АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

Roaccutane® capsules 20 mg

 Роакутан капсули 20 мг

lsotretinoin/изотретиноин

 

Моля, прочетете внимателно тази листовка преди да започнете лечение с това лекарство. Ако имате въпроси или не сте сигурни в нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

 

Какво представлява Roaccutane?

Roaccutane съдържа лекарствената съставка isotretinoin.

Овални, непрозрачни капсули в бледо червено-виолетово и бяло с надпис "ROA 20", съдържащи 20 mg isotretinoin.

Isotretinoin принадлежи към групата лекарства, известни като ретиноиди, които обикновено се използват за лечение на кожни проблеми.

Капсулите съдържат неактивните съставки: жълт пчелен восък, рафинирано соево масло, хидрогенирано соево масло, частично хидрогенирано соево масло. Обвивката на капсулите съдържа: желатин, глицерол, карион 83 (сорбитол, манитол, хидрогенирани нишестени хидролизати) и оцветителите: титаниев диоксид Е171 и кантаксантин пигмент Е161 (желатин, фъстъчено масло, кантаксантин, аскорбинов палмитат, алфа-токоферол и силиций).

Капсулите са в блистерни опаковки по 30 и 100 броя.

 

 

Притежател на разрешението за употреба:

 РОШ БЪЛГАРИЯ ЕООД, ул."Бяло поле" №16,1618-София, България

 

 

Производител:

RP.Scherer GmbH, D-69412 Eberbach, Gammels Bacherstrasse 2, Baden, Germany

 

 

За какво се употребява Roaccutane?

Това лекарство се използва за лечение на акне, особено при пациенти, които не се поддават на друго лечение. Прилагането на Roaccutane трябва да става под контрола на дерматолог (лекар специалист по лечение на кожни болести).
Roaccutane не се използва за лечение на акне, развило се преди началото на пубертета.

 

 

Кога не трябва да прилагате Roaccutane?

* Ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна.

* Ако имате чернодробно или бъбречно заболяване.

* Ако кърмите.

* Ако вземате антибиотици, наречени тетрациклини.

* Ако сте алергични към Roaccutane или някоя от съставките на продукта.

* Ако вземате високи дози витамин А или имате високи нива на холестерол или триглицериди (подобно на масти съединение) в кръвта.

Ако сте алергични към фъстъци или соя. Roaccutane съдържа фъстъчено масло и соево масло.

 

 

Кога трябва да бъдете особено внимателни при лечение с Roaccutane?

Не забравяйте да информирате Вашия лекар, ако:

Вие или членове на Вашето семейство сте имали повишени стойности на триглицериди или холестерол в кръвта. Вашият лекар може да реши да Ви направи някои изследвания на кръвта, за да провери черния дроб и кръвта преди, по време на и в края на Вашето лечение.

Вие или някои членове на Вашето семейство имате захарен диабет. Roaccutane може да увеличи нивата на кръвната захар, така че лекуващият лекар може да проследява това по време на Вашето лечение.

* Вие редовно употребявате голямо количество алкохол.

* имате данни за прекарана в миналото депресия.

Isotretinoin може да повиши кръвните нива на мастоподобните съединения при някои пациенти. Поради това, докато провеждате лечението, е по-добре да не употребявате алкохолни напитки или поне да намалите количеството, което пиете обикновено. Ако Вашият лекар установи, че имате високи нива на триглицериди докато провеждате лечение с това лекарство, може да се наложи намаляване на прилаганата доза Roaccutane и преминаване към диета с ниско съдържание на мазнини.

Не вземайте повече от препоръчваната дневна доза витамин А, съдържаща се в храната (т.е. 4000 до 5000 международни единици). Ако вземате витамини, проверете в листовката колко витамин А съдържат. Ако не сте сигурни, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.
Ако получите тежка диария, незабавно спрете приема на Roaccutane и се обърнете към лекуващия си лекар.

Това лекарство може да повлияе нощното Ви зрение и Вие може да чувствате сухота в очите или да имате проблеми със зрението, но те рядко продължават след края на лечението. Ако това се случи, уведомете незабавно лекуващия си лекар, така че той/я да може да проследи зрението Ви. Тези промени може да настъпят доста внезапно, така че винаги трябва да бъдете внимателни, когато шофирате или работите с машини през нощта.

Докато провеждате лечение с това лекарство, може да станете по-чувствителни към слънчева светлина. Избягвайте да се излагате твърде много на слънце и не използвайте ултравиолетова лампа или солариум. Преди да излезете на слънце намажете откритите части на кожата с предпазващ крем, особено при силно слънце.

Roaccutane може да направи кожата по-лесно ранима, поради което трябва да се избягват наранявания и депилиране с восък както ло време на лечението, така и най-малко 6 месеца след прекратяването му, тъй като те може да оставят белези или да предизвикат дразнене на кожата.

Не трябва да прилагате друго лечение за акне, освен ако не Ви е предписано от Вашия лекар.

 

Специални бележки за кръводарители

Не трябва да дарявате кръв както по време на лечението, така и не по-малко от един месец след лечение с Roaccutane.

Може ли да се прилага Roaccutane по време на бременност или кърмене? Roaccutane не трябва да се прилага по време на бременност.
Важно
Roaccutane уврежда нероденото дете. Жените трябва стриктно да спазват следните указания.

* Не трябва да приемате Roaccutane, ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна.

* Не трябва да вземате Roaccutane, ако кърмите.

Трябва да използвате ефективен метод за предпазване от бременност един месец преди да започнете лечение с Roaccutane, по време на лечението и един месец след края на лечението. Преди да започнете лечението Вашият лекар ще Ви помоли да направите тест за бременност, който трябва да бъде отрицателен. Лечението с Roaccutane трябва да започне на втория или третия ден от менструалния цикъл.

Не трябва да забременявате както по време на лечението, така и един месец след прекратяването му.

* Незабавно се консултирайте с Вашия дерматолог, ако забременеете или мислите, че може да сте забременяла по време на лечението или до един месец след прекратяването му

 

 

Как трябва да приемате Roaccutane?

* Винаги вземайте капсулите по предписания Ви от лекаря начин.

* Вашият лекар ще реши коя е подходящата за Вас доза. След няколко седмици лекарят може да промени дозата. Това ще зависи от ефекта на лекарството. Обикновено не трябва да вземате повече от 1 мг isotretinoin на килограм телесно тегло дневно, но Вашият лекар може да предпише и по-ниска начална доза - 0.5 мг/кг. Ако теглото Ви например е 60 кг, максималната дневна доза трябва да бъде 1 мг х 60 = 60 мг.

 * Капсулите могат да се приемат един път дневно или на две разделни дози през деня. Вземайте ги по време на ядене или с чаша мляко. Погълнете капсулите цели, без да ги смучете или дъвчете.

* Ако сте жена в детеродна възраст, трябва да използвате ефективен противозачатъчен метод поне един месец преди да започнете лечение с Roaccutane. Лечението с Roaccutane следва да започнете на втория или третия ден от менструалния цикъл.

* Ако пропуснете една доза, вземете я колкото се може по-скоро. Ако обаче това е малко преди времето за приемане на следващата доза, не взимайте пропуснатата доза и продължете нормално лечението. Не вземайте двойна доза.

* Понякога през първите 7-10 дни от лечението акнето Ви може да се влоши. При продължително лечение състоянието на акнето Ви ще се подобри.

* Курсът на лечение обикновено продължава 12 до 16 седмици, след което няма да имате прояви на акнето за продължителен период от време. Обикновено не се налагат повторни курсове на лечение, но ако акнето се развие отново в значителна степен, Вашият дерматолог може да реши да проведе още един курс на лечение. Само при определено проявен рецидив в периода след лечението може да се мисли за повторен курс на лечение.

* Ако в края на лечебния курс акнето Ви не се е изчистило напълно, може да очаквате състоянието Ви да продължи да се подобрява през следващите няколко месеца. Не продължавайте да вземате лекарството, освен ако Вашият дерматолог не Ви каже.

* Ако вземете твърде много капсули или ако някой друг по грешка вземе от Вашето лекарство, незабавно се свържете с Вашия лекар, аптекар или с най-близката болница.

 

 

Какви са възможните нежелани реакции при лечение с Roaccutane?

* Сухота Трябва да очаквате сухота на кожата, особено на устните и лицето, като устните Ви може да се възпалят или напукат, може да получите обрив, лек сърбеж и слабо лющене. Сухотата на гърлото може да предизвика дрезгав глас. Кожата може да стане по-чувствителна и по-червена от обикновено. Тази сухота може да бъде облекчена с редовно използване на добре овлажняващ крем от началото на лечението. Особено полезно е прилагането на петролено желе. Вътрешната част на носа може да стане суха и да се образуват "кори", които да причинят слабо кървене от носа. Нанасянето на тънък слой петролено желе във вътрешната част на носа ще помогне.

* Дразнене в очите Очите могат да станат сухи с леко дразнене. Това може да е особено голям проблем, ако използвате контактни лещи. Помолете фармацевта да Ви предложи някои подходящи очни капки за облекчаване.

* Мускулни болки

При някои пациенти по време на лечение с това лекарство може да се появят мускулни болки, а понякога болки в сухожилията. По-вероятно е тези оплаквания да се появят при тежки физически натоварвания. Освен това можете да получите артритна болка.

* Промени в косата Може да забележите някои промени в косата си (загуба или рядко - сгъстяване) известно време след като започнете лечение с медикамента. Това обикновено е само временно състояние. Трайното изтъняване на косъма е рядко. След прекратяване на лечението косата Ви трябва да се върне към предишното си състояние.

* Промени в настроението При някои хора приемането на Roaccutane е било
съпроводено с промяна на настроението (депресия, влошаване на депресията, тенденция към агресивност, тревожност или симптоми на психични нарушения), в редки случаи със суицидни идеации, самоубийство или опити за самоубийство.

* Други по-рядко срещани нежелани реакции включват главоболие, неразположение, уморяемост, изпотяване, менструални промени, лека загуба на слуха, промени в зрението (включително нарушения на цветното зрение), жълтеница, чернодробно заболяване, анемия, гърчове, възпалително заболяване на червата, възпаление на панкреаса, системни инфекции, локални бактериални инфекции като инфектиране на тъканите около основата на ноктите, промени в ноктите, увеличена пигментация на лицето, подуване с отделяне на гной, подуване на жлезите, възпаление на кръвоносните съдове (понякога с кръвонасядане и червени петна), кръв в урината, диабет, промени в кръвната захар особено при диабетици и астма, особено при хора, които преди са боледували от астма или имат алергия към определени вещества. Повечето от нежеланите реакции към Roaccutane отзвучават при прекратяване на лечението.

* По-рядко нивата на едно вещество в кръвта Ви, известно като пикочна киселина, може да се повишат. Ако боледувате от подагра, това може да отключи появата на пристъп. Много високи нива на пикочна киселина могат да повлияят функцията на бъбреците.

При някои хора могат да се засегнат клетките, които осъществяват кръвосъсирването, което означава, че те може по-лесно да получават кръвонасядания и кървене.
Броят на левкоцитите, които представляват кръвните клетки, участващи в борбата с инфекциите, също може да намалее. Това прави рискът от развитие на инфекции по-голям.

* Ако зрението Ви е засегнато от това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар и не шофирайте и не работете на машини.

*Прилагането на високи дози Roaccutane за периоди по-продължителни от нормалния курс на лечение може да предизвика промени в костите, но много малка е вероятността това да се случи при нормален курс на лечение.

* Ако сте притеснени относно тези или някои други нежелани реакции, говорете с Вашия лекар.

 

 

Как трябва да съхранявате Roaccutane?

* Пазете това лекарство на място, където децата не могат да го стигнат и да го видят.

* Това лекарство не трябва да се използва след датата на изтичане на срока на годност (ЕХР), отпечатана върху опаковката. Неупотребеното лекарство върнете в аптеката. Пазете го само, ако така Ви е казал Вашият лекар.

* ПОМНЕТЕ - това лекарство е предписано за Вас. Само лекар може да Ви го предпише. Никога не го давайте на други. То може да им навреди, дори ако техните симптоми са същите като Вашите.

* Не съхранявайте лекарството си при температура над 25°С. Пазете от светлина и съхранявайте в оригиналната опаковка.

Заместители за РОАКУТАН КАПС 20МГ # 30 РОШ

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта