Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Туберкулоза | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи
уберкулозата е хронично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове. Заболяването е известно още от древността, като е доказано, че болестта е съществувала преди 18 000 години. Доказателства за съществуване на туберкулоза са открити при египетските мумии. Причинителят на заболяването е бацилът Mycobacterium tuberculosis. Той е идентифициран през 1824 година от Робърт Кох, в резултат на седемнадесетгодишен труд.Източници на заразата обикновено са хора, които са болни от това заболяване или животни, както и техните продукти. Инфекцията най-често прониква през дихателните пътища. Например болният кашля или киха, и отделя туберкулозни бактерии в пространството около него. Човекът, който стои непосредствено до него може да се зарази по въздушно-капков път, тъй като в пръските при храчене и кашляне се съдържат милиони бактерии. Човек може да се зарази с туберкулоза и като консумира мляко от болни крави или продукти, които са произведени от него.Първите симптоми на заболяването са лесна умора, поддържане на температура около 37-38 градуса, липса на апетит, обилно нощно потене и обща физическа отпадналост. За белодробната форма на заболяването е характерна продължителна кашлица, която в началото има сух характер и е предимно през нощта, а по-късно с напредването на болестта започват да се отделят различни по вид храчки. Храченето на кръв е знак за напреднала форма на заболяването.В около 16% от случаите заболяването може да протече напълно без симптоми. У възрастните хора то може да наподобява друго инфекциозно заболяване. При диагностициране на заболяването се използва квантиферонов тест, който се характеризира с висока чувствителност спрямо туберкулозните бактерии. Лечението на болните обикновено е в болница, в специално отделение. На болния се прилагат противотуберкулозни медикаменти като стрептомицин, ПАСК, ИНХА 17, витамини, дидротенат, тубоцин, кортикостероиди, калциеви препарати и други. Лечението на туберкулозата е продължително, като продължава до настъпване на крайно подобрение на пациента. След като се премине този етап от лечението се провежда задължително диспансеро-амбулаторно лечение, тоест болните подлежат на системен контрол, тъй като са вирусоносители. Когато заболяването е в начална фаза прогнозата за пациента е добра. При закъсняло лечение могат да настъпят усложнения и затова прогнозата е неблагоприятна. Профилактика на заболяването включва ваксиниране на бебетата след 48-ия час от неговото раждане и след това реимунизиране на 7, 11 и 17-годишна възраст. Важна част от превенцията на болестта са пълноценно хранене, което е богато на витамини и белтъчини, практикуване на физически упражнения, поддържане на лична хигиена.

Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин