АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

                            РЕКСЕТИН / REXETIN
                          филмирани таблетки 20 mg
   СЪСТАВ

Активно вещество:Rexetin 20 mg филмирани таблеткиВсяка таблетка съдържа 20 mg paroxetine (като paroxetine hydrochloride hemihydrate).

Други съставки:Rexetin 20 mg филмирани таблетки:

Сърцевина на таблетката: магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат (тип А), хипромелоза, калциев хидроген фосфат дихидрат.

Филмово покритие: полисорбат 80, макрогол 400, макрогол 6000, титаниев диоксид (Е171), хипромелоза.


Притежател на разрешението за употреба и производител

Gedeon Richter Ltd., Budapest, Hungary

 

ПРИЛОЖЕНИЕ


Рексетин е лекарство действащо върху централната нервна система, което се използва за лечение на депресия и свързани с нея тревожни състояния; обсесивно-компулсивно разстройство; паническо разстройство; социална фобия и за лечение на пост-травматично стресово разстройство (напр. след автомобилна катастрофа, телесно увреждане, природно бедствие). Рексетин е ефективен при лечението на състояние известно като генерализирано тревожно разстройство (ГТР). Също така Рексетин се прилага за лечение на панически атаки при пациенти, изпитващи страх от посещаване на обществени места (агорафобия).В тялото на човек съществува вещество, наречено серотонин. Предполага се, че нивата на това вещество в мозъка влияят на настроението. Ниските нива на серотонин могат да доведат до депресия и други свързани с нея състояния. Пароксетин, активното вещество на Рексетин, повишава ниските нива на серотонин до нормални стойности.Това лекарство не предизвиква зависимост.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не приемайте Рексетин:

* в случай на свръхчувствителност към някоя от съставките на това лекарство;

* при деца и юноши (под 18 годишна възраст);

* по време на бременност й кърмене (в тези случаи може да се приема само при изричната препоръка на Вашия лекар)

* едновременно с някои други лекарства (напр. антидепресанти наречени МАО инхибитори) или непосредствено след тях.

Рексетин трябва да се приема с повишено внимание след индивидуално медицинско обсъждане:

* При анамнеза за мания, опити за самоубийство, епилепсия или глаукома.

* При пациенти в напреднала възраст или при страдащи от бъбречни или чернодробни заболявания. В тези случаи дозата трябва да бъде индивидуално коригирана от Вашия лекар. Ако имате чернодробни или бъбречни проблеми, трябва да уведомите Вашия лекар за тях.

* Ако приемате лекарства, съдържащи фенитоин или други лекарства, които се прилагат за профилактика на гърчове (антиконвулсанти); варфарин (лекарство, което се прилага за разреждане на кръвта); литий (лекарство, което се прилага за лечение на психиатрични състояния); суматриптан (лекарство, което се прилага за лечение на мигрена); проциклидин (лекарство, което се прилага за облекчаване на тремора, особено при болестта на Паркинсон); триптофан и други антидепресанти.

 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Винаги трябва да информирате Вашия лекар за лекарствата, които възнамерявате да приемате заедно с Рексетин, тъй като ефекта им при прием едновременно с Рексетин може значително да се промени. Следователно, Рексетин не трябва да се прилага едновременно с други лекарства преди да се консултирате с Вашия лекар.Обръщаме Ви внимание, че ако почувствате някой от следните симптоми като кожен обрив, затруднения при дишане, трябва да преустановите приема на това лекарство и да посетите незабавно Вашия лекар.

 

Прием на Рексетин с храни и напитки:

Трябва да избягвате употребата на алкохол, докато приемате това лекарство.

 

Приложение при деца и юноши под 18 годишна възраст:

Рексетин по правило не трябва да се прилага при деца и юноши под 18 годишна възраст. Също така, трябва да знаете, че когато приемат този клас лекарства, пациентите под 18 годишна възраст са изложени на повишен риск от нежелани реакции като опит за самоубийство, мисли за самоубийство и враждебност (основно агресия, опозиционно поведение и гняв). Въпреки това, Вашият лекар може да предпише Рексетин на пациенти под 18 годишна възраст, при преценка, че това е в техен най-добър интерес. Ако Вашият лекар е предписал Рексетин на пациент под 18 години и Вие бихте искали да обсъдите това решение, моля обърнете се отново към Вашия лекар. Вие трябва да го информирате, ако някой от изброените по-горе симптоми се появи или се влоши, когато пациенти под 18 години приемат Рексетин. Също така, все още не са показани дългосрочните ефекти на безопасност на Рексетин по отношение на растежа, съзряването и поведенческото развитие в тази възрастова група.

 
БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Ако сте бременна или планирате бременност, консултирайте се с Вашия лекар. Вие и Вашият лекар може да решите, че е по-добре постепенно да спрете приема на Рексетин по време на бременността. В зависимост от обстоятелствата, обаче, Вашият лекар може да предложи, да продължите да приемате Рексетин, тъй като така ще бъде по-добре за Вас. Ако приемате Рексетин по време на първите няколко месеца от бременността, е възможно да сте изложена на повишен риск от вродени дефекти при новороденото.Ако приемате Рексетин по време на последните 3 месеца от бременността, уведомете Вашата акушерка, че е възможно, когато се роди Вашето бебе да има някои симптоми. Тези симптоми обичайно започват по време на първите 24 часа след раждането. Те включват невъзможност за правилно спане или хранене, проблеми при дишането, синкава, прекалено топла или прекалено студена кожа, болнавост, изразено плачене, сковани или отпуснати мускули, вялост, треперене, нервна възбуда или припадъци. Ако Вашето бебе има някои от тези симптоми и сте обезпокоени, свържете се с Вашия лекар или акушерка, които ще могат да Ви дадат съвет.

 

ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

В началото на лечението с Рексетин е забранено шофирането и работата с опасни машини за период, определен от Вашия лекар.

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Вие трябва да приемате това лекарство в дозата и за времето посочени от Вашия лекар, под редовен медицински контрол.В случай, че Вашият лекар не Ви предпише друга доза, обичайната начална доза за лечение на депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, социална фобия, пост-травматично стресово разстройство и генерализирано тревожно разстройство е 20 mg пароксетин дневно, за лечение на паническо разстройство е 10 mg пароксетин дневно.Препоръчителната дневна доза е 20 mg пароксетин един път дневно при лечение на депресия, генерализирано тревожно разстройство, социална фобия и пост-травматично стресово разстройство, и 40 mg пароксетин един път дневно за лечение на обсесивно-компулсивно и паническо разстройство. Препоръчителната дневна доза може да се достигне чрез постепенно повишаване на началната доза (с 10 mg седмично) за период от три седмици в случай на обсесивно-компулсивно разстройство и за период от четири седмици в случай на паническо разстройство.Максималната доза не трябва да превишава 50 mg/ден при лечението на депресия, социална фобия, пост-травматично стресово разстройство и генерализирано тревожно разстройство и 60 mg/ден при лечението на обсесивно-компулсивно и паническо разстройство.Както и при другите антидепресанти, Вашият лекар може да промени дозата в зависимост от клинично Ви състояние.Приложението на 30 mg филмирани таблетки е оправдано в случаите, в които Вашият лекар счита, че за Вас са необходими по-високи от препоръчваните дневни дози (напр. 30 mg, 50 mg или 60 mg). Не променяйте дозата предписана от Вашия лекар!Подобно на другите лекарства от този вид, Рексетин няма да облекчи симптоми Ви незабавно. Ще се почувствате по-добре след две или три седмици, но се изисква търпение. Ако прецените, че ефектът на Рексетин е прекалено слаб или прекалено силен за Вас, консултирайте се с Вашия лекар. Трябва да повишавате дозата, така както Ви е предписано от Вашия лекар. Не трябва рязко да спирате приема на това лекарство. Трябва да приемате Рексетин в продължение на няколко месеца или години, така че се изисква и Вашето сътрудничество.Приемайте Рексетин веднъж дневно, сутрин, по време на хранене. Преглъщайте таблетката цяла, без да я сдъвквате.

ПРЕДОЗИРАНЕ

В случай на предозиране е възможно да настъпят гадене, повръщане, треперене, разширяване на зениците, сухота в устата, раздразнителност, изпотяване и сънливост. Ако сте приели повече таблетки от предписаното, незабавно се консултирайте c Вашия лекар.

Ако сте пропуснали приема, не приемайте пропуснатата доза. Приемете следващата доза в обичайното време. Не приемайте двойна доза, защото не може да компенсирате пропуснатата, но може да се появи риск от предозиране.

 

 ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ


Както всички лекарства, Рексетин може да предизвика нежелани реакции.Има съобщения за нежелани реакции като гадене, в отделни случаи запек, диария и намален апетит, сънливост, треперене, слабост, безсъние, главоболие, безпокойство, сърбеж, изпотяване, сухота в устата, замъглено зрение, ускорена сърдечна дейност, промени в кръвното налягане, сексуални нарушения (затруднена еякулация).В редки случаи могат да настъпят промени в солевия баланс на организма, намален брой на тромбоцитите и нарушения в чернодробните ензими, а също така и кожни реакции. Лечението с Рексетин може да причини покачване или намаляване на теглото.Нежеланите реакции, настъпващи по време на лечението, обичайно са леко изразени, преходни и не повлияват Вашия начин на живот. Нежеланите реакции, настъпващи в началото на лечението са леки и обикновено отзвучават след няколко седмици.Ако почувствате някоя от нежеланите реакции или някакви необичайни симптоми, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

  СЪХРАНЕНИЕ

Не се изискват специални условия за съхранение.

Не използвайте лекарството след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Заместители за РЕКСЕТИН 20МГ # 30ТАБЛ.

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта