АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

 

 

 

Roferon-A3 MIU/0,5 ml solution for injection in pre-filled syringes

Роферон-А3 милиона международни единици (МIU)/0,5 mlинжекционен разтвор в предварително напълнени спринцовки

 

Интерферон алфа-2а (Interferon alfa-2a)

 

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да прилагате това лекарство.

 • Запазете тази листовка. Може да се наложида я прочетете отново.
 • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
 • Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
 • Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

 

В тази листовка:

1.         Какво представлява Роферон-А и за какво се използва

2.         Преди да използвате Роферон-А

3.         Как да използвате Роферон-А

4.         Възможни нежелани реакции

5.         Как даcъхраняватеРоферон-А

6.         Допълнителна информация

 

 

1. Какво представлява Роферон-А иза какво се използва

                                         

Роферон-А съдържа антивирусно съединение, наречено интерферон алфа-2а. Роферон-А е сходен с естественото съединение интерферон алфа, което се произвежда в организма и осигурява противовирусна защита. Независимо, че точният механизъм на действие на Роферон-А не е известен, установено е, че лекарството напълно потиска растежа на определени типове клетки.

 

Роферон-Асе прилага при лечение на:

 • вирусни инфекции като хроничен вирусен хепатит В и С.
 • определени видове рак на кръвта (кожен Т-клетъчен лимфом, косматоклетъчна левкемия, хронична миелогенна левкемия).
 • други форми на рак (напреднал бъбречно-клетъчен карцином, пациенти със СПИН с прогресиращ, безсимптомен сарком на Капоши, фоликуларен нехочкинов лимфом, злокачествен меланом).

Ако не знаете защо Ви е предписан Роферон-А, обсъдете Вашето заболяване и лечението му с лекуващия лекар.

 

 

2.         Преди да използвате Роферон-А

 

Не използвайте Роферон-А

 

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към интерферон алфа-2а или към някоя от останалите съставки на Роферон-А,
 • ако страдате от сърдечно заболяване,
 • ако страдате от тежко бъбречно или чернодробно заболяване,
 • ако имате заболяване на черния дроб или цироза,
 • ако имате нарушение на костния мозък,ако имате пристъпи със загуба на съзнание или други неврологични нарушения,
 • ако се лекувате или наскоро сте се лекували с лекарство за хронично заболяване на черния дроб, което отслабва имунния отговор.

 

Приложението на Роферон-А при деца не се препоръчваосвен по съвет на лекуващия Ви лекар. „Синдромът на задъхване” (сериозно състояние при деца до 3-годишна възраст) е свързан с бензиловия алкохол. Бензиловият алкохол е неактивна съставка на Роферон-А. Поради това Роферон-А не е подходящо лекарство за Вашите малки деца (включително недоносени бебета, новородени и кърмачета).

 

При някои заболявания Роферон-А може да се прилага в комбинация с други лекарства. В такива случаи наличието на допълнителни ограничения в употребата на Роферон-А ще ви се обясни от лекуващия лекар.

 

Обърнете специално внимание при употребата наРоферон-А:

Преди да започнете лечение, непременно информирайте лекуващия лекар,

 • ако имате психически проблеми (психически разстройства) или някога сте имали психическо заболяване,
 • ако имате псориазис (заболяване, проявяващо се с рецидивиращи сухи, лющещи се петнисти увреждания на кожата),
 • ако имате проблеми със бъбреците,сърцето или черния дроб,
 •   ако някога сте имали автоимунно заболяваненапр. проблеми с щитовидната жлеза, васкулит (възпаление на кръвоносните съдове),ако Ви е трансплантиран орган (напр. бъбрек) или костен мозък, или планирате трансплантация в близко бъдеще,
 • ако сте или може би сте бременна,
  • ако имате нисък брой кръвни клетки,
 • ако страдате от диабет (заболяване, в резултат на което е налице високо ниво на кръвната захар в кръвта),
  • ако имате други проблеми с кръвта,
  • ако се лекувате за хроничен хепатит C,
  • ако сте заразени с HIV и се лекувате с лекарствени продукти срещу HIV,
  • ако приемате други лекарства (включително лекарства, които не са предписани от лекуващия ви лекар).

 

Информирайте Вашия лекар ако имате нарушения на кръвта или страдате от диабет. Вашият лекар може да назначи периодично изследване на кръвта за проследяване нивото на кръвната захар. Възможно е по време на лечението стойностите на кръвната захар да се променят. Ако е така, Вашият лекар може да промени дозата на антидиабетното лекарство.

 

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Ефектите на тези лекарства може да са засилени, намалени или променени, когато се прилагат едновременно с интерферони. По-специално плазмената концентрация на теофилин, лекарство за астма от семейството на ксантините, може да се увеличи, когато се прилага едновременно с интерферон, като може да се наложи коригиране на дозата.

 

Пациенти, които са инфектирани и сHIV(вируса на СПИН):лактацидозата и влошаването на чернодробната функция са странични ефекти, свързани с Високоактивна Антиретровирусна Терапия (BAAPT)за лечение на HIV.

 

Ако получавате ВААРТ, добавянето на интерферони и рибавирин може да увеличи риска от лактацидоза или чернодробна недостатъчност. Вашият лекуващ лекар ще Ви наблюдава за поява на признаци и симптоми на тези състояния. Моля, непременно прочетете и листовката на рибавирин.

 

Тестове и изследвания:

Ако ще си правите кръвен тест, трябва да кажете на лекаря или медицинската сестра, извършващи теста, че приемате Роферон-А. В нечести или редки случаи Роферон-А може да повлияе резултатите от тези тестове.

 

Бременност

Не използвайте Роферон-А, ако сте бременна, мислите, че може да сте бременна или планирате да забременеете, освен ако лекарят не ви каже. Това е така, защото Роферон-А може да засегне вашето бебе. Важно е вие и вашият партньор да използвате ефективен метод за предпазване от забременяване (контрацепция), докато се лекувате с Роферон-А.

 

Когато Роферон-А се прилага в комбинация с рибавирин, болните мъже и жени трябва да вземат специални предпазни мерки по време на сексуалната си активност, ако съществува възможност от възникване на бременност, тъй като рибавирин може да бъде много вреден за нероденото бебе:

-        ако сте жена в детеродна възраст, която приема Роферон-А в комбинация с рибавирин, вие трябва да имате отрицателен тест за бременност преди лечението, всеки месец по време на терапията и в продължение на 4 месеца след спиране на лечението. Вие и вашият партньор трябва да прилагате ефективна контрацепция докато вземате лекарството и в продължение на 4 месеца след спиране на лечението. Това може да се обсъди с лекуващия ви лекар.

-           ако вие сте мъж, който приема Roferon- A в комбинация с рибавирин, не трябва да правите секс с бременни жени, освен ако не използвате кондом. Това намалява възможността рибавирин да остане в тялото на жената. Ако вашата партньорка не е бременна в момента, но е в детеродна възраст, тя трябва да се тества за бременност всеки месец по време на лечението и в продължение на 7 месеца след спирането му. Вие и вашата партньорка трябва да прилагате ефективна контрацепция, докато вземате лекарството и в продължение на 7 месеца след спиране на лечението. Това може да се обсъди с лекуващия ви лекар.

 

Кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.Не е известно дали този продукт се намира в човешкото мляко. Поради това обсъдете с лекуващия си лекар дали трябва да прекъснете кърменето или да преустановите лечението с Роферон-А. При комбинирана терапия с рибавирин имайте предвид съответните текстове за информация на лекарствените продукти, съдържащи рибавирин.

 

Шофиране и работа с машини

Не шофирайте или не работете с машини, ако се чувствате сънливи, уморени или объркани, докато приемате Роферон-А.

 

Важна информация относно някои от съставките на Роферон-А

Роферон-А съдържа бензилов алкохол и затова не трябва да се дава на недоносени бебета или новородени.Може да причини токсични или алергични реакции при малки деца и деца на възраст до 3 години.

Продуктът съдържа по-малко от 1 mmolнатрий (23 mg) na0,5 ml, т.е. е свободен от натрий.

Продуктът съдържа под 1 mmolнатрий (23 mg) на 0,5 ml, т.e. практически той е “свободен от натрий”.

 

 

3.         Как да използвате Роферон-А

 

Винаги използвайте Роферон-А точно, както Ви е казал Вашият лекар.

Роферон-А може да бъде прилаган от лекар или медицинска сестра. Освен това Вашият лекар може да Ви покаже как сами да инжектирате Роферон-А. Не се опитвайте сами да си инжектирате Роферон-А, освен ако не сте обучени за това. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или медицинската сестра.

 

Роферон-Апредварително напълнени спринцовки се използват за инжектиране под кожата (подкожно). Виж точка7 “Как да се инжектираРоферон-А” за подробни указания.

 

Предварително напълнените спринцовки са само за еднократна употреба.

 

Дозировка на Роферон-А

Вашият лекар ще реши каква е най-подходящата доза Роферон-А за Вас. Количеството на Роферон-А, от което се нуждаете, ще зависи от причините за лечението ви и нежеланите ефекти, които получавате.

 

Вашата доза обикновено не трябва да е повече от 36 милиона международни единици (MIU) на ден.

 

Ако считате, че ефектът на лекарството е твърде слаб или твърде силен, уведомете за това Вашия лекар. Не променяйте количеството, което приемате, преди да говорите с вашия лекар.

Ако имате някакви въпроси обърнете се към вашия лекар или фармацевт

Заместители за РОФЕРОН А ФЛ 3MIOIU + Р-ЕЛ

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта