АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

РАНИТИДИН УНИФАРМ75 mg филмирани таблетки
RANITIDIN UNIHARM175 mg film-coated tablets

ранитидин (ranitidine)

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАНИТИДИН УНИФАРМ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Ранитидин Унифарм се отнася към група лекарства с противоязвено действие, наречени антагонисти на хистаминови Н2-рецептори, Той потиска стомашната киселинна секреция, в резултат на което премахва парещата болка, дискомфорта и предизвиква заздравяване на язвените дефекти.
Използва се за повлияване и предотвратяване на симптоми на повишена стомашна киселинност и диспептични нарушения, свързани с диетични грешки.

 ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ РАНИТИДИН УНИФАРМ

Не приемайте Ранитидин Унифарм
* ако имате свръхчувствителност към някоя от съставките на лекарствения продукт;

Обърнете специално внимание при употребата на Ранитидин Унифарм
* Преди започване на лечението трябва да се изключи възможността от злокачествен процес, тъй като лечението с ранитидин може да маскира симптомите на стомашен карцином;
* Необходимо е да информирате лекуващия лекар, ако имате бъбречни заболявания;
* Препоръчва се внимателно наблюдение на пациенти, които приемат ранитидин и едновременно се лекуват с нестероидни противовъзпалителни лекарства (антиревматинни лекарства), особено такива в напреднала възраст или с анамнеза за пептична язва; 
* Необходимо е да информирате лекуващия лекар, ако страдате от остра порфирия  (наследствено заболяване, свързано с нарушения в обмяната на порфирина и образуването на хемоглобин);  
* Препоръчва се внимателно наблюдение на пациенти с внезапна загуба на тегло, свързана с диспептични симптоми.

Прием на други лекарства
Моля информирайте лекуващия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
В лечебни дози ранитидин не засилва действието на такива лекарства като диазепам, лидокаин, фенитоин, пропранолол и теофилин.
Възможна е промяна в протромбиновото време при едновременно приложение на ранитидин и лекарства, които се използват при повишено съсирване на кръвта (варфарин), поради което е необходимо внимателно проследяване на промените в протромбиновото време при такива пациенти,
Ранитидин може да окаже влияние върху излъчването от организма на прокаинамид и N- ацетилпрокаинамид, в резултат на което да се повишат плазмените им концентрации.
Възможно е стомашно-чревната резорбция на такива лекарства като триазолам, мидазолам, глипезид да бъде засилена или да бъде намалена на такива като кетоконазол, атазанавир, делавиридин, гефитниб при едновременното им приложение с ранитидин. Това може да доведе до промяна в тяхната ефективност, поради което е необходимо внимание, ако се лекувате с такива лекарства и ранитидин едновременно.
Няма данни за неблагоприятни взаимодействия на ранитидин с амоксицилин и метронидазол.
При едновременно приложение на ранитидин със сукралфат във високи дози (2 g) резорбцията на ранитидин се забавя. Това взаимодействие се наблюдава, ако сукралфат се приема 2 часа след ранитидин.

Употреба на Ранитидин Унифарм с храни и напитки
Храната не оказва влияние върху резорбцията на лекарствения продукт.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Ранитидин преминава през плацентата. При предписване на ранитидин по време на бременност е необходимо да се преценят възможните ползи за майката спрямо всеки потенциален риск за плода.
Ранитидин се излъчва в кърмата. Употребата му в периода на кърмене е нежелателна. В случаите на наложителна употреба кърменето трябва да се преустанови.

Шофиране и работа с машини
Ранитидин не оказва влияние върху активното внимание и реакциите.

 КАК ДА ПРИЕМАТЕ РАНИТИДИН УНИФАРМ

Дозировката и продължителността на лечението се определят от лекуващия лекар в зависимост от клиничната симптоматика. За повлияване на симптоми, свързани с повишена стомашна киселинност и диспептични нарушения - по 1 таблетка с чаша вода.
За предотвратяване на симптомите - по 1 таблетка с чаша вода 30-60 минути преди консумация на храна или напитки, предизвикващи киселини.
При необходимост може да се приемат 2 таблетки дневно - по 1 таблетка сутрин и вечер.

Продължителност на лечението не трябва да превишава 14 дни.

 ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Ранитидин Унифарм може да предизвика нежелани че не всеки ги получава.
Нежеланите реакции са представени в съответствие с честотата на тяхната поява по следния начин: Много чести - >10%; чести - >1% - <10%; нечести - >0,1% - <1%; редки - >0,01% - <0,1%; много редки - <0,01%, включително изолирани случаи.
Много рядко са възможни промени в кръвната картина: понижаване на броя на левкоцити и тромбоцити или в изключителни случаи потискане на функцията на костния мозък.
В редки случаи могат да се наблюдават реакции на свръхчувствителност (уртикария, ангионевротичен едем, повишаване на температура, бронхоспазъм, понижаване на кръвното налягане, болки в гръдния кош), преходни и обратими промени във функционалните чернодробни тестове, кожен обрив. Много рядко - анафилактичен шок. При лечение с
Ранитидин Унифарм могат да се наблюдават още следните нежелани реакции: много рядко обратими състояния на обърканост, депресия и халюцинации, предимно при тежко болни и при пациенти в напреднала възраст, главоболие (понякога тежко), замайване и обратими непроизволни двигателни разстройства, обратимо замъглено виждане, брадикардия и AV-блок (забавяне на пулса и нарушения в проводимостта), васкулит (възпаление на съдове), диария, остър панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза), хепатит с или без развитие на жълтеница, който обикновено е обратим, множествена еритема, косопад, ставни и мускулни болки, възпалителни заболявания на бъбреците, обратима импотентност, при мъже уголемяване на гърдите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ РАНИТИДИН УНИФАРМ

Да се съхранява на сухо и защитено от светлина място, при температура под 25°С. Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Ранитидин Унифарм след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Ранитидин Унифарм75 mg филмирани таблетки:
 Активното вещество е: ранитидииов хидрохлорид
 Другите съставки са: микрокристална целулоза; силициев диоксид, колоиден безводен; магнезиев стеарат, коповидон, Опадрай АМВ.

Притежател на разрешението за употреба и производител
УНИФАРМ АД
ул. Тр. Станоев 3,1797 София, България

Заместители за РАНИТИДИН 75МГ # 30 УФ

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта