АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

LOSARTAN tabl. 50mg

ЛОСАРТАН табл.50мг

 

 

 

СЪСТАВ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Лекарственият продукт Losartan-Tchaikapharma съдържа като активно вещество Losartan, което принадлежи към групата на т.нар. селективни ангиотензин II рецепторни антагонисти (тип AT1). Ангиотензин II е вещество, което нормално присъства в организма на човек и ефектът му се свежда до свиване на кръвоносните съдове и в резултат до повишаване на кръвното налягане. Losartan-Tchaikapharma блокира този ефект на ангиотензин II, в резултат на което кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада. Ако имате високо кръвно налягане и задебелена стена на лява камера, която е основната изпомпваща кръв кухина на сърцето, Вашият лекар е предписал Losartan-Tchaikapharma за намаляване на риска от удар/инфаркт. Losartan-Tchaikapharma също така предпазва бъбреците чрез забавяне на влошаването бъбречната увреда при пациенти с диабет тип 2, които имат белтък в урината (протеинурия). Всяка таблетка Losartan-Tchaikapharma съдържа съответно 50 mg или 100 mg Losartan potassium (лозартан под формата на калиева сол). Въпреки че Losartan-Tchaikapharma съдържа малки количества калий, той не може да замести калиевите добавки. Ако са Ви предписали калиеви добавки, продължавайте да ги вземате. Помощни вещества: прежелатинизирано нишесте, натриев нишестен глюконат, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, титанов диоксид.

Терапевтични показания

Losartan-Tchaikapharma е показан за лечение на артериална хипертония (високо кръвно налягане). При пациенти с високо кръвно налягане, които имат и задебелена стена на лявата камера на сърцето (левокамерна хипертрофия), Losartan-Tchaikapharma спомага за намаляване на риска от удар/инсулт. Той помага на пациентите да живеят по-дълго (виж т.2 "Преди да приемете Losartan-Tchaikapharma). При пациенти с диабет тип 2, които имат сериозни увреждания на бъбреците (изразяващи се с наличие на белтък в урината, т.е. протеинурия), Losartan-Tchaikapharma осигурява допълнително предпазване чрез блокиране на вредните ефекти на ангиотензин II и забавяне на процеса на влошаване на бъбречното заболяване.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Помолете Вашия лекар или фармацевт за съвет преди да използвате което и да е лекарствено средство. Не приемайте Losartan-Tchaikapharma:

* ако сте алергични (свръхчувствителни) към лозартан или към някоя от другите съставки на лекарствения продукт Losartan-Tchaikapharma;

* ако мислите, че сте или сте бременна;

* ако възнамерявате да забременеете;

* ако кърмите. Важно е да уведомите Вашия лекар, ако имате или сте имали някои от гореизброените проблеми. Обърнете специално внимание при лечението с Losartan-Tchaikapharma Уведомете Вашия лекар за всички медицински проблеми, които имате или някога сте имали, както и за налични алергии. Съобщете също и ако скоро сте имали обилно повръщане или диария. Особено важно е лекарят да знае дали имате увредени бъбреци и черен дроб.

Употреба при деца Няма достатъчен опит от приложението на Losartan-Tchaikapharma при деца. Затова този лекарствен продукт не трябва да им се предписва.

Приложение при възрастни Losartan-Tchaikapharma се понася добре и е еднакво ефективен както при по-възрастните, така и при по-младите пациенти.

При повечето пациенти в напреднала възраст (> 75 год.) няма нужда от корекция в началната доза, освен ако не са с хиповолемия.

Приложение при чернокожи пациенти с високо кръвно налягане и задебеляване на лявата камера (левокамерна хипертрофия) В проучване при пациенти с високо кръвно налягане и левокамерна хипертрофия, Losartan- Tchaikapharma показва намаляване риска от инсулт и сърдечни пристъпи, и помага на пациентите да живеят по-дълго.

 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

По принцип Losartan-Tchaikapharma не взаимодейства с храни и други лекарства. Трябва да информирате лекаря за всички лекарства, които взимате по време на лечението с Losartan- Tchaikapharma, включително и тези, получавани без рецепта. Важно е да съобщите на Вашия лекар, ако взимате калиеви препарати, калий-съхраняващи средства или сол, съдържаща калий. Много важно е да кажете на своя лекар, ако вземате нестероидни противовъзпалителни продукти (НСПВП), включително и селективни циклооксигеназа-2 инхибитори(СОХ-2 инхибитори), тъй като те могат да намалят антихипертензивния ефект на Losartan-Tchaikapharma. При някои пациенти с нарушена бъбречна функция, лекувани с НСПВП включително селективни СОХ-2 инхибитори, едновременното приложение на ангиотензин II рецепторните антагонисти като Losartan-Tchaikapharma може да доведе до допълнително влошаване на бъбречната функция, тези ефекти обикновено са обратими.Losartan-Tchaikapharma може да се употребява с или без храна.

 

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Бременност

Консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете да използвате каквото и да е лекарство по време на бременност или кърмене. Употребата на лекарствени продукти, които повлияват директно ренин-ангиотезин- алдостероновата система (такива като лозартан), през второто и третото тримесечие на бременността може до предизвика увреждане и дори смърт на развиващия се плод. Поради тази причина Losartan-Tchaikapharma не трябва да се прилага по време на бременност. Ако забременеете по време на лечението с лозартан, уведомете незабавно Вашия лекуващ лекар, тъй като приемането на лозартан в този случай трябва да се преустанови.

Кърмене

Съществува възможност лекарственият продукт да се излъчва в млякото. Поради възможно странично действие върху кърмачето, трябва да се реши, дали да се спре кърменето или да се прекрати приемането на лекарството в зависимост от това, доколко е важно лекарството за майката.

Шофиране и работа с машини

Почти всички пациенти могат да шофират или да работят с машини през периода на лечение с Losartan-Tchaikapharma, но не трябва да го правят преди да разберат как понасят този лекарствен продукт. Важна информация за някои от съставките на Losartan-Tchaikapharma Losartan-Tchaikapharma съдържа като помощно вещество лактоза монохидрат. Ако знаете, че страдате от непоносимост към някои видове захари, трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете приема на този лекарствен продукт.

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Винаги приемайте Losartan-Tchaikapharma точно както Ви е казал Вашият лекар. Той ще реши каква да бъде подходящата доза Losartan-Tchaikapharma, в зависимост от Вашето състояние и от това, дали вземате други лекарства. Важно е да продължите лечението толкова дълго, колкото прецени лекарят, за да поддържате добър контрол на кръвното Ви налягане.

Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Losartan-Tchaikapharma може да се приема с или без храна.

Допуска се употребата и на други антихипертензивни средства в комбинация с Losartan- Tchaikapharma.

Хипертония (високо кръвно налягане) Обичайната начална и поддържаща доза на Losartan-Tchaikapharma за лечение на хипертония е 50 mg, един път на ден. Максимален ефект в понижаване на кръвното налягане се постига за период от 3 до 6 седмици след започване на терапията. При някои пациенти за постигане на по- добър ефект е необходимо дозата да се повиши до 100 mg, един път на ден.

Намаляване риска от инфаркт на миокарда при пациенти с хипертония и левокамерна хипертрофия Обичайната начална доза е 50 mg, приета еднократно, като дозата може да се увеличи на 100 mg един път на ден или Losartan-Tchaikapharma да бъде прилаган в комбинация с диуретици от тиазиден тип като хидрохлоротиазид, с който допълнително се понижава кръвното налягане.

Бъбречна протекция при пациенти с диабет тип 2 и нефропатия (микроалбуминурия) Обичайната начална доза е 50 mg един път на ден. Дозата може да се повиши до 100 mg, приета еднократно в зависимост от постигнатия резултат в понижението на кръвното налягане, отчетено 1 месец след началото на терапията.

Употреба при пациенти с хиповолемия (намален обем на телесните течности) Обичайната начална доза от 25 mg един път на ден е препоръчителна за много малък процент от пациентите, страдащи от хиповолемия (например при пациенти, лекувани с високи дози диуретици).

Употреба при пациенти с нарушения в бъбречната функция При пациенти с леки нарушения (например креатининов клирънс в рамките на 20-50 ml/min) не се налага промяна в първоначалната дозировка. За пациенти с умерени до тежки нарушения в бъбречната функция (например креатининов клирънс < 20 ml/min) или за пациенти на диализа, се препоръчва намаляване на първоначалната доза на 25 mg един път на ден.

Употреба при пациенти с нарушения в чернодробната функция Препоръчва се намаляване на дозировката при пациенти с анамнеза за чернодробно заболяване.

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

В случай на предозиране трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да ви се окаже своевременна медицинска помощ.

Ако сте пропуснали да приемате Losartan-Tchaikapharma Трябва да приемате Losartan-Tchaikapharma, както Ви е предписан. Ако обаче пропуснете една доза, не взимайте допълнителни таблетки, а просто продължете по обичайната схема.

 

  ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Losartan-Tchaikapharma може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Най-честите странични реакции са световъртеж, умора, главозамайване, обрив, уртикария, намаляване на клетките, отговорни за кръвосъсирването и болка в ставите. Вашият лекар или фармацевт имат по-подробна информация по този въпрос. Съобщете своевременно на своя лекар или фармацевт за появата на тези или други необичайни симптоми. При някои пациенти, особено тези с диабет тип 2 и белтък в урината, може също така да се повиши калият в кръвта. Ако имате бъбречно заболяване и тип 2 диабет с белтък в урината, и/или вземате калиеви препарати, калий-съхраняващи средства или заместители на солта, съдържащи калий, кажете на Вашия лекар. Ако развиете алергична реакция, включваща подуване на лицето, устните, гърлото и/или езика, затрудняващи дишането и преглъщането Ви, спрете приема на Losartan-Tchaikapharma и се свържете незабавно с Вашия лекар.

 

СЪХРАНЕНИЕ

Да се съхранява при температура под 25°С.

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Losartan-Tchaikapharma след изтичане срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка (след „Годен до:"). Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изваждайте таблетките от блистера, освен ако не сте готови да ги приемете веднага.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Заместители за ЛОСАРТАН ТАБЛ 50МГ X30 ЧАЙКАФАРМА

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта