АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

1. Търговско име: Rigevidon coated tablets 21 = Ригевидон обвити таблетки 21
Качествен и количествен състав: Всяка таблетка съдържа 150 микрограма levonorgestrel и 30 микрограма ethinylestradiol.
Лекарствена форма: Бели, двойноизпъкнали, кръгли обвити таблетки.
2. Действие

Комбиниран орален контрацептивен препарат, чието действие се основава на подтискане на овулацията. След преустановяване употребата на препарата не се наблюдават неблагоприятни ефекти при бъдеща желана бременност. 

3. Терапевтични показания:Орална контрацепция. Препаратът има лечебен ефект при дисфункционални маточни кръвотечения, интерменструални болки и дисменурея. Диференцираният подход изисква препаратът да се препоръчва като най - подходящ за жени с балансиран или леко изразен естрогенен фенотип.
4. Дозировка и начин на приложение:Таблетките трябва да се приемат в реда указан на опаковката, всеки ден приблизително по едно и също време.
Приемането на таблетките следва да започне от 5-ия  ден на менструалния цикъл.  Приема се по една таблетка дневно в продължение на 21 последователни дни. Приемът на всяка следваща блистерна опаковка започва след 7 дневен интервал, през който таблетки не се приемат, като през този период обикновено настъпва отпадно кървене. Това отпадно кървене обичайно започва на 2-ия или 3-ия ден след като последната таблетка е била приета и може да не е завършило преди започването на следващата блистерна опаковка. Пропуснати таблетки. Ако жената е пропуснала прием на таблетка за по-малко от 12 часа, контрацептивният ефект не намалява. Жената трябва да приеме таблетката възможно най-скоро след като се е сетила за това и оставащите таблетки трябва да се приемат в обичайното време. Ако закъснението превишава 12 часа, контрацептивният ефект може да намалее.
5. Противопоказания:

В началото на употребата могат да се появят:

стомашно-чревен дискомфорт, гадене и напрежение в гърдите, които обикновено намаляват или изчезват в хода на приложението. Възможно е да се намали или повиши телесното тегло. Могат да се появят главоболие, емоционална лабилност, крампи на мускулите и промени в либидото. При силно кръвотечение гинекологичния прием е задължителен. Комбинираните орални контрацептиви (КОК) не трябва да се прилагат при наличието на посочените по-долу състояния. Ако някое от тези състояния настъпи за първи път при употребата на КОК, приемът им трябва да бъде преустановен незабавно:

Тромбоемболизъм или анамнестични данни за такъв.

Значителни или многократни рискови фактори за тромбоза.

Бременност или подозирана бременност.

Сърдечносъдови нарушения, напр. сърдечни заболявания, аритмии.

Тежка хипертония.

Зрителни смущения със съдов произход.

Злокачествен тумор на млечната жлеза.

Сериозни или скорошни чернодробни нарушения – до възстановяване на чернодробните функционални показатели до нормалните стойности.

Наличие или анамнеза за доброкачествени или злокачествени чернодробни заболявания.

Вагинални кръвотечения с неизяснен произход.

Мигрена с огнищни неврологични симптоми.

Свръхчувствителност към активните съставки или към някои от помощните вещества.
6. Лекарствени и други взаимодействия:

Забележка: Информацията указана на всяко лекарство, което се приема едновременно, трябва винаги да се има в предвид, за да бъдат установени възможните взаимодействия. Лекарствените взаимодействия, които водят до повишаване на клирънса на половите хормони, могат да доведат до настъпване на отпадно кървене и контрацептивна недостатъчност. Това се наблюдава при прием на хидантоини (напр. фенитоин, барбитурати, примидон, карбамазепин и рифампицин). Други активни съставки, за които се предполага, че притежават свойството да понижават ефикасността на КОК, включват окскарбазепин, топирамат, гризеофулвин и ритонавир. Има съобщения за понижаване на контрацептивния ефект при прием на антибиотици като ампицилин и тетрациклини, въпреки че механизмът на действие е неясен. При краткотрайно приложение на всяка от тези ензим-активиращи  съставки, препоръчва се използването на допълнителен бариерен контрацептивен метод от началото на действието на активната съставка, по време на терапията и 4 седмици след завършване на лечението. Жени, които се лекуват за кратък период с по-горе споменатите антибиотици, едновременно с приложението на контрацептивните таблетки трябва да използват и бариерен метод на контрацепция т.е. през периода на съвместния прием на другата активна съставка и 7 дни след спиране приема на активната съставка. Ако тези допълнителни предпазни мерки продължат до края на блистерната опаковка, следващата опаковка трябва да бъде започната без да се прави пауза. В този случай не трябва да се очаква настъпването на отпадно кървене до края на втората опаковка. Ако пациентката не получи отпадно кървене до края на втората блистерна опаковка, трябва да се обърне към своя лекар, за да бъде изключена евентуална бременност. При дългосрочна употреба на по-горе споменатите лекарствени средства, трябва да се препоръча използване и на други контрацептивни мерки.

7.Предупреждение

При наличие на разширени вени, епилепсия, повишено кръвно налягане, психичнии нарушения, съпроводени от дипресия, лека форма на захарен диабет, миома на матката, мастопатия и след 40-годишна възраст препаратът трябва да се прилага внимателно.

Заместители за РИГЕВИДОН ТАБЛ # 21

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта