Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Анафилактичен шок | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Анафилактичният шок е най-тежката проява на алергия и е животозастрашаващо състояние, което изисква спешно лечение със специализирана помощ. По време на контакт на организма с алерген, защитните клетки на организма секретират антитела, които се фиксират по повърхността на специфични имунни клетки. Здравият организъм не позволява да се прояви клинична изява, но ако има алергия и тялото се сблъска отново с алергена, готовите вече антитела разпознават антигените и се отделят силно активни вещества. Това са хистмин, серотонин, простагландини, брадикинини и прочее, които оказват силно влияние и предизвикват промени в кръвоносните съдове и нервните клетки, което може да доведе до характерните клинични симптоми на алергии и на анафилактичен шок. За тази проява на заболяването клиничната проява е сходна, но вазоактивните вещества се освобождават при директно въздействие на токсичен агент, а не след специфична имунна реакция на алерген-антитяло. При по-чувствителни хора анафилактичният шок може да се развие за броени минути, но реакцията може да се прояви и за няколко часа след излагане на предизвикващия алергичната реакция агент или субстанция.Причина за заболяването 
Причина за анафилактичния шок могат да са много и различни вещества – отрова от змия или насекомо, полени, латекс, храни и лекарства. Понякога не може да се устнови конкретен причинител, но най-често това са медикаменти, насекоми, храни. Остра реакция на организма може да се причини от локални анестетици, ужилвания от насекоми, съставки в лекарства - ибопруфен, парацетамол, аналгин и аспирин, йодни продукти, антибиотици. За хора, които са наясно с наличие на алергия е много по-безопасно да са наясно с рисковете за здравето си, а и ще могат да избягват среща с вещества или субстанции, които предизвикват реакция.

Симптоми и лечениеУ хора със свръхчувствителност бързо се появяват обриви, очите или устните се подуват и отичат, а реакцията в гърлото може да достигне до затруднение в дишането. Кръвното налягане спада и ако не бъде овладяно може да увреди трайно вътрешните органи. Обичайните прояви на симптоматика са виене на свят, спазми в стомаха и корема, гадене, повръщане и диария. Анафилактичният шок може да достигне до задушаване, прекъсване на кръвообръщението и дишането, а кожните симптоми могат да не се проявят или да закъснеят с проявата. Болният се зачервява, затопля се и се изпотява, може да има задух, а пулсът се учестява. Могат да настъпят промени в съзнанието, световъртеж, причерняване, кома.Анафилактичният шок е спешно животозастрашаващо състояние и изисква навременна реакция. Единственото специфично лечение на реакцията е употребата на адреналин, който противодейства на силната вазодилатация и който може да бъде приложен мускулно, подкожно или интравенозно инжекционно. Съставката трябва да бъде прилагана само от специално обучен персонал. Може да се пробва да се направи корекция на намаления кръвен обем от интравенозни вливания на водно-солеви разтвори. Понякога се употребяват кортикостероиди, за да се редуцира отокът. Ако знаете, че сте алергични, можете да носите в себе си доза кортикостероид, който може да се инжектира от самия пострадал или от друг човек – тази доза не може да навреди, но и не може да замести адреналина, а действието й изисква поне двадесетина минутки.

Най-добрата превенция за борба с анафилактичния шок е това да избягвате срещи с алергени. Ако вече сте имали такава реакция, винаги носете със себе си лекарствата, които са ви били изписани. Възможно най-бързо потърсете медицинска помощ. Ако попаднете в ситуация, в която някой прояви алергична реакция, потърсете у пострадалия някакво лекарство и ако можете да биете инжекции, приложете веществото и масажирайте зоната, за да се разпространи то по-бързо. Поставете пострадалия да легне по гръб, така че краката да са по-високо от главата. Разхлабете дрехите му и го покрийте с някаква завивка. Не му давайте нищо за пиене, а ако се появи повръщане или кръв от устата, обърнете пострадалия да легне настрани, за да предотвратите задавяне. Ако се наложи и знаете как приложете изкуствено дишане.

 Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс