ви наблюдава при започване или спиране на приема на Сопрал;
*    Лекарства, които се използват при нарушено кръвосъсирване, като варфарин или други антагонисти на витамин К. Може да се наложи Вашият лекар да Ви наблюдава при започване
или спиране на лечението със Сопрал;
*    Рифампицин (за лечение на туберкулоза);
*    Атазанавир (за лечение на НIV инфекция);
*    Такролимус (при трансплантация на органи);
*    Жълт кантарион (Hypericum perforatum) (чай или лекарства, съдържащи това растение, се използват за лечение на лека депресия);
*    Цилостазол (за лечение на периодично накуцване);
*    Саквинавир (за лечение на НIV инфекция);
*    Клопидогрел (лекарство за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци (тромби)).

Ако Вашият лекар Ви е предписал едновременно със Сопрал да приемате и антибиотиците амоксицилин и кларитромицин (за лечение на инфекция с Helicobacter pylori), задължително
го уведомете за всички други лекарства, които приемате. Прием на Сопрал с храни и напитки Може да приемате капсулите както след хранене, така и на гладно.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство.
Преди да приемате Сопрал, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте бременна или планирате да забременеете. Вашият лекар ще реши дали може да приемате Сопрал през това време.
Ако кърмите, Вашият лекар ще реши дали може да приемате Сопрал.

Шофиране и работа с машини

Малко вероятно е Сопрал да повлияе на способността Ви за шофиране или работа с инструменти и машини. Възможна е появата на замаяност и зрителни нарушения . Ако имате такива оплаквания, не трябва да шофирате или да работите с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Сопрал

Лекарственият продукт съдържа като помощно вещество захароза. Ако Вашия лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете Сопрал.

 КАК ДА ПРИЕМАТЕ СОПРАЛ

Винаги приемайте Сопрал точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Вашият лекар ще Ви каже колко капсули да приемате и за какъв период от време. Това зависи от състоянието и възрастта Ви.

Обичайните дозировки са:

Възрастни:

  • За лечение на симптоми на ГЕРБ като парене зад гръдната кост и връщане на стомашни киселини:

*    Ако Вашият лекар е установил, че хранопроводът Ви е леко засегнат, обичайната дозировка е 20 мг еднократно дневно в продължение на 4-8 седмици. Ако хранопроводът не е излекуван за този период от време, Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите лечението с доза 40 мг в
продължение на още 8 седмици.
*    След възстановяване състоянието на хранопровода, обичайната дозировка е 10 мг еднократно дневно.
*    Ако заболяването протича без увреждане на хранопровода, обичайната дозировка е 10 мг еднократно дневно.

  • За лечение на язви на дванадесетопръстника:

*    Обичайната дозировка е 20 мг еднократно дневно в продължение на 2 седмици. Ако язвата не е излекувана за този период от време, Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите лечението със същата доза още 2 седмици.
*    Ако язвата не е излекувана напълно, дозировката може да бъде повишена до 40 мг еднократно дневно в продължение на 4 седмици.

  • За лечение на стомашни язви:

*    Обичайната дозировка е 20 тд еднократно дневно в продължение на 4 седмици. Ако язвата не е излекувана за този период от време, Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите лечението със същата доза още 4 седмици.
*    Ако язвата не е излекувана напълно, дозировката може да бъде повишена до 40 мг еднократно дневно в продължение на 8 седмици.
За предотвратяване на повторно развитие на язва на дванадесетопръстника и стомаха:
*    Обичайната дозировка е 10 мг и съответно 20 мг еднократно дневно. Вашият лекар може да повиши дозировката до 40 мг еднократно дневно.

  • За лечение на язви на дванадесетопръстника и стомаха, свързани с употребата на НСПВС:

*    Обичайната дозировка е 20 мг еднократно дневно в продължение на 4-8 седмици.
За предотвратяване на развитието на язви на дванадесетопръстника и стомаха, свързани с употребата на НСПВС:
*    Обичайната дозировка е 20 мг еднократно дневно.
За лечение на язви, причинени от инфекция с Helicobacter pylori и за предотвратяване на повторното им развитие:
*   Обичайната дозировка е 20 мг еднократно дневно в продължение на 1 седмица.
*    Освен лечение със Сопрал, Вашият лекар ще Ви предпише прием на 2 от следните антибиотици: амоксицилин, кларитромицин и метронидазол.

При отделяне на твърде голямо количество на киселина в стомаха, дължащо се на наличие на образувание в задстомашната жлеза (панкреаса) - синдром на Zollinger-Ellison:
 *  Обичайната дозировка е 60 мг еднократно дневно.
 *  Вашият лекар ще уточни дозировката в зависимост от Вашите нужди и ще прецени колко време да приемате Сопрал.

Деца:

  • За лечение на симптоми на ГЕРБ като парене зад гръдната кост и връщане на стомашни киселини:

*    Сопрал могат да приемат деца на възраст над 1 година и с тегло над 10 кг. Вашият лекар ще прецени каква е точната доза за Вашето дете в зависимост от теглото му.
За лечение на язви, причинени от инфекция с Helicobacter pylori и за предотвратяване на повторното им развитие:
*    Сопрал могат да приемат деца на възраст над 4 години.
Вашият лекар ще прецени каква е точната доза за Вашето дете в зависимост от теглото му.
*    Освен лечение със Сопрал, Вашият лекар ще предпише на детето Ви прием на 2 от следните антибиотици: амоксицилин, кларитромицин.

Как да приемате това лекарство

*    Препоръчва се да вземате капсулите Сопрал сутрин.
*    Може да приемате Сопрал след хранене или на гладно.

Поглъщайте капсулата цяла с половин чаша вода. Не дъвчете и не стривайте капсулното съдържимо. Капсулите съдържат обвити гранули, които препятстват разграждането на лекарството от стомашните киселини. Важно е целостта на гранулите да не бъде нарушена. Тези микрогранули съдържат
активното вещество омепразол и покритие, което ги предпазва да бъдат разградени по време на преминаването им през стомаха. Гранулите освобождават активното вещество в червата,
където то се резорбира и проявява своето действие.

Какво да правите, ако Вие или Вашето дете изпитвате затруднения при преглъщане на капсулите

*    Отворете капсулата и директно погълнете съдържимото й с половин чаша вода или изсипете съдържимото на капсулата в половин чаша вода (негазирана), някакъв кисел плодов сок (напр. от ябълка, портокал или ананас) или ябълково пюре.
*    Винаги разбърквайте разтвора преди да го изпиете (разтворът не е бистър). Изпийте разтвора веднага или в рамките на 30 минути след приготвянето му.
*    За да сте сигурни, че сте изпили цялото количество лекарство, изплакнете добре чашата с половин чаша вода, която също се изпива. Твърдите частици съдържат лекарството - не ги дъвчете или мачкайте!

Ако сте приели повече от необходимата доза Сопрал

Ако сте приели повече от предписаната от Вашия лекар доза, веднага се свържете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да приемете Сопрал

Ако пропуснете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е станало време за следващата доза, пропуснете забравената доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Продължете да вземате лекарството, както Ви е предписано.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Сопрал може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако забележите някои от следните редки, но сериозни нежелани реакции, веднага спрете приема на Сопрал и се свържете с лекар незабавно:
*    Внезапни хрипове, подуване на устните, езика и гърлото или тялото, обрив, загуба на съзнание или затруднения при преглъщане (тежка алергична реакция);
*    Зачервяване на кожата с мехури или лющене. Възможни са и мехури и кървене от устните, очите, устата, носа и гениталиите. Това може да бъде "синдром на Стивънс-Джонсън" или "токсична епидермална некролиза";
*    Пожълтяване на кожата, потъмняване на урината и умора, които могат да бъдат симптоми на проблеми с черния дроб.

Нежелани реакции могат да възникнат с определена честота, която се определя, както следва:
 

Много чести развиват се при повече от 1 на 1 0 потребители
Чести развиват се при 1 до 10 на 100 потребители
Нечести развиват се при 1 до 10 на 1 000 потребители
Редки развиват се при 1 до 10 на 10 000 потребители
Много редки развиват се при по-малко от 1 на 10 000 потребители
С неизвестна честота честотата им не може да бъде определена от наличните данни

Другите нежелани реакции включват:

Чести нежелани реакции

*    Главоболие;
*    Ефекти върху стомаха и червата: диария, стомашни болки, запек, газове (флатуленция);
*    Гадене или повръщане.

Нечести нежелани реакции

*    Подуване на краката и глезените;
*    Нарушения на съня (безсъние);
*    Замайване, изтръпване, чувство на „мравучкане", сънливост;
*    Световъртеж (вертиго);
*    Промени в кръвните чернодробни тестове;
*    Кожен обрив, булозен обрив (копривна треска) и сърбеж по кожата;
*    Общо неразположение и липса на енергия.

Редки нежелани реакции

*    Намаляване броя на белите кръвни клетки или тромбоцитите. Това може да предизвика слабост, синини или да увеличи риска от инфекции;
*    Алергични реакции, понякога много тежки, включително подуване на устните, езика и гърлото, повишена температура, хрипове;
*    Ниски нива на натрий в кръвта. Това може да предизвика слабост, повръщане и крампи;
*    Тревожност, обърканост или депресия;
*    Промяна на вкуса;
*    Зрителни нарушения като замъглено виждане;
*    Внезапна поява на хрипове или затруднено дишане (бронхоспазъм);
*    Сухота в устата;
*    Възпаление на лигавицата на устата;
*    Инфекция, наречена "кандидоза", която се причинява от гъбички и може да засегне червата;
*    Проблеми с черния дроб, включително жълтеница - пожълтяване на кожата, потъмняване на урината и умора;
*    Загуба на коса (алопеция);
*    Кожни обриви при излагане на слънце;
*    Ставни болки (артралгия) или мускули болки (миалгия);
*    Тежки бъбречни проблеми (интерстициален нефрит);
*    Повишено изпотяване.

Много редки нежелани реакции

*    Промени в кръвната картина, включително агранулоцитоза (липса на бели кръвни клетки);
*    Агресивност;
*    Виждане, усещане или чуване на неща, които не съществуват (халюцинации);
*    Сериозни чернодробни проблеми, водещи до чернодробна недостатъчност и мозъчни увреждания;
*    Внезапна поява на обрив или на мехури и лющене на кожата. Това може да е свързано с висока температура и ставни болки (еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза);
*    Мускулна слабост;
*    Уголемяване на гърдите при мъжете;
*    Хипомагнезиемия.

Сопрал може в много редки случаи да засегне белите кръвни клетки, което да доведе до имунна недостатъчност. Ако имате инфекция със симптоми, като повишена температура и силно влошено общо състояние или треска със симптоми на местна инфекция, като болки във врата, гърлото или устата, или затруднения при уриниране, Вие трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро, за да бъде изключена агранулоцитоза (намален брой и липса на бели кръвни клетки).

Важно е да съобщите на лекаря, че използвате Сопрал в този момент.

Не се притеснявайте от този списък с възможни нежелани лекарствени реакции. Може да не развиете нито една от тях. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ СОПРАЛ

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага. Да се съхранява под 25°С.                                                                                     Да се съхранява на място, недостъпно за деца.                                                    Не използвайте Сопрал след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фарма¬цевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Сопрал
    Активната съставка е омепразол 20 мг.
    Другите съставки са: капсулно съдържимо: захароза, царевично нишесте, натриев лаурилсулфат; динатриев фосфат, безводен; манитол, хидроксипропилметилцелулоза, макрогол 6000, талк, полисорбат 80, титанов диоксид, метакрилова киселина - етилакрилат.

Капсулна обвивка: индигокармин (Е132), титанов диоксид (Е171), желатин.

Как изглежда Сопрал и какво съдържа опаковката

Твърди капсули със светлосиньо прозрачно тяло и синьо непрозрачно капаче.
Капсулно съдържимо: сферични, еднакви и без видими дефекти гранули, с бежов до светлокафеникав цвят. По 7 стомашно-устойчиви твърди капсули в блистер от РVС/ алуминиево фолио; по 4 блистера в картонена кутия, заедно с листовка.

ПРОИЗВОДИТЕЛ: БългарияЗаместители за SOPRAL / СОПРАЛ КАПС 20МГ # 14 AV077

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта