АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

                                                РЕГЛАН АМП 5МГ/2МЛ


A. Име на лекарствения продукт: Реглан/Reglan 5mg/2ml


B. Качествен и количествен състав: Всяка ампула с 2 ml инжекционен разтвор съдържа 5 mg metoclopramide hydrochloride под форматa на monohydrate.C. Лекарствена форма и опаковка:

Кутия с 30 ампули от 5 mg/2 ml инжекционен разтвор


D. Клинични данн


Показания за лечение

  • Профилактика на следоперативно гадене и повръщане.
  • За улеснение на пасажа през стомаха и тънките черва при  рентгенови иледвания.
  • Диабетна гастропареза.
     

Противопоказания

Свръхчувствителност към метоклопрамид.
Стомашно-чревни кръвоизливи, непроходимост (механична) нлн перфорация. Епилепсия.
Феохромоцитом (поради риск от хипертонични реакции: освен ако не се използввала провокационни и диагностични тестове).   
Пролактин-зависими тумори.       
Съпътстващо лечение с лекарства, които могат да предизвикат екстрапирамидни реакции .
Пациенти със съпътстваща анамнеза за късна дискинезия, предизвиканат екстрапирамидни реакции .   
Деца под 2 годишна възраст.

Специални предпазни мерки при употреба

Лечението с метоклопрамид трябва да се прекъсне незабавно, ако възникнат екстрапирамидни реакции (схващане на лицевата, шийната или гръбначната мускулатура, лицеви спазми, забавяне на движението, очедвигателни кризи, трудност при преглъщане, задръжка на урината и тетано-подобни реакции).
При бързо вливане на неравреден метоклопрамид могат да възникнат подтиспатост и безпокойство, последвани от сънливост.
Да се избягва употребата на алкохол, МАО инхибитори, трициклични антидепресанти и лечение със симпатикомиметични амини.
Метоклоиирамид може да увеличи наляганего по линиите на оперативните шевове след чревна анастомоза или сляпо зашиване.
Мет оклопрамид не се препоръчва за дълготрайна употреба.

Лекарствен и взаимодействия

Алкохол и препарати, подтискащи централната нервна система - усилване на седативиия ефект. МАО инхибитори, невролептици, трициклични антпдепресанти. симпстом имотици - увеличен риск от поява на екстра пирамидна симптоматика.
Антипаркиисонови средства (леводопа, антихолинергици, бромокриптин). сънотворни, спазмолитици и антихолинергици - понижават активността на метоклопрамид. Цимегидин, дигоксин -намалена ефективност.
Цпклсспорин, мексилегин. парацетамол, салицилати, диазепам. лтмй. тетрациклини - метоклопрамид повишава тяхната абсорбция и токсичност. Сукцинилхолин - пролонгирана нервномускулпа блокада.

Специални предупреждения

Специално внимание с необходимо при пациенти с бъбречна недостатъчност, болест на Паркинсон, повишено кръвно налягане, тумори на гърдата и анамнеза за депресия.
Специално внимание е необходиммо при пациенти в напреднала възраст, тъй като те са по-чу вствителния към ефектите на метоклопрамид).
Внимание е необходимо при деца под 14-годишна възраст (токсичните симптоми включват възбуда, раздразнителност, болки и ригидност в областта на шията, екстрапирамидна симптоматика и мускулен хипертонус.

Бременност u кърмене

Назначаването на метоклопрамид в периода на бременността е оправдано само ако потенциалната полза от приложението му значително превишава потенциалния риск за новороденото. Метоклопрамид се излъчва в майчиното мляко и затова по време на терапия е метоклопрамид кърменето трябва да се избягва.

Влияние сърху способността за управление па МПС и работа с машини
Метоклопрамид може да повлияе на психофизичните способности за управление на превозни средства и работа с машини поради появата на сънливост в периода на прием и а лекарстввото.

Дозировка н начин на употреба

Дозата, начинът на приложение и продължителността на терапия се определя от лекуващия лекар. Дозата е индивидуална и може да се променя в зависимост от състоянието на пациента.

Предозиране

При случаи на предозиране се съобщава за обърканост, раздразнителност, абдоминалини крампи, сънливост, световъртеж, екстра пирамиди а симптоматика, забавен пулс, повишено/понижено кръвно налягане, възбуденост, схващане на лицевата мускулатура. Няма специфичен антидот. Лечението е симптоматично (стомашна промивка, медицински въглен, антихолииертици. миорелаксанти).
Малигиен невролептичен синдром се овладява с дантролен и/или бромокритиин Метхемоглобинемията се овладява столуидин нлн метиленово синьо.

 


E. Нежелани лекарствени реакции


Нежеланите ефекти на метоклопрамид зависят от дозата и продължителността на лечението. Най-честите нежелани ефекти на метоклопрамид са сънливост, умора и раздразнителност. Може да се наблюдават атетоидни движения, тремор, сънливост или депресия, както и екстрапирамидна симптоматика (схващане на лиццевата, шийната и гръбначната мускулату ра. лицеви спазми, забавени движения, очедвигателни кризи, трьдност при преглъщане, задръжка на урината и тетанс-подобни реакции). Ккстрапирам идната симптоматика се появява обикновено в първите 36 часа на лечението и отзвучава до 24 часа след прекъсването  Рядко могат да възникнат безсъние, възбуда; главоболие, депресия, делир. мания и дисфория, малигнен невролептичен синдром, аритмии, понижаване на кръвното налягане или хипертонични кризи, пролактинемия, напрежение в млечните жлези, гинекомастия, галакторея. полиурия. инкоптиненция. сексуални разстройства и болезнена ерекция. >ртикария. макчло-панулозпи обриви или анзфплаксия, левконения, неутропения, агранулоцитоза и метхемоглобинемия нновородени).

Притежател на разрешението за употреба

АЛКАЛОИД АД Скопие Бул. Александър Македонски 12 Скопие, Република Македония

Производител

АЛКАЛОИД АД Скопие Бул. Александьр Македонски 12 1000 Скопие, Република Македония По мата: SanoTi Synthelabо. France

Заместители за РЕГЛАН АМП 5МГ/2МЛ

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта