АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

RISENDROS® 35 m / РИЗЕНДРОС 35 mg

 

В тази листовка:

1. Какво е Ризендрос 35 mg и за какво се използва

2. Преди да започнете да използвате Ризендрос 35 mg

3. Как да използвате Ризендрос 35 mg

4. Възможни нежелани реакции

5. Как се съхранява Ризендрос 35 mg

6. Допълнителна информация

 

1. КАКВО Е РИЗЕНДРОС 35 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Ризендрос 35 mg принадлежи към група нехормонални лекарства, които се използват за лечение на костни заболявания. Ризендрос 35 mg намалява риска от счупвания. Ризендрос 35 mg се използва за лечение постменопаузна остеопороза (състояние, в което костите стават по-слаби и чупливи при жени в менопауза) за намаляване на риска от фрактури на прешлените и бедрата.

 

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РИЗЕНДРОС 35 mg

Не вземайте Ризендрос 35 mg в следните случаи:

- Ако сте свръхчувствителни към ризедронат натрий (активното вещество на Ризендрос 35 mg) или някое от помощните вещества;

- Ако имате ниски нива на калций в кръвта;

- Ако сте бременна или кърмите;

- Ако имате тежки бъбречни проблеми.

 

Бъдете особено внимателни с РИЗЕНДРОС 35 mg:

• Някои лекарствени продукти за лечение на костни заболявания (продукти от групата на така наречените бифосфонати, към която принадлежи и Ризендрос) са причина за езофагит и езофагеални улцерации на хранопровода и язви/разраняване на хранопровода) . Етоф защо пациентите трябва да спазват указанията за дозиране (виж Раздел 3).

• При пациенти с анамнеза за езофагеални заболявания (заболявания на хранопровода) или пациенти, неспособни да останат изправени в продължение на поне 30 минути след приемане на таблетката, Ризендрос 35 mg трябва да се използва особено внимателно поради ограничен клиничен опит с подобни пациенти. Предписващият лекарството трябва да подчертае на тези пациенти важност та от спазване на указанията за употреба.

• Ниските нива на калций в кръвта трябва да се лекуват преди започване на лечението с Ризендрос 35 mg. Другите нарушения в костния и минералния метаболизъм трябва да се лекуват от момента на започване на лечението с Ризендрос 35 mg.

• Пациенти с нарушена функция на паращитовидните жлези или с хиповитаминоза D трябва да използват ризедронат с особено внимание.

• Преди да започнете лечение с Ризендрос 35 mg кажете на Вашия лекар, ако имате подуване на челюстта или разклатени зъби. Информирайте Вашия лекар дали ще имате нужда от стоматологична помощ по време на лечението с Ризендрос 35 mg.

 

Прием на други лекарства

Моля, уведомете Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително такива, които се продават без рецепта.

Много малко са лекарствата, с установено влияние върху ефекта на Ризендрос 35 mg. Лекарствата, съдържащи някое от следните вещества, намаляват ефекта от Ризендрос 35 mg, ако се вземат едновременно:

• Калций

• Магнезий

• Алуминий (напр. някои смеси за подобряване на храносмилането)

• Желязо

 

Вземайте тези лекарства поне 30 минути след вашата таблетка Ризендрос 35 mg.

По време на клиничните изпитвания не са открити клинично значими взаимодействия с други лекарствени продукти. Ако се прецени, че е подходящо, Ризендрос 35 mg може да бъде прилаган съвместно със заместителна терапия с естрогени (за повишаване на терепевтичния ефект).

 

Прием на РИЗЕНДРОС 35 mg с храна и течност и

Храните и напитките могат да нарушат абсорбцията на Ризендрос 35 mg. Ето защо, Ризендрос 35 mg не трябва да се приема едновременно с храни, течност и (различни от обикновена вода) или други лекарствени продукти. Ризендрос 35 mg трябва да се приема най-малко 30 минути преди първотохранене, друго лекарство или напитка(различна от обикновена вода) за деня.

 

Бременност и кърмене

Потърсете съвета на Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да използвате каквито и да било лекарства. Ризендрос 35 mg не трябва да се употребява по време на бременност или кърмене.

 

Шофиране и работа с машини

Не са наблюдавани ефекти върху способност та за шофиране или работа с машини.

 

Важна информация за някои от съставките на Ризендрос 35 mg

Не са необходими специални предпазни мерки при употреба, свързани с неактивните съставки на този продукт.

 

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РИЗЕНДРОС 35 mg

Винаги приемайте Ризендрос 35 mg точно както е предписано от Вашия лекар. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни.

Препоръчваната доза при възрастни е една таблетка от 35 mg веднъж седмично. Таблетката трябва да се приема в един и същи ден всяка седмица.

• Не приемайте Ризендрос 35 mg едновременно с храни, течност и (различни от обикновена вода) или други лекарствени продукти.

Ризендрос 35 mg трябва да се приема най-малко 30 минути преди първото хранене, друго лекарство или напитка (различна от обикновена вода) за деня.

Таблетката трябва да се приема цяла, без да се смуче или дъвче.

• Ризендрос 35 mg трябва да се приема в изправено или седнало положение, за да може таблетката лесно да се придвижи до стомаха. Таблетката трябва да се приема с чаша чиста вода (повече от 120 ml). Трябва да останете в изправено или седнало положение поне 30 минути след приема на таблетката.

• Вашата диета трябва да съдържа калций и витамин D (напр. млечни продукти и риба). Ако количеството, приемано с храната е недостатъчно, трябва да се обмисли допълнително набавяне на калций и витамин D.

• продължителност на лечението:

Винаги вземайте Ризендрос 35 mg точно както Вашият лекар Ви е предписал.

Вашият лекар ще Ви информира за продължителност та на лечението с Ризендрос 35 mg. Ако вземете по-голямо количество Ризендрос 35 mg от необходимото:

Ако случайно Вие или някой друг е погълнал повече таблетки Ризендрос 35 mg от предписаното, изпийте пълна чаша мляко и потърсете незабавно медицинска помощ.

 

Ако забравите да вземете Ризендрос 35 mg

Ако забравите да вземете Ризендрос 35 mg, вземете таблетката веднага щом си спомните и продължете лечението в обичайния ден от седмицата. Не вземайте две таблетки в един и същи ден.

 

Ако спрете да вземате Ризендрос 35 mg

Не спирайте лечението без да се консултирате с Вашия лекар, дори ако се чувствате по-добре.Ако имате допълнителни въпроси за употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Ризендрос 35 mg може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки че не всеки страда от тях.

Нежеланите лекарствени реакции, наблюдавани по време на клиничните изпитвания са леки до умерени по интензивност .

• Чести нежелани реакции (по-малко от 1 от 10, но повече от 1 от 100 пациента): храносмилателен дискомфорт, гадене, болки в стомаха, стомашни крампи или дискомфорт, запек, чувство на тежест, подуване, диария. болка в костите, мускулите или ставите, главоболие.

Нечести нежелани реакции (по-малко от 1 на 100, но повече от 1 от 1000 пациента): възпаление , стеснение или язва на хранопровода причиняващи затруднение и болка при преглъщане), възпаление на стомаха или дванадесетопръстника, възпаление на езика (червен, подут, възможно болезнен), възпаление на оцветената част на окото (червени болезнени очи с възможна промяна на зрението).

• Редки нежелани реакции (по-малко от 1 но 1000, но повече от 1 на 10 000 пациента): променени стойност и на чернодробни изследвания (могат да бъдат установени само чрез кръвни тестове).

• Много редки нежелани реакции (по-малко от 1 пациент от 10 000): съобщавани са алергични реакции. Те включват кожни обриви, булозни кожни реакции (мехури) и подуване на кожата, особено на лицето, шията, пръстите на ръцете и краката. За остеонекроза на челюстта (незарастващи възпаления на костта, причиняващи постоянна болка , подуване, безчувственост и/или разклатени зъби) се съобщава много рядко, най-вече при пациенти лекувани от рак, главно във връзка с изваждане н зъби или възпаление на устата, болка при дъвчене. Ако имате такива симптоми, уведомете Вашия лекар или стоматолог.

Наблюдавано е ранно, преходно и леко понижение на нивата на серумния калций и фосфат (могат да се диагност ициратсамо с кръвни тестове).

Ако някоя от нежеланите реакции се задълбочи или ако забележите нежелана реакция, неупомената в тази листовка, моля, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

Заместители за РИЗЕНДРОС 35МГ # 4 ТАБЛ

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта