Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Ангина | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Ангина е остро инфекциозно заболяване на сливиците, което може да е бактериално или вирусно. То се характеризира с възпаление и увеличаване на лимфните възли. Ангината може да се развие в няколко разновидности, например катарална, гнойна, микотична. Нарича се още тонзилит. Възпалението на третата сливица, която се намира в носоглътката и не се вижда, се нарича аденоидит.Причини за заболяването
Има три вида ангина - остра, подостра и хронична. Острата разновидност може да е бактериална или вирусна. Подострата ангина може да продължи като симптоматика между 3 седмици и 3 месеца. Хроничната ангина е винаги бактериална и може да продължава с години. Гнойната ангина се причинява от бактериална инфекция, която е причинена най-често от вид бактерии, стрептококи, а по-рядко от стафилококи, пневмококи и други. Вирусната ангина може да бъде причинена от многобройни вируси като грипни, парагрипни, аденовируси и други.

Симптоми и лечение
Симптомите са остри болки в долната част на гърлото, подути и зачервени сливици, слабост, главоболие, побелял език, висока температура, 38 до 40 градуса, сухота в гърлото, затруднено гълтане, лош дъх. Ако на сливиците се появи гной, ангината е гнойна. Диагнозата на ангината е лесна и се поставя след оглед на сливиците. Усложненията могат да са перитонзиларен абсцес - гной в пространството около едната сливица, отит, регинален лимфаденит - възпаление на местните лимфни възли по ръба на долната челюст и шията; ревматизъм като алергична реакция на организма от микробите; остър гломерулонефрит - автоимунно възпаление на бъбреците или остър тубуло-интерстициален нефрит - инфекциозно възпаление на бъбреците; отравяне на кръвта.Има няколко форми на ангината според симптоматиката. Катарална ангина обикновено се характеризира с уголемени и зачервени сливици. Херпангината се развива с разширена симптоматика - освен уголемяване и зачервяване на сливиците по тях се наблюдават мехурчета. Микотичната ангина се причинява от гъбички, най-често от рода Кандида, а за нейната симптоматика е характерно наличието на болки и налепи без висока температура. При гнойна ангина измененията в сливиците са както при катаралната, но гной има и по тях – мръснобели или точковидни налепи.Когато ангината е причинена от бактериална инфекция, тя може да бъде лекувана с антибиотици. Антибиотиците обаче не помагат, ако ангината е причинена от вирусна инфекция. Част от лечението може да включва промивка на гърлото с антисептичен разтвор. Тъй като ангината е заразно заболяване, болният трябва да се изолира и да не се допуска контакт с други хора, особено деца и възрастни.


Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс