АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

РЕГЛАН 10 mg таблетки
(метоклопрамидов хидрохлорид)
REGLAN® 10 mg tablets
(metoclopramide hydrochloride)

 


А. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РЕГЛАН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА


Реглан (метоклопрамид) принадлежи към група лекарства, наречени допаминергични блокери. Метоклопрамид въздейства върху мускулатурата на храносмилателната система и спомага за премахване на чувството на гадене и позивите за повръщане като в същото време подобрява перисталтиката на червата.

Реглан може да се използва:
- за заболявания на храносмилателната система: хиатална херния (предизвиква киселини, които се усилват при навеждане, лягане или след хранене), камъни в жлъчката, гастрит и язва на стомаха;
- за облекчаване на гаденето, паренето, болката в горната част на корема и повръщането на несмляна храна, свързано с диабетна гастропареза;
след операции, за облекчаване гадене и повръщане и за да се възстановят нормалните чревни движения;
- за диагностични процедури (метоклопрамид увеличава преминаването на бариев храна при рентгенова обработка и улеснява въвеждането на тръба в стомаха и червата).
 


Б. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ РЕГЛАН


Не приемайте Реглан:
- ако сте имали алергична реакция към метоклопрамид или към някоя от съставките на лекарството;
- ако сте имали кървене, перфорация или блокаж на стомаха;
- ако страдате от феохромоцитом (тумор на надбъбречната жлеза, който предизвиква високо кръвно налягане);
- ако приемате невролептици (лекарства, които се използват при някои психиатрични състояния като шизофрения или други подобни състояния);
- ако приемате лекарства от типа на леводопа, бромокриптин, перголид и тетрабеназин за лечение на болестта на Паркинсон и други подобни състояния. Таблетките Реглан не бива да се използват при децца под 14 годишна възраст.


Обърнете специално внимание при употребата на Реглан:
- ако страдате от епилепсия. Метоклопрамид може да повиши риска от получаване на гърч;
- ако страдате от чернодробно или бъбречно заболяване;
- ако сте имали операция на стомаха преди три или четири дни;
- ако страдате от болестта на Паркинсон;
- ако страдате от повишено кръвно налягане;
- ако имате тумор на гърдата. Необходимо е внимание при пациентите в наппреднала възраст, тъй като те са по- чувствителни към ефектите на метоклопрамид.


Прием на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар ши фармацевт, ако приемате ши наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Важно е, ако приемате някое от следните лекарства:
- лекарства, предписвани при някои психиатрични състояния като шизофрения и други подобни състояния;
- лекарства от типа на леводопа, бромокриптин, перголид и тетрабеназин за лечение на болестта на Паркинсон и други подобни състояния;
- лекарства за лечение на депресия (МАО-инхибитори, трициклични антидепресанти);
- дигоксин (лекарство, широко използвано за лечение на различни сърдечни състояния);
- циметидин (лекарство, което подтиска продукцията на киселина в стомаха);
- сукцинилхолин (лекарство, широко използвано в спешната медицина и за анестезия).


Моля, информирайте лекаря си, ако приемате циклоспорин (използва се лечение на някои възпалителни заболявания и след трансплантации), мексилетин (антиаритмично средство), парацетамол, аспирин, диазепам, литий или тетрациклини (вид антибиотици), тъй като метоклопрамид може да повиши тяхната абсорбция и ттоксичност.


Прием на Реглан с храни и напитки
Таблетките Реглан се приемат преди всяко хранене.
Не пийте алкохолни напитки по време на лечението с метоклопрамид, тъй като алкохолът ще Ви направи сънливи, а приемът на метоклопрамид ще Ви приспи още повече.


Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар ши фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Ако сте бременна или кърмите, уведомете Вашия лекар преди да започнете прием на Реглан.
Използването на Реглан не се препоръчва по време на бременност. Метоклопрамид се излъчва в майчиното мляко и затова по време на терапия с Реглан кърменето трябва да се избягва.


Шофиране и работа с машини
Метоклопрамид може да предизвика сънливост и по този начин да повлияе възможжностите Ви за шофиране или работа с машини.


Важна информация относно някои от съставките на Реглан
Реглан съдържа лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.


В. КАК ДА ПРИЕМАТЕ РЕГЛАН
Винаги приемайте Реглан точно, както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар ши фармацевт.


Медицински показания


Възрастни над 20 годишна възраст
Една таблетка (10 mg) три до четири пъти дневно, перорално 30 минути преди хранене или преди лягане. При нужда дозата може да се повтаря след всеки 6 часа.


Юноши (15-19 годишна възраст)
60 kg или повече: Една таблетка (10 mg), три пъти на ден; 30-59 kg: Половин таблетка (5 kg), три пъти на ден. Реглан таблетки не са подходящи за деца под 15 години.


Пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност
Ако имате бъбречни или чернодробни заболявания, може да се предпише по-малка доза от Вашия лекар.


Диагностични процедури (еднократна доза може да се даде 30 минути преди проццедурата
Възрастни над 20 годишна възраст:
Една до две таблетки (10 mg - 20 mg).


Юноши (15-19 годишна възраст):
една таблетка (10 mg).


Ако сте приели повече от необходимата доза Реглан
Ако сте погълнали твърде много таблетки Реглан, незабавно трябва да потърсите Вашия лекар или фармацевт.
В случай на предозиране може да настъпят объркване, раздразнителност, коремни спазми, сънливост, замаяност, екстрапирамидални симптоми, намален пулс, повишено/намалено кръвно налягане, възбуда.


Ако сте пропуснали да приемете Реглан
Ако сте забравили да вземете една доза, вземете я веднага щом установите пропуска. Но ако е настъпило времето за следващата доза, не вземайте пропуснатата доза и продължете с приема на следващата доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.


Г. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ


Както всички лекарства и Реглан може да предизвика появата на нежелани реакции, но не всеки може да ги почувства.
Нежеланите реакции на метоклопрамид зависят от дозата и продължителността на лечението.


Реакции върху кръвта и лимфната система
Много рядко Вашето лекарство може да повлияе броя и вида на кръвните клетки. Ако забележите лесно насиняване, кървене от носа, чести инфекции, трябва да го споделите с Вашия лекар.


Реакции върху имунната система
Алергична реакция - анафилактична реакция. Тежки алергични реакции могат да възникнат много рядко и обикновено се случват много скоро след приема на метоклопрамид. Характеризират се със затруднено дишане, стягане в гърлото, бързо разпространяващи се обриви, замаяност, много ускорен пулс и дори загуба на съзнание.


Реакции върху ендокринната система
Повишено кръвно ниво на хормона пролактин е наблюдавано в хода на терапия с метоклопрамид. Това може да доведе до неправилна млечна секреция от гърдите, нередовна менструация и уголемяване на гърдите.


Реакции от страна на нервната система
Най-честите странични реакции на метоклопрамид са сънливост, умора и раздразнителност.
- спазми на лицевата и челюстната мускулатура, които възпрепятстват отварянето на устата, ритмично провисване на езика, затруднен говор, спазми на околоочните мускули, предизвикващи въртелливи движения на очните ябълки, неестествено положение на главата и шията, неволеви извивания на главата, шията и гърба (дистонични ефекти); Това са екстрапирамидни симптоми, които обикновено се появяват до 36 часа след започване на терапията и отшумяват до 24 часа след преустановяване на приема.
- малигнен невролетичен синдром възниква много рядко: прекомерно висока температура, сънливост, ригидна мускулатура, учестено дишане, безпокойство и неконтролирани движения. По-вероятно е да се получи, ако приемате невролептици от типа на хлорпромазин или халоперидол. Лечението с метоклопрамид трябва да се преустанови незабавно при появата на този синдром;
- неконтролирани движения (тардивна дискинезия);
- рядко, главоболие, безпокойство, безсъние, обърканост, тревожност, превъзбуденост, предизвикваща необичайно поведение, нарушено внимание, перцепция и когнитивни възможности са били докладвани при пациенти, приемащи метоклопрамид терапия.
Изключително рядко се съобщава за депресия.


Реакции върху сърдечната система
Неправилен сърдечен ритъм.


Реакции върху съдовата система
Понижено кръвно налягане или хипертонични кризи.


Реакции върху храносмилателната система
Диария. Рядко могат да възникнат запек или гадене.


Реакции върху бъбреците и пикочните пътища
Често уриниране, повишено количество урина, неволно изпускане на малки количества урина.


Реакции върху възпроизводителната система и гърдата
Сексуална дисфункция или болезнена ерекция.


Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, ши забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Заместители за РЕГЛАН ТАБЛ 10МГ # 40

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта