АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете лекарство: Търсене по име Търсене по описание ново!Рецептурен калкулатор

ЛЕВОФЛОКСАЦИН ПФАЙЗЕР 5МГ/МЛ

 

1. Какво представлява левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор и за какво се използва

Активното вещество в инфузионния разтвор е левофлоксацин. Левофлоксацин принадлежи към група лекарства, наречени хинолонови антибиотици, които убиват бактериите.

Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор се използва за лечение на инфекции, причинени от бактерии, чувствителни към левофлоксацин. Вашият лекар ще реши дали вашата инфекция може да бъде лекувана с това лекарство. Някои инфекции, които могат да бъдат лейувани с унфузионния разтвор, са инфекции на:

* белите дробове при хора с пневмония

* отделителната система, включително вашите бъбреци или пикочен мехур

* простатната жлеза, ако имате продължаваща дълго време инфекция

* кожата и подлежашите тъкани, включително мускулите. Те понякога се наричат ''меки тъкани".

 

2.  Преди да приемете Левофлоксацин Пфайзер инфузионен пазтвор

Не приемайте това лекарство и кажете на вашия лекар ако:

* сте алергични (свръхчувствителни) към левофлоксацин, друг хинолонов антибиотик като моксифлоксацин, ципрофлоксацин или офлоксацин или към някоя от останалите съставки на това лекарство(описани в точка 6).Симптомите на алергична реакция включват: обрив, затруднено преглъщане или дишане, отток на устните, лицето, гърлото или езика.

* някога сте имали епилепсия. В противен случай рискът да получите "пристъпи"(конвулсии) се увеличава.

* някога сте имали проблеми със сухожилията(напр. тендинит), свързани с употребата на лекарство, което принадлежи към същия клас антибиотици(флуорохинолони).

* сте бременна, може да забременеете или мислите, че може да сте бременна.

* кърмите.

* сте дете или юноша под 18 години.То може да увреди хрущяла на подрастващите кости. Инфузионният разтвор е предназначен за употреба само при възрастни.

Не приемайте това лекарство, ако някое от горепосочените се отнася за вас. Ако не сте сигурни в нещо, говорете с вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт преди да ви бъде приложен Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор.

Кажете на вашия лекар, ако в миналото сте имали проблеми сприема на лекарства.

Обърнете специално внимание при употребата на Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор:

* ако сте на възраст 65 или повече години

* ако използвате кортикостероиди, понякога наричани стероиди(вж. Прием на други лекарства).

* ако в миналото сте имали ''припадъци'' или увреждане на мозъка(като удар или тежко мозъчно нараняване). Уведомвте вашия лекар за вашите минали заболявания, така че да ви даде подходящ съвет.

* когато сте изложени на слънчева светлина или UV лъчи. Не стойте на открито на силна слунчева светлина ненужно дълги периоди от време и не използвайте кварцова лампа или солариум. Вашата кожа може да стане по-чувствителна към светлина, докато използвате това лекарство(може да предизвика реакции като при слънчево изгаряне).

* ако имате болка или възпаление на сухожилията. Ако имате някави оплаквания от сухожилията по време на или непосредствено след приема на това лекарство, трябва незабавно да се посъветствате с лекар и да поставите в покой засегнатия крайник, за избегнете увреждане на сухожилието. Не приемайте следващата доза, освен ако вашият лекар не ви каже да го направите.

* ако имате тежка, персистираща и/или кървава диария по време на или след лечението с това лекарство. Това може да бъде признак на сериозно възпаление на червата(псевдомембранозен колит), което може да се появи след лечение с антибиотици. Уведомете незабавно вашия лекар.Може да е необходимо спиране на лечението и започване на специфична терапия.

* ако имате фамилна анамнеза или страдате от изявен дефект в чернодробния ензим, наречен глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа(рядко наследствено заболяване). При лечение с хинолонови антибиотици пациентите с глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит може да са изложени на риск  от разрушаване на червените кръвни клетки(хемолиза).

* ако имате проблеми с бъбреците. Пациенти с намалена бъбречна активност(бъбречна недостатъчност) може да се нуждаят от по-ниски дози от пациентите с нормална бъбречна активност.

* ако приемате .екарства, които разреждат кръвта(известни като антикоагуланти, напр. варфарин).

* ако имате анамнеза за психично заболяване или проблеми с психичното здраве. Незабавно кажете на вашия лекар, ако получите психотична реакция.

* ако сте диабетик.

* ако някога сте имали проблеми със сърцето.

* ако сте родени с или имате фамилна анамнеза на удължаване на QT интервала(установено на електрокардиограма-ЕКГ).

* ако имате електролитен дисбаланс в кръвта(осбено ниски нива на калий или магнезий в кръвта).

* ако имате забавен сурдечен ритъм(наречен' ''брадикардия").

* ако имате слабо сърце(сърдечна недостатъчност).

* ако имате анамнеза за сърдечен удър(инфаркт на миокарда).

* ако сте жена или пациен в старческа възраст или приемате други лекарства, които водят до абнормни промени в ЕКГ( вж. прием на други лекарства)

* ако някога сте имали проблеми с черния дроб.

Ако не сте сигурни дали някое от горните твърдения се отнася за вас, консултирайте се с вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт преди да ви приложат Левофлоксаци Пфайзер инфузионен разтвор.

Прием на други лекарства

Моля кажете на вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и лекарства, отпускани без рецепта. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт преди да приемете други лекарства, независимо дали е предписано от лекар или е закупено без рецепта, тъй като някои лекарства могат да повлияят вашето лечение или да променят кръвните нива на лекарствата, които приемате в момента. По-специално информирайте вашия лекар ако приемате някои от следните:

* Витамин К антагонисти, като варфарин, в комбинация с Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор може да доведе до усилено кървене.

* Нестероидни противовъзпалителни средства(НСПВС)- използвани при болка и възпаление, като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, фенбуфен, кетопрофен и индометацин. Може да се увеличи риска от пристъп(гърч).

* Теофилин- използван при дихателни проблеми. Може да се увеличи риска от пристъп(гърч).

* Пробенецид(за превенция на подагра) или циметидин(за лечение на язви) намаляват способността на бъбреците ви да отделят левофлоксацин.

* Циклоспорин(за лечение на псориазис, дерматит, ревматизъм или след органни трансплантации). Ефектът на циклоспорин може да се удължи, ако се използва в комбинация с Левофлоксацин Пфаизер инфузионен разтвор. По-вероятно е да получите нежелани лекарствени реакции от циклоспорина.

* Кортикостероиди, понякога наричани стероиди. По- вероятно е да получите възпаление и/или скъсване на вашите сухожилия.

* Лекарства, за които се знае, че повлияват сърдечния ритъм. Това включва лекарства за нарушен сърдечен ритъм(антиаритмици като хинидин, хидрохинидин, дизопирамид, амиодарон, соталол, дофетилид, и ибутилид), за депресия(трициклични антидепресанти като амитриптилин и имипрамин), за бактериални инфекции(''макролидни" антибиотици като еритромицин, азитромицин, и кларитромицин) и някои антипсихотици.

Тестове на орината за опиати

Тестове на урината може да покажат ''фалшиво-положителни" резултати за силни обезболяващи, наречени "опиати", при хора, приемащи Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор. Ако вашият лекар реши да направи тест за опиати в урината, информирайте го, че приемате Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор.

Бременнос и кърмене

Не приемайте Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор ако:

* сте бременна, може да забременеете или мислите, че може да сте бременна.

* кърмите или планирате да кърмите. Това може да навреди на вашето бебе.

Посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство ако сте бременна или кърмите.

Шофиране и работа с машини

Някои нежелани реакции като замайване, сънливост или зрителни смущения могат да нарушат способността ви за концентрация и бърза реакция. Не шофирайте, не работете с опасни машини и не извършвайте други подобни дейности, ако чувствате, че способността ви да се концентрирате или реагирате бързо е намалена.

Важна информация относно някои от съставките на Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор съдържа приблизително 354мг. натрий в максимална доза от 500мг. левофлоксацин. Това трябва да се има предвид при пациенти на диета с контролиран прием на натрий и в случаите, когато се изисква ограничаване на течностите.

3.  Как да приемате Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор е лекарство за болнична употреба. То ще ви бъде приложено от лекар или медицинска сестра. Инжектира се във вената през определен период от време(това се нарича интравенозна инфузия).

За 250мг. Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор инфузията трае 30 минути или повече.

За 500мг.Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор инфузията трае 60 минути или повече. Вашият сърдечен ритъм и кръвно налягане трябва да бъдат внимателно контролирани. Това е така, тъй като по време на инфузия с подобни антибиотици, са биле наблюдавани като възможни нежелани реакции необичайно ускорен пулс и временно понижаване на кръвното налягане. Ако кръвното ви налягане се понижи чувствително по време на инфузията, то тя трябва да се спре незабавно.

Колко Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор трябва да ви се даде                              Вашият лекар ще реши колко Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор трябва да приемете.     Дозата зависи от типа инфекция, която имате икъде се намира във вашето тяло.                                Продължителността на лечението зависи от сериозността на инфекцията. Обичаините дози са посочени по-долу.

Визрастни и пациенти в старческа възраст

Пневмония:500мг беднъж или два пъти дневно

Отделителна система, включително вашите бъбреци или пикочен мехур: 250мг веднъж дневно(дозата може да бъде увеличена в случаи на тежка инфекция)

Простатна жлеза: 500мг веднъж дневно

Кожа и подлежащи тъкани, включително мускули: 500мг два пъти дневно

Възрастни с бъбречни проблеми

Вашият лекар може да прецени, че се нуждаете от по-ниска доза.

Деца и юноши

Това лекарство не трябва да се прилага при деца и юноши под 18 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Вашият лекар или медицинска сестра ще осигурят да получите точната доза венозно. Инцидентното предозиране може да доведе до симптоми от страна на централната нервна система, като объркване, световъртеж, нарушено съзнание, конвулсивни пристъпи и сърдечни нарушения, които могат да доведат до увреден сърдечен ритъм.Ако смятате, че ви е приложен повече Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор, отколкото трябва, консултирайте се с вашия лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Ако смятате, че е възможно да сте пропуснали доза, говорете с вашия лекар или медицинска сестра. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Вашият лекар може да реши да прекрати венозното лечение и да ви каже да продължите лечението с Левофлоксацин Пфайзер таблетки. Ако в края на предписания курс на лечение  все още не се чувствате добре, кажете на вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте вашия лекар.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарсва, Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Тежка алергична реакция е много рядка нежелана реакция, съобщавана за Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор. Признаците могат да включат обрив, проблеми с гълтането или дишането, подуване на устните, лицето, гърлото или езика. Ако почувствате някои от тези признци незабавно говорете с вашия лекар или с други медицински специалисти.

Следните нежелани реакции са наблюдавани при употребата на това лекарство според честотата:

Чести нежвелани реакции(засягат 1 до 10 на 100 пациенти):

* прилошаване(гадене), диария

* повишени нива на чернодробните ензими в кръвта

* реакции на мястото на инфузията

* възпаление на вена

Нечести нежелани реакции(засягат 1 до 10 на 1 000 пациенти)

* сърбеж и обрив

* загуба на апетит, разстроен стомах или нарушено храносмилане(диспепсия), повръщане или болка в областа на корема, чувство за подуване(метеоризъм),запек

* главоболие, замайване, усещане за въртене(световъртеж), сънливост, проблеми със съня, нервност

* повишен или намален брой на белите кръвни клетки

* необичайни резултати от кръвбните тестове поради проблеми с черния дроб или бъбреците

* обща слабост. Всяко антибактериално лечение, което убива определени микроби, може да доведе до нарушаване на микроорганизмите(бактерии/гъби), които нормално се намират в човешкия организъм. В резултат на това броят на други бактерии и гъби може да се увеличи, което в редки случаи налага лечение.

Редки нежелани реакции(засягат 1 до 10 на 10 000 пациенти)

* кървава диария, която в много редки случаи може да бъде показател за ентероколит(възпаление на червата), включително псевдомембранозен колит(възпаление на дебелото черво)

* чувствона изтръпване, напр, в ръцете(парестезия), треперене, ''гърчове"(конвулсии) и обърканост

*  тревожност, депресия, психотични реакции, безпокойство(ажитираност)

* абнормно ускорен сърдечен ритъм, абнормно ниско кръвно налягане

* болки и възпаление на сухожилията(тендинит), ставна болка или мускулна болка

* понижаване броя на тромбоцитите в кръвта, което води до склонност към лесно посиняване и кървене, понижен брой бели кръвни клетки(наречен неутропения)

* затруднено дишане или хрипове(бронхоспазъм)

* задух(диспнея)

* силен сърбеж, копривна треска(наречена уртикария)

Много редки нежелани реакции(засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти)

* тежка алергична реакция. Признаците могат да включат обрив, проблеми с гълтането или дишането, подуване на устните, лицето, гърлото или езика

* внезапно падане на кръвното налягане или колапс(шок), повишена чувствителност на кожата към  слънчева и ултравиолетова светлина

* прекомерно понижаване нивото на кръвната захар(хипогликемия), което може да е от особена важност за пациенти, лекувани за диабет.

* нарушения на зрението и слуха, смущения във вкуса и обонянието

* парене, мравучкане, болка или скованост. Това може да е признак на "невропатия".

* халюцинации, психотични реакции с риск от суицидни мисли или действия

* рязък спад на циркулацията(анафилактоиден шок)

* руптора(скъсване) на сухожилие( напр. Ахилесовото сухожилие), което може да настъпи до 48 часа от началото на лечението и може да бъде двустранно, мускулна слабост, която може да е от особена важност при пациенти с миастения гравис(рядко заболяване на нервната система)

* силно понижен брой на белите кръвни клетки(агранулоцитоза), който води до симптоми като повтарящя се или персистираща температура, възпалено гърло или влошаване на общото състояние

* възпаление на черния дроб, смущения в бъбречната функция и в някои случаи бъбречна недостатъчност, което се дължи на алергични реакции на бъбреците

* треска(висока температура)

* алергични белодробни реакции

С неизвестна честота(от наличните данни не може да бъде направена оценка)

* тежки кожни реакции, като мехури по кожата и лигавичните мембрани(синдро на Stivens Johnson), токсична епидермална некролиза(Lyells' синдром) и еритема ескудативум мултиформе. Кожно-лигавичните реакции(напр. копривна треска или зачервяване) могат да се появят дори след първата доза

* проблеми със сърцето

* необичайно ускорен сърдечен ритъм

* животозастрашаващ неравномерен сърдечен ритъм

* промяна в сърдечния ритъм(наречена"удължаване на QT интервала, установена на електрокардиограма-ЕКГ)

* мускулни реакции с увреждане на мускулни клетки(рабдомиолиза)

* намаляване броя на червените кръвни клетки(анемия) вследствие увреждане на червените кръвни клетки, намаляване броя на всички кръвни клетки

* пожълтяване на кожата и бялото на очите(жълтеница)

* тежко чернодробно увреждане, в това число остра чернодробна недостатъчност са съобщавани за левофлоксацин, главно при пациенти с тежки съпътстващи заболявания

* обилно изпотяване

* болка, включително болка в гърба, гръдния кош и крайниците

* звънене или бучене в ушите(тинитус)

* усилен имунен отговор(свръхчувствителност)

Други нежелани реакции

* екстрапирамидни(неврологични) симптоми и други нарушения на мускулната координация

* алергичен васкулит(възпаление на малките кръвоносни съдове)

* пристъпи на порфирия при пациенти с порфирия(много рядко метаболитно заболяване)

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други неописани в тази листовка нежелани лекарствени реакции, моля уведомете вашия лекар или фармацевт.

5.Как да съхранявате Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лвкарство след срока на годност,  отбелязан на опаковката след "Годен до:" .

Да не се замразява

Съхранявайте бутилката/сака в картонената опаковка/външната торбичка, за да се предпази от светлина и отворете непосредствено преди употреба. По време на инфузия не се налага защита от светлина.

След отваряне на инфузионния разтвор(пробиване на гумената запушалка), разтворът трябвя да се използва незабавно(в рамките на 3 часа), с цел предотвратяване на бактериално замърсяване.

Трябва да се изпилзват само бистри разтвори без частици. Не използвайте, ако контейнерът е повреден.

Изхвърлете неизползвания разтвор.

Лекарсрвата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да унущожите ненужните ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Активното вещество е левофлоксацин(като левофлоксацин хемихидрат). Всеки ml инфузионен разтвор съдържа 5mg левофлоксацин. Всеки 100ml инфузионен разтвор съдържат 500mgлевофлоксацин.

Другите съставки са натриев хлорид, натриев хидроксидза коригиране на pH), хлороводородна киселина(за коригиране на pH) и вода за инжекции

Как изглежда Левофлоксацин Пфайзер инфузионен разтвор

Левофлоксацин Пфайзер 5mg/ml инфузионен разтвор е прозрачен жълт до жълто-зелен разтвор.
 Разтворът е наличен в стъклена бутилка от 100ml, затворена с гумена запушалка и отчупваща капачка и в не-PVC сак от 100ml.

Притежател на разрешението за употреба

Pfajzer Europe MA EEIG                                                                                                                                Obidineno kralstwo

Производител                                                                                                                                                PfaizerServis Company BVBA                                                                                                                       Белгия

Заместители за ЛЕВОФЛОКСАЦИН ПФАЙЗЕР 5МГ/МЛ БУТИЛКА 100МЛ # 1

Въведете своето име, email и телефонен номер.
Ше се свържем с Вас за уточняване на поръчката!

* маркира задължителните полета Изпрати Откажи
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта