АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство.


Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.


Това лекарство е предписано лнчно на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди независимо от това че техните симптоми са същите както Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележете други, неописали в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.В тазн листовка:

1.         Какво представлява Ропивакаин Каби

2.         Преди да използвате Ропивакаин Каби

3.         Как да използвате Ропивакаин Каби

4.          Възможни нежелани реакции

5.         Как да съхранявате Ропивакаин Каби

6.         Допълнителна информация


1.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РОПИВАКАИН КАБИ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Ропивакаин Каби съдържа активното вещество ропивакаин хидрохлорид, което е вид лекарство, наричано локален анестетик. Това са химични вещества, които се използват за предизвикване на безчувственост на някой участък на тялото.
Ропивакаин Кабиинжекционен разтвор се използва:
при възрастни и юноши (> 12 години) за:
- облекчаване на болката, напр. по време на раждане или след операция, при кърмачета и деца от 0 до 12 години за облекчаване на болката по време на или след операция.
Ропивакаин Каби инжекционен разтвоп се използва:
при възрастни и юноши (> 12 години) за
предизвикване на безчувственост (анестезиране) на определени части на тялото по време на малки и големи хирургични интервенции, включително и при раждане чрез цезарово сечение.

2.ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РОПИВАКАИН КАБИ

Не трябва да Ви се прилага Ропивакаин Каби
ако сте алергични (свръхчувствителни) към ропивакаин хидрохлорид, други така наречени локални анестетици  или някоя от останалите съставки на Ропивакаин Каби
ако имате намаляване на кръвавия обем (хиповолемия). Това се измерва от медицински персонал за инжектиране на кръвоносен съд за предизвикване на безчувственост в определен участък на тялото Ви за инжектиране в шийката на матката за облекчаване на болката по време на раждане Обърнете специално внимание при употребата на Ропивакаин Каби
Специални мерки трябва да се вземат за избягване на инжектирането на Ропивакаин Каби директно в кръвоносен съд , за да се предотвратят непосредствени токсични ефекти. Инжектиране не трябва да се извършва във възпалени участъци.
Моля, кажете на Вашия лекар:
ако сте в лошо общо състояние поради Вашата възраст или други фактори ако имате проблеми със сърцето (частичен или пълен сърдечен блок) ако имате напреднали чернодробни проблеми ако имате тежки проблеми в бъбреците.
Кажете на Вашия лекар, ако имате някои от тези проблеми, тъй като може да се наложи той да коригира дозата на Ропнваканн Каби,
Моля, кажете на Вашия лекар;
ако страдате от остра порфирия (проблеми с образуване на червения кръвен пигмент, понякога водещи до неврологични симптоми).
Кажете на Вашия лекар, ако Вие или някой от семейството Ви има порфирия, тъй като може да се наложи Вашият лекар да използва друг анестетик, Моля, кажете на Вашия лекар или на медицинския персонал, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства включително и такива, отпускани без рецепта.
Необходимо е повишено внимание, ако приемате;
Други локални анестетнци (напр. лидокаин) или средства, структурно свързани с локалните анестегици от амиден тил, напр. някои лекарства, използвани за лечение на неправилен сърдечен ритъм (аритмия), като мексилетин или амиодарон Общи анестетици или опиондни, като морфин и кодеин Лекарства, използвани за лечение на депресия (напр. флувоксамин)
Някои антибиотици (напр. еноксацин)
Бременност и кърмене
Преди да Ви бъде приложен Ропивакаин Каби, моля уведомете Вашия лекар, ако сте бременна, планирате да забременеете или ако кърмите. Не е известно дали ропивакаин хидрохлорид влияе върху бременността или преминава в майчиното мляко.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Шофиране и работа с машини

Ропивакаин Каби може да предизвика сънливост и да повлияе на скоростта на реакциите Ви. След като Ви е приложен Ропивакаин Каби, не трябва да шофирате или да работите с инструменти или машини до следващия ден.
Обсъдете с Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни за нещо.
Важна ииформация относно някои от съставките на Ропивакаин Каби
Този лекарствен продукт съдържа не повече от 0,148 mmлl (или 3,4 mg) натрний на 1 ml. Трябва да се има предвид при пациенти с контрол на натрия в диетата.

3.КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РОПИВАКАИН КАБИ

Начин на приложение
Вашият лекар ще Ви прилага Ропивакаин Каби. чрез инжектиране.
Дозировка
Прилаганата доза ще зависи от това, за какво ще се използва продукта, а също и от Вашето здраве, възраст и тегло. Трябва да се използва най-малката доза, която може да доведе до ефективно обезболяване (анестезия) на съответния участък.
Обичайната доза
За възрастни и юношн на възраст над 12 ГОДИНИ е между 2 mg и 300 mg ропивакаин хидрохлорид.
При кърмачета и деца (0 до 12-годишна възраст включително) е I - 2 mg зя всеки килограм телесно тегло.
Продължителност на лечението
Приложението на ропивакаин хидрохлорид обикновено продължава между 2 до 10 часа в случай на анестезия преди някои операции и може да продължи до 72 часа в случаите на облекчаване на болката по време на или след операцията.
Ако сте получили повече от необходимата доза Ропивакаин Каби
Първите симптоми на приложено твърде голямо количество ропивакаин хидрохлорид обикновено са проблеми със
слуха и зрението, изтръпване около устата, замайване или виене на свят, мравучкане,
нарушения в говора, характеризиращи се с лоша артикулация , мускулна скованост, мускулни потрепвания, гърчове (конвулсии), ниско кръв но налягане, бавен или нередовен сърдечен ритъм.
Тези симптоми може да предхождат спиране на сърдечната дейност, дишането или тежки конвулсии.
Ако получите никоя от тези симптоми или мислите, че може да сте получили прекалено много Ропивакаин Каби, незабавно кажете на Вашня лекар или медицинския персонал.
В случай на остра токсичност, медицинският персонал незабавно ще предприеме подходящи коригиращи действия.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Ропивакаин Каби може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Оценката на нежеланите реакции се основава на следните честоти:
много чести: засягат повече от 1 пациента на 10
чести: засягат 1 до ч0 пациенти на 100
нечести: засягат 1 до 10 пациенти на 1 000
редки: засягат 1 до 10 пациенти на 10 000
много редки: засягат по-малко от I пациентка 10000

с неизвестна честота: честотата не може да бъде оценена от наличните данни Важни нежелани реакции, за които да се внимава
Внезапните животозастрашяващи алергични реакции (като анафилаксня, ангионевротичен оток и урткария) са редки. Възможните симптоми включват: внезапна поява на обрив, сърбеж или надигнат обрив (копривна треска), подуване на лицето, устните, езика или други части на тялото, и недостиг на въздух» хрипове или затруднено дишане.
Ако мислите, че Ропивакаин Кабн нричннява алергична реакция, кажете незабавно на Вашня лекар или медицинския персонал.
Други възможни нежелани реакции:
Много чести
Ниско кръвно налягане (хипотония), Това може да ви накара да се чувствате замаяни или да имате световъртеж.
Повдигане (гадене)
Чести
Главоболие, бощане или мравучкане (парестезии), замаяност
Забавен или забързан сърдечен ритъм (браднкардия, тахикардия)
Високо кръвно налягане (хипертония)
Повръщане
Затруднения при уриниране (задържи* на урина)
Болки в гърба, повишена температура, мускулка скованост (ригор)
Нечестн
Безпокойство
Някои симптоми могат да настъпят, ако по погрешка се инжектира в кръвоносен съд или ако Ви е приложен прекалено много Ропивакаин Каби (вижте също точка 3 „Ако сте получили повече от необходимата доза Ропивакаин Каби" по-горе). Те включват гърчове (конвулсии, припадъци), замайване или световъртеж, изтръпване на устните и около устата, изтръпване на езика, проблеми със слуха, проблеми със зрението, проблеми с говора (дизартрия), мускулни потрепвалия и треперене, намалено усещане за допир (хипоестезия)
Припадък (синкоп)
Затруднено дишане (диспнея)
Ниска телесна температура
Редки
Спиране на сърдечната дейност, неправилен сърдечен ритъм (сърдечна аритмия)
Възможни нежелани лекарствени реакции, наблюдавани при други локални анестетици, които биха могли да бъдат предизвикани и от Ропивакаин Каби, включват:
Изтръпване поради дразнене на нерви, причинено от иглата или инжекцията. Това обикновено не трае дълго.
Увредени нерви. Рядко това може да доведе до трайни проблеми.
Ако е приложен твърде много Ропивакаин Каби в гръбначномозъчната течност, цялото тяло може да стане безчувствено (анестезирано).
Кърмачета и деца
При кърмачета и деца, нежеланите лекарствени реакции са същите както при възрастните, с изключение на ниското кръвно налягане, което се случва по-рядко при кърмачета и деца (засяга по- малко от 1 на 10 кърмачета и деца) и повръщането, което се случва по-често при кърмачета и деца (засяга повече от 1 на 10 кърмачета и деца).
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ РОПИВАКАИН КАБИ

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Ропивакаин Каби след срока на годност, отбелязан върху блистера, ампулата или картонената кутия. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да не се съхранява в хладилник или замразява.
Не използвайте Ропивакаин Каби, ако забележите утайка в инжекционния разтвор.
Ропивакаин Каби обикновено ще се съхранява от Вашия лекар или болницата и те са отговорни за качеството на продукта, ако не е използван веднага, след като е бил отворен. Те са отговорни също и за правилното изхвърляне на неизползваните количества Ропивакаин Каби.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Вашият лекар, медицинска сестра или фармацевт ще изхвърлят ненужните лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Ропивакаин Каби

Активното вещество е ропивакаин хидрохлорид.
Другите съставки са: натриев хлорид, хлороводородна киселина (за корекция на pH), натриев хидроксид (за корекция на pH) и вода за инжекции.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
Притежател на разрешението за употреба
Фрезениус Каби България ЕООД ул. Ал. Жсндов I, ет. 6 ап. 37 1113 София, България
Производител
Fresenius Kabi Norge AS Svinesundsveien 80 N0-1753 Halden Норвегия

Заместители за РОПИВАКАИН КАБИ 2МГ/МЛ ИНЖЕКЦИОНЕН РАЗТВОР # 1

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта