Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Акне | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи
Акнето е сред най-разпространените кожни заболявания, особено сред подрастващите, но може да се срещне във всяка възраст. То е сравнително безобидно, но може да се окаже сериозен недостатък и да предразположи навлизане на бактерии през кожата. Около 80% от всички хора на възраст между 11 и 30 г. имат една или друга проява на акне.

Причини за заболяването
Акнето се причинява единствено от бактерии на самия носител и не е заразно. То възниква предимно в зоните, в които има по-голям брой мастни жлези - лице, рамене, гръб и гърди.  Точната причина за акнето не е ясна, но вероятните са няколко – повишена хормонална продукция през пубертета; хормоналните промени по време на бременност; започване или спиране употребата на противозачатъчни таблетки; употреба на някои медикаменти; употреба на мазен грим. Тъй като гените определят формата и големината на мастните жлези, акнето може да е част от предразположение на човека да има проблемна кожа. Широко разпространена е заблудата, че акнето е стафилококова инфекция, то се причинява от анаеробни бактерии Propionibacterium acnes, а стафилококите могат да се появят като вторична инфекция.Мастните жлези отделят мастна субстанция, себум, която се излива в порите на космените фоликули, а себумът е хранителна субстанция за бактерии. Когато пората е запушена, анаеробните бактерии започват да преобладават и да се свръхразмножават, а секретират химични вещества, които разширяват стената на пората. Това предразполага развитието на други бактерии и инфекция. Propnibacterium acnes е относително бавнорастяща, аеротолерантна, грам-положителна бактерия, която може да се намери и в гастроинтестиналния тракт. Основна роля в производството на мазнини има тестостеронът, който е мъжки хормон, но се синтезира и в женския организъм – ако той е завишен това предразполага поява на акне.Симптоми и лечение
Акнето има много форми - от малка червена точка до голяма гнойна киста. Инфекцията в порите води до подуване, зачервяване и болка върху засегнатата зона. Акнето в различните му форми се класифицира по големина и по това дали е "възпалително" или "невъзпалително". То обикновено започва с малка лезия и може да се развие в отворен комедон - "черна точка", затворен комедон - "бяла точка" и зачервени пъпки с гнойни върхове. Пустулите и възелчетата са по-сериозно усложнение на акнето. Гнойните кисти са най-неприятната и тежка форма на акне, засяга дълбоките слоеве на кожата, а има свойството да се разпространява около първичната зона на инфекцията.Много важно е пъпките да не се чоплят, защото по този начин бактериите могат да се разпространят и върху здравите зони по кожата. Кожата може да се обработва с антибактериални кремчета, със салицилова киселина и козметика с цинк, антибиотични средства, както и с ниска концентрация на киселини, които излющват кожата и премахват неприятните петна. По-агресивните средства за лечение обаче трябва да се дадат от лекар. Много добре действат срещу акне алантоин, репей, чаено дърво, мащерка, лайка, мента, Д пантенол и много натурални средства. Повечето юноши с прояви на акне в пубертетна възраст се изчистват от акне с навлизане в зряла възраст.

Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс