Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/drugsInfo.php on line 7
ARAVA / АРАВА ТАБЛ 20МГ # 30 - LF089 | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

ARAVA / АРАВА ТАБЛ 20МГ # 30 - LF089

Данни за продукта по НЗОК
НЗОК КОД:LF089
АТЦ код:L04AA13
Начин на предписване:Протокол IC
Тип рецепта:Нормална и Хронична
Максимална цена за НЗОК:35.32 лв.
Заплащане от пациента:8.83 лв.
Заплащане от НЗОК (Реимбурсация):26.49 лв.
Безплатно:НЕ
Наркотично:НЕ
МКБ, към което се отпуска: M05.0, M05.1, M05.2, M05.3, M05.8, M07.2, M07.3
Последно приложена актуализация на НЗОК: 01.07.2022

Арава 20 мг / Arava 20mg

СЪСТАВ:

Активното вещество е Leflunomide
Всяка таблетка съдържа 100 мг лефлуномид
Помощните вещества са: царевично нишесте, повидон, кросповидон, колоиден безводен силиций, магнециев стеарат, лактоза монохидрат в сърцевината на таблетката, както и талк, хидромелоза, титаниев диоксид, макрогол 8000 във филмовото покритие.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АРАВА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Вид на таблетките:
Arava 100 mg филимирани таблетки са бели до почти бели и кръгли с диаметър окото 1 см. Гравировка ан едната страна: ZBP

Арава принадлежи към субстанциите от групата на антиревматичните лекарства.
Арава е предназначен за лечение на възрастни пациенти с активен ревматоиден артрит или активен псориатичен артрит.

Симптомите на Ревматоиден артрит включват възпаление на ставите, подуване, затруднено движение и болка Други симптоми, които засягат цялото тяло включват загуба на апетит, температура, загуба на енергия и анемия.
Симптомите на активен псориатичен артрит включват възпаление на ставите, подуване, затруднено движение, болка  и кожни изменения.
Арава спира активирането и разрастването на клетките, отговорни за възпалението.ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АРАВА

Не приемайте Арава:

- ако сте имали алергични реакции към лефлуномид или към някои други съставки на лекарството.
- ако имате нарушена функция на черния дроб или тежка хипопротеинемия. При тези случаи Вие ще получите повече нежелани реакции
- ако страдате от заболяване което намалява Вашата имунна защита, както при някои заболявания /примерно СПИН/, това отслабване може допълнително да се засили.
- ако вашия костен мозък не работи добре или броя на червените или бели кръвни клетки във Вашата кръв или броя на тромбоцитите е значимо намален
- ако страдате от сериозна инфекция
- ако имате умерено или тежко нарушение на бъбречните функции. Това е поради това, че няма достатъчно опит с такива пациенти
- ако сте кърмачка.

Обърнете специално внимание при лечението на Арава

Преди  започване и регулярно по време на лечението с Арава, Вашият лекар ще вземе кръвни проби за проследяване на броя на кръвните клетки и функцията на черния дроб. Подобно, необходимо е да се следи редовно вашето кръвно налягане, тъй като Арава може да доведе до неговото повишаване.

При някои обстоятелства Вашият лекар ще реши, че вие трябва да вземате някои лекарства, които ускоряват отделянето на Арава от Вашето тяло.
Незабавно уведомете Вашия лекар в случай, че развивате симптоми като необичайна умора, коремна болка или жълтеница. Тези симптоми могат да показват развитие на чернодробно увреждане, което изисква специални мерки от Вашия лекар.
Незабавно уведомете Вашия лекар, ако имате някои признаци на инфекция. Това е поради факта, че някои инфекции могат да протекат по-тежко и поради това трябва да бъдат лекувани интензивно по-рано, при приемане на лекарства като Арава, които намаляват имунната защита.

Незабавно уведомете Вашия лекар в случай, че развивате симптоми като упорита кашлица, тежко или затруднено дишане. Такива признаци могат да сочат за развитие на евентуално сериозно белодробно заболяване, което изисква вземане на съответните мерки от страна на Вашия лекар.

кажете на Вашия лекар, ако сте боледували от туберкулоза. Ако някога сте имали туберкулоза, Вашият лекар ще ви наблюдава внимателно с оглед да може да Ви лекува без забавяне в случай, че туберкулозата се активира отново.

Незабавно уведомете Вашия лекар, ако се появят признаци като бледост, уморяемост, увеличена склонност към инфекции или контузии. Такива признаци могат да сочат за наличието на заболяване на кръвните клетки, което може да изисква спиране на лечението с Арава и други лекарства и намеса на Вашия лекар.

Незабавно уведомете Вашия лекар ако получите обрив по кожата или лигавиците. Това изисква спиране на лечението с Арива и незабавно действие от страна на Вашия лекар.
Пациентите мъже трябва да бъдат предупредени за възможния риск от малформации на новороденото и не трябва да приемат Арава, без да вземат надеждни противозачатъчни мерки. За намаляване на този риск, мъже искащи да бъдат бащи трябва да се обърнат към техния лекар. Тя/той може да ви посъветва да спрете приемането на Арава и да вземете  някои лекарства за ускоряване отделянето на Арава от организма. Това трябва да се потвърди от лабораторен тест, че Арава е достатъчно отделена и след това Вие трябва да изчакате най-малко още 3 месеца.


ПРИЕМ НА АРАВА С ХРАНИ И НАПИТКИ

Не се препоръчва да се пие алкохол по време на лечение с Арава. Това може да доведе до увреждане на Вашия черен дроб повече отколкото може да се очаква обикновено.

БРЕМЕнносТ

Уверете се, че не сте бременна преди започване на лечението с Арава, тъй като Арава може да увреди Вашето бебе. Строго Ви се препоръчва да не забременявате докато сте на лечение с Арава.
Жените не трябва да приемат Арава без взимането на надеждни мерки за предпазване от забременяване, когато са в детеродна възраст. Ако възнамерявате да забременеете след спиране на лечението с Арава е важно да информирате вашия лекар преди това. След спирането на Арава Вие трябва да изчакате 2 години. Това изчакване може да се съкрати до няколко седмици чрез приемането на лекарства, които ускоряват отделянето на Арава от вашия организъм. Във всички случаи това трябва да бъде потвърдено от лабораторни тестове, че Арива се е отделила достатъчно от Вашия организъм, като вие трябва да изчакате най-малко още един месец преди да забременеете.

КЪРМЕНЕ

Не приемайте Арава по време на кърмене.


ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

С появата на нежелани ефекти, като световъртеж, може да бъде нарушена способността Ви за концентрация и реагиране. В такива случаи не трябва да карате кола, да управлявате машини или да предприемате подобни действия, ако чувствате, че реакциите и концентрацията Ви са нарушени.


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОтносНО НЯКОИ ОТ СЪСТАВКИТЕ НА АРАВА

Арава съдържа лактоза. Ако сте били информирани от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете този лекарствен продукт.


КАК ДА ПРИЕМАТЕ АРАВА?

Ако сте под 18-годишна възраст, не се препоръчва да се лекувате с Арава. Това е поради липсата на достатъчно опит за употребата му при деца и юноши.
Вашият лекар ще Ви каже колко таблетки Арава ще трябва да взимате, в какво време и колко дълго.
Обичайната начална доза на Арава е една 100 мг таблетка един път дневно в първите три дни. След това от 4-ия ден нататък повечето пациенти се нуждаят от доза от
- 10 или 20 мг Арава дневно за лечение на ревматоиден артрит, в зависимост от тежестта на заболяването.
- 20 мг Арава дневно за лечение на активен псориатичен артрит.
Арава може да се приеме по време на хранене или по всяко време между две хранения. Погълнете таблетката цяла и с достатъчно течност.
Трябва да минат най-малко 4 седмици от започването на терапията, за да почувствате подобрение във Вашето състояние. Някои пациенти може дори да получат по-голямо подобрение след 4 до 6 месеца от лечението.
Обикновено Вие ще приемате Арава за продължително време.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ:

Чести:

- намаляване на броя на белите кръвни клетки
- леки алергични реакции
- загуба на апетит, загуба на тегло
- главоболие, световъртеж, ненормално кожно усещане като изтръпване
- леко повишено кръвно налягане
- диария, гадене, повръщане, увреждания на устната лигавица, коремни болки
- кръвни тестове могат да покажат увеличение на някои резултати от чернодробни тестове
- увеличен косопад, екзема, суха кожа, обрив, сърбеж
- възпаление на сухожилията
- слабост

Нечести:

- намаление на броя на червените кръвни клетки и намаление на броя на кръвните тромбоцити
- намаление на нивото на калий в кръвта
- тревожност
- вкусови нарушения
- уртикария
- скъсване ан сухожилие

Редки:

- увеличение на броя на така наречените еозинофилни кръвни клетки, изразено намаление на броя на белите кръвни клетки и изразено намаление на броя на всички кръвни клетки. Симптоми като бледост, уморяемост, увеличена предразположеност към инфекции или кръвонасядания могат да говорят за наличие на такива изменения на кръвните клетки. При поява на такива симптоми, информирайте незабавно Вашия лекар
- тежко повишение на кръвно налягане
- възпаление на белия дроб. Ако Вие получите кашлица или проблеми в дишането, информирайте незабавно Вашия лекар.
- кръвни тестове могат да покажат увеличение на някои резултати от чернодробни тестове, които могат да доведат до сериозни състояния като хепатит и жълтеница.
- тежки инфекции, включително сепсис, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Много редки:

- изразено намаление на някои бели кръвни клетки
- тежки и потенциално сериозни алергични реакции
- възпаление на малките кръвоносни съдове
- проблеми с нервите на ръцете или краката
- възпаление на панкреаса
- кръвни тестове могат да покажат увеличение на някои резултати от чернодробни тестове, които могат да доведат до сериозни състояния като чернодробна недостатъчност, които могат да бъдат фатални.
- поява на обрив или разранявания на лигавиците могат да показват началото на развитие на тежки, понякога заплашващи живота, разранявания на кожата и лигавиците с поява на мехури.

Ако имате някакви въпроси свържете се с вашия лекар или фармацевт

Заместители за ARAVA / АРАВА ТАБЛ 20МГ # 30 - LF089

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс