Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Ечемик - колко вида има и кое лечение е подходящо? | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Ечемикът е вид очно възпалително заболяване, което обхваща вътрешната или външната повърхност на горния или долния клепач.  Външният ечемик се развива посредством протекли възпалителни реакции във видоизменени мастни жлези около космените фоликули на клепачите. Развива се най-често по линията на очните мигли. По вид и развитие наподобява стандарните фурункули.

 

Външният ечемик започва с леко зачервяване, след което се развива оток в засегната област на клепача. Впоследствие се оформя категорично гнойно образувание, което наподобява кожна пъпка. Заболяването се характеризира с изразен болков синдром, особено при натиск. По-късно възпалителните реакции се усилват и болните започват да усещат щипане и парене в очите, наподобяващи клиничната картина на остър конюнктивит. Често поради силно изразения клепачен едем, може да се подозира и абсцес на целия клепач, според диференциално-диагностичната находка.

 

Ечемикът е заболяване, което се развива особено често в пубертета, когато е усилено хормоналното производство, както и производството на себум от мастните жлези. Също така ечемик се развива при някои хора със зрителни смущения, засягащи рефракционните способности на зрителния апарат, както и при диабетици, поради слабост в съдовете и предразположение към инфекциозни и възпалителни реакции.

 

Няколко дни след дебюта на заболяването започва да се забелязва по възпалителния вал на космения фолукул появата на жълтеникав връх. След известно време, в острите фази на възпаление и гноеродни реакции, ечемикът се издува значително много, поради изразените процеси по ексудация и може да настъпи спонтанно отваряне на абсцесната кухина на ечемика. В този момент се установява потичане на жълтеникава материя с гъста консистенция. Тогава болковият синдром и внезапният натиск върху очната ябълка, както и изразеният дискомфорт внезапно намаляват и се чувства облекчение. Оздравителните процеси при спонтанни пробиви на външни ечемици протичат в рамките на 5 до 10 дни от пробива на кухината.

 

Вътрешният ечемик е значително по-неблагоприятно заболяване, което обхваща вътрешната част на горния или долния клепач. Той се развива посредством възпаление във видоизменени мастни жлези на клепачите. За разлика от външния ечемик, вътрешният протича много по-драматично, поради патогенезата на неговото развитие.

 

Вътрешният ечемик обикновено обхваща много по-голям мастен фоликул, за разлика от външния. Отокът в засегнатия клепач е силно изразен и осъществява компресивен синдром върху очната ябълка. Респективно субективните усещания за парене, болка и тежест са много по-силно изразени при тази форма. В диференциално-диагностичен план, заболяването вътрешен ечемик - chordeolum internum, също може да се подозира за възпалителен абсцес от вътрешната страна на клепача. Болковият синдром е много по-силно изразен, поради характерното място на развитие на ечемика и силната кожна и лигавична инервация в тези зони.


Диагнозата обикновено се поставя още при първичния преглед, но както беше отбелязано по-горе, често ечемикът може да бъде заподозрян и за възпалителна реакция в клепача, тоест формиране на фурункул. В допълнение може да се потърсят данни за наличие на рискови фактори за развитие на ечемик - стафилококова инфекция, протичаща с активна фурункулоза по кожата на лицето, гърдите и гърба, диабет, анамнеза за прекаран ечемик в миналото тютюнопушене, възраст на полово съзряване, повишена секреция от мастните жлези по кожата на окосмените зони по главата и лицето. Също така е важно да се изследват очите за зрителни нарушения и рефракционни аномалии.

 

Лечението на ечемик е стандартно както при въшната форма, така и при вътрешната. Започва се с приложението на топли компреси, които да предизвикат вазодилатация и обратно абсорбиране на течностите от изразения подкожен оток в клепачите. Също така се прилагат някои дезинфекциращи препарати под формата на превръзки.

 

Редно е да се отбележи, че появата на пъпката на ечемик е сигнал да се потърси консултация с очен лекар, който да проведе необходимите изследвания до установяване причината за поява на ечемик и ако е необходимо да извърши оперативно отваряне на гнойната кухина на ечемика. Важно е да се знае, че ечемик никога не трябва да се изтисква, поради риск от метастазиране на гнойната инфекция към очните кухини - орбити, поява на локален тромбофлебит и засягане на кавернозния синус, чиято тромбоза е животозастрашаващо състояние.

Източник :http://www.puls.bg

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин